Iohannis: "România este partener constructiv în negocierile privind Brexitul"

Andrei Stan
Politică / 12 octombrie 2017

Klaus Iohannnis

Klaus Iohannnis

Ţara noastră este partener constructiv în negocierile privind Brexitul, a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis.

La finalul vizitei efectuate la fabrica "Ford" din Craiova, şeful statului a fost întrebat de jurnalişti despre un articol apărut în presa britanică potrivit căruia România blochează negocierile dintre Uniunea Europeană (UE) şi Londra privind Brexitul.

Iohannis a afirmat, potrivit Agerpres: "România nu a blocat niciodată vreo negociere şi nici nu are de gând să o facă şi spun această treabă ca unul care este foarte implicat în aceste chestiuni. Eu reprezint România în Consiliul European. Nu, România nu blochează nicio negociere. (...) România este partener constructiv în aceste negocieri. Ne interesează foarte mult soarta românilor din Marea Britanie, ne interesează mersul economiei europene evident în primul rând, dar ne interesează să avem în continuare o relaţie foarte rezonabilă cu Marea Britanie. Nu există, în acest moment, niciun blocaj intenţionat din partea vreunei ţări. Se negociază între echipele desemnate".

El a arătat că o echipă de negociatori din partea ţărilor membre ale UE are mandatul să poarte negocierile privind Brexit.

Iohannia a precizat: "Mandatul este de a negocia prima dată condiţiile cele mai importante pentru ieşirea Marii Britanii din blocul european. Aici sunt mai multe capitole care trebuie negociate foarte bine chiar de la început şi sunt capitole care ne interesează şi pe noi. Este capitolul pe libertatea de mişcare a persoanelor, adică în traducere pentru noi românii de acolo să nu rămână izolaţi şi să nu aibă condiţii mai grele decât acum. Al doilea capitol se referă la obligaţiile financiare fiindcă aici este vorba de foarte multe proiecte în care UE este angajată. Dacă Marea Britanie se retrage acum anumite obligaţii rămân şi aceste chestiuni trebuie foarte bine clarificate".

El a precizat că la momentul în care negocierile vor fi într-o fază suficient de avansată, echipa de negocieri va anunţa rezultatele şi se va decide dacă vor fi deschise capitole de negociere pentru relaţia viitoare între Marea Britanie şi UE.

"Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare ţară în parte, aceste chestiuni se negociază de echipa stabilită de noi împreună, iar Consiliul European va decide exact când este momentul şi dacă este cazul să se continue într-un anume fel aceste negocieri", a subliniat Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb