ION CIOROIANU, COPA-COGECA: "Micii agricultori nu raportează producţia reală, în general"

IOANA ŞTEFAN
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 1 aprilie 2015

"Micii agricultori nu raportează producţia reală, în general"

LAPAR reclamă producţiile agricole la niveluri minime

Producţiile agricole sunt foarte mici, agricultura fiind la un nivel de subzistenţă, consideră Nicolae Sitaru, vicepreşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Domnia sa a precizat: "Eu văd din teren altfel decât vede ministrul de la Bucureşti. Anul 2014 a fost unul bun, dar nu cât ar fi trebuit să fie de bun pentru că soluţii pentru dezvoltarea agriculturii sunt în continuare. Ne situăm cu media producţiilor la un nivel foarte, foarte jos, cel puţin pentru Uniunea Europeană. La grâu avem 3,5 tone la hectar şi la porumb 4,5 tone, ceea ce nu este în regulă. Marile probleme sunt în mica agricultură, pentru că, pe de o parte, nu foloseşte nici seminţele certificate, nici seminţe de calitate şi nu se aplică tehnologii agricole corespunzătoare, motiv pentru care producţiile din zona asta de agricultură sunt foarte mici".

Ion Cioroianu, expertul României pe cereale şi plante oleaginoase la Bruxelles, în cadrul Copa-Cogeca, ne-a declarat că, în general, micii agricultori nu raporteză producţia reală, de exemplu, ei producând zece tone de porumb, dar în contabilitate apar doar cinci.

Potrivit datelor provizorii referitoare la producţia agricolă vegetală la principalele culturi în 2014, publicate marţi de INS, în ţara noastră, s-au cultivat cu porumb 2,43 milioane hectare, care au dat o producţie de 11,73 milioane tone de porumb boabe, iar randamentul rezultat este de 4,81 tone la hectar.

Primele trei ţări din UE care au avut randamente de peste două ori mai mari ca al nostru sunt Spania - 11,23 tone/ha, urmată de Germania - 10,68 tone/ha şi Franţa - 10,38 tone/ha.

"Randamentul la porumb realizat de România este cel mai mic faţă de cel al principalelor state membre cultivatoare de porumb boabe", precizează INS.

Faţă de 2013, anul trecut a fost însămânţată cu porumb o suprafaţă mai mică cu 80.000 de hectare, dar producţia a crescut cu 7,2%, echivalentul a 429.000 tone.

Situaţia grâului în 2014, conform datelor INS, se prezintă astfel: 2,07 milioane hectare cultivate, după care s-au obţinut 7,45 milioane tone grâu. Cu o producţie medie de 3,6 tone/ha, ne plasăm pe locul 12, între cele 14 state membre principale cultivatoare de grâu.

Germania a avut cel mai bun randament, de 8,63 tone/ha, urmată la o diferenţă mică, cu 8,61 tone/ha, de Regatul Unit.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, în cadrul conferinţei de ieri, că anul 2014 a fost unul foarte bun pentru agricultura noastră, dacă privim în ansamblu, iar România a înregistrat un excedent de 500 milioane euro în comerţul cu produse agricole, faţă de cele 300 de milioane de euro, raportat în 2013.

Daniel Constantin a mai precizat că, la nivelul Uniunii Europene, România a fost pe primele locuri la producţiile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui, din punct de vedere al cantităţilor realizate, în timp ce în privinţa absorbţiei fondurilor europene, suma a ajuns, anul trecut, la valoarea de 3,3 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb