A fost nevoie de 30 de ani pentru ca Dosarul Revoluţiei să fie trimis în instanţă. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus sunt trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. Ancheta cu privire la evenimentele care au avut loc după 22 decembrie, dată la care cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost înlăturaţi de la putere, a durat 30 de ani, perioadă în care dosarul a fost o vreme clasat, urmărirea penală redeschizându-se la 13 iunie 2016.
Faptul că abia după 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 avem un rechizitoriu este de natură să anuleze două dintre scopurile pedepsei aşa cum sunt ele prevăzute în legislaţia penală. Rolul educativ şi exemplificativ al pedepsei aplicate şi-au pierdut esenţa în dosarul Revoluţiei, atât timp cât sentinţele definitive de condamnare vor fi date la peste 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, iar până la acel moment este posibil ca o parte dintre inculpaţi să nu mai fie în viaţă.
Dosarul Revoluţiei conţine 3330 de volume, dintre care 2030 au fost instrumentate în ultimii trei ani. În rechizitoriul trimis de Parchetul General către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi care conţine 12 volume (3280 de file), au fost administrate în principal datele obţinute de către procurori după momentul redeschiderii cauzei, în 13 iunie 2016.
Procurorul general Augustin Lazăr a menţionat că au fost stabilite răspunderi individuale şi nu instituţionale cu privire la faptele petrecute la Revoluţie, declaraţie care a atras nemulţumirea unor participanţi la evenimentele din decembrie 1989.
Unul dintre revoluţionari, Marian Moroşanu - cunoscut sub porecla Ceauşescu - a declarat pentru Ziarul BURSA: "Acest dosar este incomplet, pentru că în rechizitoriu nu sunt trase la răspundere penală şi instituţiile prin care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi alţii au dezinformat populaţia: TVR şi Radio România Actualităţi. De asemenea, nu sunt traşi la răspundere procurorii şi poliţiştii care i-au anchetat şi bătut pe revoluţionari.
Să nu se înţeleagă greşit: sunt bucuros că în sfârşit avem un rechizitoriu, dar îmi este teamă că acest dosar este incomplet. La fel s-a întâmplat şi cu dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, care, din cauza greşelilor unor procurori, în loc să stea 60 de zile în camera preliminară, a stat un an şi jumătate până să fie trimis în instanţă. Mă tem că şi dosarul Revoluţiei va avea aceeaşi soartă la camera preliminară".
Referitor la afirmaţia lui Moroşanu privind rolul TVR în dezinformarea legată de teroriştii, procurorii militari au încetat urmărirea penală pentru Teodor Brateş - fost redactor şef în cadrul TVR - deoarece în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina acestuia probe concludente cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prevăzute de art. 439 din Codul penal.
Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 a precizat că, după ce va analiza, împreună cu colegii săi, datele tehnice ale rechizitoriului, se va pronunţa cu privire la acest dosar. Doru Mărieş a declarat pentru Ziarul BURSA: "Dosarul Revoluţiei a fost întocmit pe baza plângerii iniţiale depusă de asociaţia noastră în anul 1990. În toţi aceşti 30 de ani, s-au întâmplat foarte multe lucruri: s-a pus problema prescripţiei faptelor, închiderii dosarului, suspendării cercetărilor, etc. La toate acestea, Asociaţia 21 Decembrie s-a opus. În urma demersurilor noastre am reuşit să înlăturăm, în anul 2004, prescrierea răspunderii penale pentru crimele din decembrie 1989, iar în urma acţiunilor pe care le-am avut la Curtea Europeană a Drepturilor omului am reuşit să redeschidem dosarul Revoluţiei. În legătură cu rechizitoriul trimis în instanţă, după ce vom analiza toate datele tehnice, pentru a vedea dacă procedural s-a mai întâmplat ceva, vom organiza, miercuri, o conferinţă de presă, pentru a ne spune punctul de vedere cu privire la aspectele din dosar".
• Procurorii militari: "Grupul de conducere al CFSN a indus cu intenţie psihoza teroristă"
Conform procurorilor militari, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus sunt acuzaţi pentru crime împotriva umanităţii.
Magistraţii susţin că, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) alcătuit de Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior (r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apărării) şi Gelu Voican Voiculescu "a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român".
În comunicatului de presă emis de Ministerul Public, acest grup de conducere al CFSN a urmărit instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, ceea ce a dus la numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii ,etc. Procurorii afirmă că această psihoză teroristă a fost indusă cu intenţie, prin diversiuni şi dezinformări, şi a provocat, după 22.12.1989, un număr de 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane şi vătămări psihice, ceea ce reprezintă un bilanţ mai mare decât cel înregistrat, din ordinul cuplului dictarorial Nicolae şi Elena Ceauşescu, în perioada 17-22.12.1989 (orele 12:00).
La aflarea acuzaţiilor pe care i le aduc procurorii, Gelu Voican Voiculescu, director general al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, a declarat: "Sunt aşa de sugrumat de indignare că nu-mi găsesc cuvintele. (...) Ce probe pot să deţină aceşti oameni din care să rezulte că noi am fi dat ordine, dispoziţii sau am fi responsabili de moartea acestor 862 de revoluţionari, care erau tovarăşii noştri? Din rândurile lor, din sutele de mii de oameni ieşiţi în stradă am venit şi noi, cei care am format CFSN-ul. Cum se poate susţine că am determinat moartea acestor 862 de oameni? Nu am dat dispoziţii, nu am dat ordine, nu am semnat nimic".
• Masacrul de la Otopeni, parte a diversiunii teroriste
Ancheta penală a stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.
În comunicatul emis de Parchetul General se arată: "Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din MApN, fără a interveni pentru stoparea lor. (...) Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României".
Faţă de afirmaţiile procurorilor, fostul premier Petre Roman, care nu este urmărit penal în acest dosar, deoarece nu există date concrete că ar fi săvârşit faptele ce i se imputau iniţial, a declarat:
"Diversiunea teroristă care a cauzat atâtea sute de morţi şi mii de răniţi a fost fără îndoială legată de iniţiativa şi ordinele unor lideri militari. De aceea, păstrez îndoiala mea în legătură cu această chestiune, cu atât mai mult în ceea ce-l priveşte pe Gelu Voican Voiculescu. (...) Am avut multe ore de discuţii cu procurorii militari care cercetau acest dosar, multe întrebări ale dumnealor şi ale mele. Ştiu că au avut un enorm volum de date şi de informaţii pe care au trebuit să le prelucreze cu toată atenţia şi au avansat acest dosar. Cred că au făcut-o cu bună credinţă, aşa cum i-am cunoscut, deşi îmi păstrez îndoielile mele în legătură cu trimiterea în judecată a lui Ion Iliescu şi cu atât mai mult a lui Gelu Voican Voiculescu".
În privinţa generalului în retragere, Iosif Rus, procurorii au reţinut că acesta, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. Rus, la 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. Conform rechizitoriului, Rus a emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.
Referitor la trimiterea lui Iosif Rus în jduecată, Marian Moroşanu susţine că nu este suficientă decizia procurorilor în acst caz.
Moroşanu arată: "Dacă l-au inculpat pe Rus pentru masacrul de la Otopeni, trebuiau să îi trimită în judecată şi pe ofiţerii din Ministerul Apărării Naţionale care au dat ordin să se tragă asupra stadionului Ghencea, în urma focului fratricid de arme pierzându-şi viaţa Florică Murariu unul dintre cei mai buni rugbişti ai României, căpitan al echipei naţionale de rugby şi al echipei Steaua Bucureşti. Faptul că a fost arătat ca vinovat doar un simplu soldat (n.r. - care nu a fost tras la răspundere penală nici până astăzi) este irelevant, pentru că psihoza cu teroriştii a fost creată inclusiv de ofiţerii MApN".
Menţionăm că în acelaşi dosar s-a dispus clasarea cauzei, din cauza autorităţii de lucru judecat, în cazul lui Nicolae Ceauşescu, Iulian Vlad şi Tudor Postelnicu. Clasarea cauzei a fost dispusă şi pentru Vasile Milea, Nicolae Militaru, Victor Atanasie Stănculescu, Emil Cico Dumitrescu, Eftimescu Nicolae, Ion Hortopan şi Silviu Brucan, ca urmare a decesului acestora.
În privinţa lui Petre Roman, Teodor Brateş, Mircea Mocanu, Ştefan Dinu, Ioan Toma şi Viorel Igreţ, cauza a fost clasată deoarece nu există probe concludente în sarcina acestora cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
În legătură cu acest dosar, procurorul general Augustin Lazăr a prezentat scuzele Ministerului Public pentru durata excesivă a anchetei penale, care a durat 30 de ani. Domnia sa a menţionat că soluţia exprimată în rechizitoriu este o dovadă de respect pentru memoria eroilor din decembrie 1989 şi o dovadă de responsabilitate pentru educaţia generaţiilor tinere.
Preşedintele Klaus Iohannis salută finalizarea investigaţiilor în "Dosarul Revoluţiei" şi trimiterea cauzei spre judecare, se arată într-un comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială. Şeful statului consideră că acesta reprezintă un pas extrem de important, după o lungă perioadă de timp, în stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din Decembrie 1989. Iohannis susţine că soluţionarea acestei cauze istorice este cu atât mai importantă cu cât o democraţie veritabilă este aşezată doar pe bazele solide ale adevărului şi dreptăţii.
În comunicat se arată: "În demersul societăţii româneşti de cunoaştere şi asumare a trecutului, este fundamentală sancţionarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa vieţii şi demnităţii umane în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Finalizarea anchetei judiciare în «Dosarul Revoluţiei» reprezintă un act necesar în anul în care marcăm 30 de ani de la prăbuşirea comunismului şi în care vom rememora idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989 şi îi vom onora pe eroii noştri".
Iohannis consideră că acţiunea justiţiei este fundamentală, iar consolidarea democraţiei şi respectarea valorilor umane nu se pot înfăptui în afara actului de justiţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 07:55)
Parchetul General îl va răzbuna pe Nicolae Ceaușescu . Ion Iliescu va fi judecat pentru uciderea președintelui.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 08:08)
Ce altceva puteau coace procurorii din umbra procurorului torționar?
Statul paralel continuă. De vină nu sunt criminalii, ci ăia care au apărut la tv, mai puțin Caramitru că are băiat bun, nazist ca noi.
Am aflat și ce a declarat Marian Moroșanu. De azi i-am asociat și un nume ciudatului stradal.
Marinescule, justiția nelustrată a dospit securiștii pe care-i lauzi tu. Negulescu e un prim exemplu că nu vă mai merge cu abuzurile securiste. S-a gătat.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 08:51)
Oare generalii din armata au luat ordine de la un civil, fie el si Ion Iliescu?
Ma indoiesc. Armata are mare parte din informatiile secrete ale diversiunii referitoare la "teroristi" . Si este implicata cel putin prin intermediul celor care aveau legaturi cu URSS inca din timpul tovarasului.Dar nu putem compromite armata, nu-i asa? Si ce facem acum? O alta diversiune pentru a deturna atentia de la alte lucruri foarte grave petrecute sub ochii nostrii chiar acum - gasim tapii ispasitori civili. Iliescu nu e vreun sfant dar acuzatiile ce i se aduc sunt aberante . Stiti oare despre riscul ruperii tarii si despre implicarea fostei URSS si a Ungariei? Ce s-ar fi intamplat daca o persoana lipsita de orice experienta politica ar fi venit la conducere?
PS Sa nu intelegeti gresit am fost unul dintre cei care a stat zile lungi in piata Universitatii si am strigat cu tot naduful jos comunistii si jos Iliescu. Azi insa dupa ce am citit mai multe materiale documentate despre perioada 89 - 90 am o cu totul alta parere. Iliescu ar putea fi acuzat de ex.ca a permis jaful organizat de catre cei care aveau stiinta despre contractele statului despre "mormanul de fier vechi" din fabrici. Trebuie sa fim constienti insa ca oricine ar fi fost la conducerea tarii nu ar fi putut stapani situatia in contextul unui vid legislativ si al unor politicieni complet nepregatiti pentru noul sistem capitalist ce avea sa vina.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 09:57)
Mirosi a securist care o tot da in sus si jos cu ruperea tarii si cu URSS si Ungaria. Mai, nu mai prosti lumea. Uita-te pe harta. Ungaria nu mai poate alipi Ardealul pentru ca in el s-ar trezi cu o minoritate uriasa romaneasca. Termina-te cu prostiile securistice, daca esti de buna credinta.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 10:16)
No, si cu ce ar deranja-o?!
Istetule!
Ce grozav argument ti-ai gasit!
Argument de securist idiot.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 13:09)
Tu esti securist si unul prost sau analfabet functional.
Nicio tara din lumea asta nu isi permite sa ia dintr-un foc 20-30% minoritate nationala. toata politica interna ar fi blocata pentru ca cei din minoritate vor vota 100%, nu ca ungurii cu prezenta la vot de 40%. Nu se va putea face nimic pe plan intern, in parlament, fara ca romanii sa fie de acord.
Nu mai fiti idioti. Ungaria nu vrea si nu va dori Ardealul.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 13:55)
N-a zis nimeni ca vrea Ardealul. Dar ruperea tarii dupa modelul folosit in cazul fostei Iugoslavii crezi ca ar fi imposibil?
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 16:00)
Am putea compara cu situatia Kosovo.
Kosovo: 10 000 kmp, 2 mil locuitori
Tinutul Secuiesc: 16 000 kmp, 1.1 mil locuitori din care probabil 0.9 milioane de maghiari
Ar fi posibil ca Tinutul Secuiesc sa poata declansa o rezistenta armata daca te uiti la proportii. Insa, lipseste ceva esential. Kosovo avea granita comuna cu Albania (exact ca Donbas in Ucraina cu Rusia). Kosovo a primit ajutor militar de la mafia albaneza printr-o granita pe care Serbia nu o putea controla.
La noi, in judetele Cluj si Bistrita-Nasaud, romanii sunt covarsitor majoritari si nu se poate alimenta militar o revolta din Tinutul Secuiesc, aceste judete asigurand un cordon de izolare. Daca Ungaria putea prelua controlul asupra Tinutului Secuiesc, o facea in ultimii 100 de ani. Dar nu a putut. A constatat si ca urmare a Diktatului de la Viena ca s-a pricopsit cu prea multi romani a caror administrare crea mari probleme chiar la Berlin.
3. Mausoleu !
(mesaj trimis de Florin în data de 09.04.2019, 09:29)
Să vezi ce mausoleu vor construi membrii PSD după trecerea în neființă a mult iubitului lor prim președinte !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 13:27)
Generalul Vlad se bucură deja de stima unora ca tine. Păcat de Pleșiță, s-a dus prea devreme, n-a mai apucat să fie reabilitat de procurorul torționar Augustin Lazăr.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 14:46)
Vezi ca in latrina 3 securistica (scuzati pleonasmul) e plin de plosnitze ca dumneata ! Hotul striga hotii, securistii voiculescieni se ascundeau ca shobolanii in jurul lui 22 dec, pana au primit confirmarea ca iliescovici ii lasa in pace !
Voi trebuia de fapt sa fiti linsati pentru crimele ante si post 22 dec.
Toate hienele securisto-kaghebiste s-au pus in slujba fsn-iliescovici (apoi fdsn) si v-au tremurat coccisurile cand a aparut punctul 8 de la Timisoara !!!
Romania iliesco-voiculesciana semneaza tratat de prietenie cu muribunda URSS, semnatura bombonel, iar la momentul puciului de la Moscova iliesco-voiculescienii sperau ca puciul comunist sa reuseasca...
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 16:39)
Experiența postcomunistă ne-a demonstrat că în România cei 100 000 de securiști au fost Voiculescu.
Ce ar fi făcut punctul 8 de la Timișoara? Nici Lazăr n-a colaborat cu Securitatea ca poliție politică, doar prelungea torturi, deși nu era cofetar.
Hai, bagă propagandă de securist, nu te sfiii.
4. Tot ii dam din gura
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 09.04.2019, 15:53)
si fara mult rost.
In primul rind, marea schimbare a fost urmarea intelegerii la care au ajuns puterile lumii: SUA si URSS, si anume: acordul de incetare a Razoiului Rece, retragera URSS in "hotarele-i firesti" si lasarea popoarelor aflate atunci subinfluenta URSS sa-si hotarasca ele insele destinul politic. Aceasta intelegere a jalonat si mersul Romaniei post '89. Cum se putea face efectiv , la nivel de fiecare tara, schimbarea? Prin decizii la nivel inalt si unde acestea nu s-au luat prin iesirea poprului in stada. In Romania poporul a iesit in strada, Ceausescu si-a luat zborul, puterea a fost preluata de altii, acei care au gresit trebuia sa fie judecati corect, si totul trebuia sa se termine aici. Dar nu si nu. La noi cineva a vrut o Revolutie. si acesta a constat in multe, multe victime, mult mai multe decit cele ale represiunii ceausiste. Asa s-a nascut Revolutia Romana. Cine a vrut si a facut aceasta "revolutie"? In primul rind Nicolaescu si Caramitru. Nici nu stiu in ce ordine sa-i pun, pentru ca am uitat cine s-a apucat sa dea ordine stupide si ucigase in Piata Palatului in seara zilei de 22 dec 1989. Oricum, a fost unul dintre cei doi. Dar acesteia au fost doar simple unelte, prin care un plan nenorocit si idiot a fost pus in practica. Este normal ca cei care au gindit, pornit si realizat planul, sunt vinovati si trebuie sa fie trasi la raspundere.
Petre Roman ne asigura ca "Diversiunea teroristă care a cauzat atâtea sute de morţi şi mii de răniţi a fost fără îndoială legată de iniţiativa şi ordinele unor lideri militari." Asa o fi, dar mai este o problemuta: liderii militari erau sub comnda politica, ca n-au facut ei macelul acela dupa capul lor. Caramitru si Nicolaescu, noi nu stim sa fi fost militari. O parte a securitatii erau, cu siguranta. A carei securitati, este si acesta o intrebare de care nu trebuie sa uitam.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2019, 16:03)
Ba chiar dupa capul lor faceau. Tu uiti un lucru. Controlul civil al armatei a intervenit abia inaintea intrarii in NATO. Altfel, in acele timpuri, ministrul apararii era un militar iar el conducea totul.
4.2. Cel care a preluat (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 09.04.2019, 18:46)
controlul armatei a fost Stanculescu. Si el a predat puterea lui Iliescu, in 22.dec.2019, inainte de ora 14. La ora 14.30 Brates il prezinta pe Ion Iliescu la TV: "Stimați telespectatori, avem marea bucurie de a găzdui aici în studio pe Ion Iliescu...Domnul Iliescu este fiul... este fiul unui revoluționar, unui
patriot, el însuși patriot."
Mai vrei, anonimule?
4.3. Corect: (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 09.04.2019, 18:47)
dec. 1989.