ION ILIESCU: "Scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aş fi comunist, o mizerie şi un act de laşitate"

Politică / 29 noiembrie 2014

"Scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aş fi comunist, o mizerie şi un act de laşitate"

Sebastian Ghiţă: "Îmi dau demisia din PSD"

Vanghelie vrea ieşirea lui Ponta din PSD

Ion Iliescu afirmă într-o scrisoare publicată pe blogul lui, că scuza potrivit căreia Victor Ponta ar fi pierdut alegerile pentru că el ar fi comunist este "o mizerie şi un act de laşitate". Scrisoarea deschisă este adresată "membrilor şi simpatizanţilor PSD".

"Din păcate, ieri am avut parte, în locul unei analize, de o măsură extremă: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, măsură care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a făcut decât să le agraveze. Este motivul pentru care am votat împotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Nu cred că delictul de opinie are ce caută printre valorile unui partid democratic. În acelaşi timp fac un apel la cei trei excluşi din partid: să nu se lase antrenaţi, în perioada următoare, în acţiuni îndreptate împotriva partidului. Ar face rău, crezând că fac un bine.

Mai grav decât acest gest pripit este faptul că liderii partidului nu înţeleg ce le reproşează cu adevărat membrii şi simpatizanţii PSD. Este vorba despre faptul că, de la o vreme, şi mai ales în campania electorală care a trecut, PSD a evitat cu obstinaţie să-şi asume identitatea sa de stânga, social democrată. Da, personal, am susţinut formarea USL, şi alianţa cu PNL. Am susţinut guvernarea PNL, până în 2008. Am făcut toate astea condiţionat, insistând pentru păstrarea identităţii noastre ideologice, de social-democraţi, lucru care, până la un punct, s-a întâmplat.

Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aş fi communist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, şi un act de laşitate, lucruri pe care nu le pot înţelege şi accepta. Cu explicaţia asta toţi cei care trebuie să-şi asume responsabilităţi pentru insucces sunt exoneraţi de orice răspundere. Fuga de răspundere nu este o soluţie.

Aşadar, refuz să primesc lecţii de la oameni care cred că şi-au cumpărat un partid, PSD, şi îl conduc, direct sau prin interpuşi, ca pe o corporaţie. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiţie, şi nici programul sau politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preţ. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală. Dacă vom continua pe drumul asta, eşecul nu este departe. Viaţa oamenilor nu se reduce doar la bani.

Refuz să primesc lecţii şi de la oameni care pun interesul personal înaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic în politică, în schimb au reuşit să îndepărteze oamenii de partid, prin aroganţă şi dispreţ. Astfel de oameni, ajunşi în fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care românii nu l-au votat pe Victor Ponta în turul doi.

Plătim acum preţul confuziei ideologice din ultimii zece ani. Nu deplasarea spre centru o putem reproşa PSD. Ea este firească, până la urmă, ţinând cont de schimbările din societate. Ce trebuie să ne reproşăm este obsesia noastră de a fi acceptaţi de cei de < dreapta >, care nu ne vor accepta niciodată, pentru că suntem adversarii lor fireşti. Nu pentru ei facem politică, ci pentru cei care se recunosc în valorile şi principiile stângii. Şi, orice s-ar spune despre noi, la guvernare am fost mai performanţi decât dreapta. Dar şi despre asta se pare că ne este jenă să vorbim!

Din păcate, în loc de programe serioase, noi le-am oferit generalităţi în această campanie electorală, care nu au avut nicio legătură cu agenda lor. Iar iniţiativele sociale ale guvernului, câte au fost, au fost prost promovate şi explicate. Chiar nimeni n-a putut combate convingător inepţia pe care o auzim de mai bine de un deceniu, anume că măsurile sociale, destinate reducerii polarizării economice şi sociale, creşterii justiţiei sociale şi egalităţii şanselor, nu sunt < pomeni sociale >, ci obligaţia unei guvernări responsabile? Că astea nu au legătură cu ciclurile electorale?

Sunt multe lecţii de învăţat din această înfrângere. Poate cea mai importantă este aceea că nu putem câştigă, dacă între partid şi liderii lui există o ruptură. Din păcate, ea există acum. Mă tem că nu funcţionează acel dialog necesar şi obligatoriu cu activul de partid, cu organizaţiile şi membri de partid, cu cetăţenii. Analiza trebuie să înceapă de la bază. Democraţia internă de partid nu este o vorbă în vânt. Şi nu e cazul s-o transformăm noi, un partid de stânga, într-o formă fără fond!

Am atras atenţia, şi nu o dată, asupra pericolului care apare ori de câte ori PSD guvernează, şi anume că toată lumea pleacă la guvernare, iar partidul rămâne de izbelişte. Din păcate aşa este şi acum, şi rezultatele se văd. Trebuie să rezolvăm împreună această problema, esenţială pentru consolidarea partidului, în perspectiva alegerilor din 2016.

Conducerea PSD este prea stufoasă, şi din cauza asta ineficientă. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii şi, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond.

Am afirmat, alături de alţii, că nu cred că ieşirea de la guvernare ar fi o idee bună. Trebuie să ne asumăm în continuare această sarcina, şi să guvernăm serios, fără concesii faţă de identitatea noastră social - democrată. Dacă vrem să rămânem cel mai puternic partid al ţării, trebuie să guvernăm profesionist, în interesul cetăţenilor. România are nevoie, în primul rând, de politici publice solide în domeniul social. În acelaşi timp nu este de ignorat nevoia unor măsuri de esenţă liberală în economie, dar şi aici se impune o observaţie, care vine ca urmare a nemulţumirilor din societate: capitalul românesc trebuie pus pe picior de egalitate cu acela străin, şi nu discriminat.

Se impune o remaniere guvernamentală, cu formarea unei echipe solide, profesioniste, coerente, care să guverneze în consecinţă. Avem nevoie de oameni care să nu poată fi atacaţi în niciun fel, nici în plan moral, nici în plan profesional.

O altă slăbiciune a PSD o reprezintă modul în care funcţionează grupurile sale parlamentare. Este nevoie de o agendă de priorităţi şi de mobilizarea exemplară la vot. Iar în acest sens, liderii de grup parlamentar au la ce să reflecteze. Dar să nu se mulţumească doar cu asta. PSD are nevoie de o schimbare radicală, de fond, a activităţii sale parlamentare.

Cred că trebuie să revenim la votul pe listă, măcar pentru Camera Deputaţilor. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 să fie cunoscuţi cât mai repede, pentru a asigura o componentă cât mai solidă grupurilor de senatori şi deputaţi ai PSD. Acelaşi lucru este valabil şi pentru candidaţii noştri în alegerile locale - primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri.

Este cazul ca, în pregătirea Congresului, să se pună în discuţie o nouă ofertă politică, un nou proiect de ţară, o nouă ofertă electorală. Toate astea plecând de la nevoile şi aşteptările oamenilor. Să nu ignorăm pe nimeni, mai mult, să nu uităm că sunt aproape opt milioane de oameni care nu au votat. De ce nu au votat? Poate pentru că nu le-am oferit o miză, un motiv să vină la vot. Electoratul se construieşte, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizează, prin buna guvernare. Plătim consecinţele a zece ani de vot emoţional, pe teme care nu au legătură cu viaţa oamenilor. Nu trebuie să mergem şi noi pe acest drum, facil şi periculos.

Nu avem de ce să ne fie ruşine de identitatea noastră. Nu avem de ce renunţa la valorile stângii. Trebuie să renunţăm însă la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuală a problemelor din partid. Dacă ne concentrăm asupra căutării < vinovaţilor >, în loc să căutăm soluţii, vom eşua şi în guvernare, şi vom deveni un partid fără prea multă relevanţă pe scena politică. De unde şi apelul meu la responsabilitate şi la sinceritate din partea tuturor", a scris preşedintele onorific al PSD pe blogul său.

Sebastian Ghiţă îşi dă demisia din PSD

Sebastian Ghiţă îşi dă demisia din PSD şi îi lasă puterea lui Victor Ponta pentru a reforma partidul.

"Îmi dau demisia din PSD. Îmi doresc ca Victor Ponta să aibă puterea şi mintea să reformeze acest partid. Am fost chemat de domnul Ponta la biroul dânsului. Am avut o discuţie serioasă despre evenimentele politice din ultima perioadă. Cred că astăzi Victor Ponta este un altfel de lider. Cred că a înţeles ce vor românii de la dânsul. Mi-a spus că declaraţiile pe care le-am dat sunt corecte, dar că nu pot să am iniţiative personale nediscutate cu colegii de partid. Am înţeles punctul său de vedere şi am hotărât să demisionez din PSD!

Nu voi mai reveni în acest partid cât timp chestiunile legate de comunism, corupţie şi schimbarea legii partidelor politice nu sunt rezolvate. Îmi doresc ca Victor Ponta să aibă puterea şi mintea să reformeze acest partid! Sunt un om tânăr, mi-am construit cariera ca antreprenor, mi-am câştigat o poziţie respectată în societatea românească şi nu cred că eu trebuie să-mi însuşesc valorile reprezentate de Ion Iliescu.

Mircea Geoană şi Marian Vanghelie au primit ce meritau. Le-am spus colegilor de-acum un an că trădează interesul comun pentru interesul personal. Geoană a vrut să-l şantajeze pe Ponta, cerându-i funcţia de ministru de externe. M-a sunat să îmi spună că, dacă Ponta nu îl numeşte ministru de externe, atunci va fi război în PSD. Ponta a ales un profesionist, pe Bogdan Aurescu. Vanghelie reprezenta ce este mai josnic şi mai urât în partidele politice: corupţie, trădare, minciună! Am fost un adversar al lui Vanghelie de când am intrat în PSD. Şi cred că ieri oamenii i-au arătat cu adevărat ce cred despre el. Nu poţi să ai un agramat, un neinstruit, un hoţ lider al partidului în Bucureşti, şi să câştigi alegerile. Ne era ruşine să spunem în ţară că Vanghelie este unul dintre noi!

După congresul PSD vom vedea toţi dacă mesajul românilor a fost înţeles sau este ignorat de oamenii din acest partid", arată un comunicat al deputatului, citat de România TV.

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie (exclus joi din PSD alături de Mircea Geoană şi Dan Şova), a declarat joi seară, la un post TV, că "Victor Ponta trebuie să plece acasă" şi că nu se va opri până când nu face "un grup parlamentar" care să schimbe actualul guvern.

Vanghelie a menţionat că a fost sunat de mai mulţi parlamentari, "din mai mult zone", nu doar de la PSD.

"N-am să mă opresc până n-am să fac un grup parlamentar să schimb acest guvern incompetent. Victor Ponta trebuie să plece acasă. Am să mă ocup şi am să fac toate demersurile până când acest om va pleca şi din fruntea Guvernului şi din PSD", a explicat primarul de sector, adăugând că intenţionează să facă "un plan de organizare" pe care să-l prezinte public.

Cu aproximativ o lună în urmă, pe 2 noiembrie, în seara primului tur al alegerilor prezidenţiale, fostul preşedinte Ion Iliescu i-a acuzat pe Liviu Dragnea şi pe Victor Ponta că au creat un monstru din PSD şi, dacă vor pierde alegerile, partidul s-ar putea dezintegra. Joi, în cadrul Comitetului Executiv, Ion Iliescu a făcut un ultim efort să menţină unitatea partidului, încercând să îi determine pe cei prezenţi la şedinţă să renunţe la ideea excluderii unor membri marcanţi, potrivit declaraţiilor oferite de deputatul PSD Rodica Nassar.

Totuşi, Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, în majoritate covârşitoare, excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Împotrivă s-ar fi pronunţat Cătălin Ivan şi Ion Iliescu.

Surse politice ne-au declarat că Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova intenţionează să-şi creeze propria formaţiune politică, avându-l pe Mircea Geoană preşedinte. Aceleaşi surse ne-au mai spus că, în zilele următoare, şi Robert Negoiţă se va alătura celor trei "executaţi".

Întrebat aseară dacă îşi va face un partid, Marian Vanghelie a răspuns tot cu o întrebare: "Voi ce credeţi?".

Sursele ne-au mai spus că cei trei vor lua cu ei în noua formaţiune şi alţi senatori şi deputaţi, lucru care îi va avantaja pe liberali în încercarea lor de răsturnare a guvernului. În plus, UDMR a anunţat ieri că, în principiu, nu mai susţin actualul guvern, ceea ce fragilizează majoritatea din Parlament a guvernului Ponta.

Marian Vanghelie a spus joi seară că toată discuţia din jurul său a fost o tâmpenie, adăugând că Victor Ponta l-a lăsat pe Liviu Dragnea să facă toate jocurile murdare.

Primarul sectorului 5 a declarat, în stilul propriu: "La băieţii ăştia le e frică de un congres adevărat şi au vrut să ne dea afară din partid (...) Am ieşit din sală pentru că mi-a fost greaţă. Nu am văzut niciodată o asemenea execuţie, nici la partidul comunist (...) A fost o execuţie, motivaţia că am dat declaraţie, că sunt lângă Mircea Geoană, că Şova e în greţuri cu domnul Dragnea, nişte prostii".

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Acuma doar nu putem sa intrebam la Sf. Iliescu decit daca banii care imping PSD stie ca vin din afaceri murdare ale lu Ghita...Ce incultura dom'le,de stinga sa fie ? Sau de stinga pe centru dreapta peste tot ?

    1. P.S.D -ul trebuie sa ramana un partid de stanga.In primul rand trebuie sa renunte la cota unica.De asemenea trebuie sa renunte la crasterile salariale si de pensii in procente ,Normal este sa se acorde o suma fixa(bineinteles nu la fel pentru cele doua categorii),deoarece inflatia este una pentru toti si oricum au obtinut din start uni salariu mare .altii pensie mare.De exemplu:un pensioner cu pensia medie ,800 ron la o majorare de 5

       

       

      P.S.D-ul trebuie sa ramana un partid de stanga autentic. Trebuie sa renunte definitive la cota unica care este antinationala(folosita in cateva tari din lumea a treia ) De asemenea sa renunte la majorarea in procente a pensilor si salarilor I,care trebuie majorate cu o suma fixa raportata la media castigurilor celor doua categorii. Avand in vedere ca viata se scumpeste la fel pentru toti si ca unii au din start salarii si pensii mari ecartul dintre bogati si saraci se mareste in actualele conditii .De exemplu :un pensionar cu pensia medie de 800 RON, primeste in plus in 2015,40 RON,iar altul cu pensia de 10000 RON,primeste in plus 500 RON .Normal ar fi la toti o suma fixa intre 70 si 100 RON  

      5% 

      Realitatea este ca aceasta cota unica ajuta la dezvoltarea clasei medii. Adica ajuta la acumularea de capital la cei de la granita dintre clasa saraca si medie si ii ajuta sa intre si sa se mentina in clasa medie. Respectiv, sa acumuleze capital in aceasta categorie sociala (clasa medie puternica). O cota diferentiata, de ex, 22%, 25% pentru venituri de peste 3000 de lei si 35% la cele de peste 5000 de lei slabeste foarte mult clasa medie. Sa fim intelesi. Cota diferentiata este foarte utila acolo unde ai bogati. Romania are foarte putini iar un salariu de 2 sau 3 mii de euro pe luna in Romania nu te face bogat ci doar te plaseaza in clasa medie. Dar sunt sigur ca politicienii ar consider aceste venituri ca fiind de oameni bogati. Fals. Bogati sunt foarte putini in Romania si de obicei isi mascheaza veniturile prin firme offshore. Astfel incat impozitarea nu ii va afecta.

      Mai bine revizuim impozitele pe proprietate. Hai sa platim 500E pe an pe un apartament in Bucuresti si 1000E de la al treilea in sus. Daca vrem sa protejam categoriile sociale, reducem aceste impozite cu 80% pentru salariatii/somerii/pensionarii care au venit lunar sub 1000 lei / luna pe membru de familie care locuieste in proprietatea impozitata si suprafata nu depaseste 100 mp.

      Gresesti cand ii bagi in clasa medie pe cei cu venituri de 3000 - 5000; te-ai referit la persoana sau la familie?. 

      M-am referit la venitul pe salariat (clasa medie inca isi obtine mare parte din venituri din salarii si eventual mici activitati independente - nu are afaceri prospere). Citeste putin pe net despre ce inseamna middle class. Nu inseamna clasa cu venituri medii calculate aritmetic. Este o clasa situata intre clasa muncitoare si cea de sus si are anumite trasaturi. Este foarte posibil sa nu existe clasa medie intr-o tara: doar cea muncitoare si cea bogata. Ca sa citez din Wiki: Within capitalism, "middle class" initially referred to the bourgeoisie and the petite bourgeoisie. However, with the impoverisation and proletarianisation of much of the petit bourgeois world, and the growth of finance capitalism, "middle class" came to refer to the combination of the labour aristocracy, the professionals, and the white collar workers.

      Ti-am raspuns anterior referitor la venit ca fiind cel personal, nu al gospodariilor. Si ar mai fi trebuit sa remarc si faptul ca acele limite de 3000-5000 de lei sunt arbitrare: le-am auzit prin spatiul public mai demult.

      Acum, parerea mea despre clasa medie este urmatoarea: ipoteca pe 30 de ani pentru 100 KE (=500E/luna), masina de 1(0-5) KE schimbata la cam 4-5 ani, asigurari, etc (6000E/an). Menirea unei clase medii nu este sa sparga toti banii ci sa si acumuleze capital (pensii private, fonduri de investitii, asigurari de viata si medicale, etc). Sumele de mai sus (care se pot imparti la doi in cazul unui cuplu casatorit), indica minimum 500E/luna net pe salariat casatorit sau 1000E/luna necasatorit, fara mancare si economii. Nu cred ca putem vorbi de clasa medie de la mai putin de 1200E-1500E net/luna de om. De aici putem vedea ca in lei ne referim la salarii lunare de peste 5000 de lei net. 

    O mizerie este tot ce-ai facut/ati facut dupa confiscarea revolutiei din decembrie '89. Asta nu realizati?. 

    1. Are dreptate; este o lasitate din partea colegilor lui de partid, care intradevar sunt lasi, nu pot/nu vor sa priceapa ca tara nu-i mai vrea, poporul nu-i mai poate inghiti. 

    Dl.Iliescu nu a fost primsecretar de judet?Mai bine ar face sa-si vada de pensie.Gioana a stricat mai mult decat multi opozanti a lui Ponta,chiar de sus.Ponta s-a grbit si a gresit.Din greseala in greseala spre "victoria"finala.

    1. Adevarul este la mijloc avand in vedere ca apropiati ai d-lui Iliescu (ex.Stireanu e.t.c) ,l-au atacat pe Ponta si inainte si dupa primul tur de scrutin Diversiunea "Votul in diaspora",a fost geniala

    Sandramaua comunista are dreptate din nou. Cocalarul Gita crede ca poate scapa de eticheta falsa, anacronica si stupida de comunist, pe care i-au aplicat-o temeinic mafiotii, cu puternice radacini comuniste, Macovei, Basescu... Desigur, in zilele noastre a fi mafiot este o caracteristica demna de toata cinstea.

    Gita, Vanghelie, Geoana n-au ce cauta in PSD. Chiar si Ponta, acest hai-hui, - care ne povestea cum dupa ce a fost facut pionier a votat cu Ratiu, ca pe urma sa-si aleaga model in viata pe Che Guevara, cum pe urma, din postura de sef de campanie a lui Geona, l-a votat pe Antonescu, si alte multe asemenea nazdravanii, care-ti provoaca mila, scirba sau hohote de ris - nu prea ar avea ce cauta, si clar este necopt pentru pozitia in care a fost aburcat.

    Ponta a gresit ca un copil. S-au poate cine stie, a crezut ca ministru al Justitiei este tot Rodica Stanoiu.  

    Are niste circumstante atenuante. Sa vedem daca va scapa. Dar daca ca un baiat destept ce este face dovada ca n-a invatat nimic din intimplarea-manipulatoare mai bine sa nu scape.

    Ca i-a dat afara din partid pe gagauzii astia este foarte bine, dar nu ajunge. 

    1. N-a gresit ca un copil ci ca un prostanac, doar este coleg cu Geoana. 

    singura problema care se pune este ca nu ati facut acest lucru inainte de alegeri...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb