Modificările preţurilor din piaţa imobiliară se vor măsura cu o cifră, cel puţin câţiva ani de acum înainte, este de părere Ion Radu Zilişteanu, expert în domeniu, care estimează că, în 2017, vom asista la o creştere a preţurilor locuinţelor cu câteva procente, dar că nu există premise pentru un salt de 10% în acest sector.
Afirmaţiile domniei sale vin în contextul în care specialiştii de la RE/MAX au transmis, ieri, că cei care doresc să investească într-un imobil, în acest an, "sunt îndemnaţi să nu amâne momentul", întrucât atât preţurile pentru chirie, cât şi cele de cumpărare a unei locuinţe, îşi vor continua trendul ascendent, până la finalul acestui an preţurile pentru casele şi apartamentele din zonele urbane urmând să se majoreze cu 8-10%, comparativ cu cele din 2016.
Domnul Zilişteanu opinează că multe dintre portalurile imobiliare "deţin şi ele un mic procent din proprietăţile scoase la vânzare şi generalizează preţurile pentru întreaga piaţă".
Specialistul ne-a mai spus: "Odată reluată creditarea, au fost uşoare creşteri de preţuri în sectorul rezidenţial. În acelaşi timp, anul trecut creşterea PIB s-a bazat două treimi pe consum, iar consumul s-a manifestat şi pe piaţa imobiliară. Acum, sunt promisiuni de majorări de salarii, iar aceste creşteri, dacă se vor concretiza, se vor regăsi, în parte, în piaţa imobiliară, ceea ce va crea presiuni pe preţuri. Dar, deocamdată, suntem la stadiul de «dacă»".
Radu Zilişteanu susţine că programul "Prima Casă" nu influenţează semnificativ piaţa imobiliară, numărul tranzacţiilor prin acest program fiind de circa 20.000, din sute de mii de tranzacţii pe an: "Aşadar, dacă «Prima Casă» va dispărea, nu va fi o dramă, pentru că împrumuturile clasice au condiţii similare cu cele ale programului guvernamental, exceptând nivelul avansului". Imobilele noi au potenţial mai mare de creştere a preţurilor, în timp ce preţurile celor vechi nu prea mai au unde să urce, este de părere domnul Zilişteanu, menţionând că, de acum înainte, creşterile de preţuri se vor diferenţia între casele noi şi cele vechi.
Unii dintre dezvoltatori au rămas, după criză, cu stocuri de case de două camere, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, ne-a mai spus domnia sa, adăugând că o parte dintre aceştia au recompartimentat locuinţele, din două în trei camere: "Acum, cei care dezvoltă unităţi locative, trebuie să se adapteze la piaţă, iar apartamentele cu două camere au suprafeţe cuprinse între 45 mp şi 50 de mp". Costurile de producţie au rămas oarecum constante, a conchis domnia sa.
Radu Zilişteanu consideră că, deşi nu curând, respectiv în următorii 1-3 ani, totuşi este posibil ca, pe viitor, să asistăm la un nou boom în imobiliare. "Pentru acest lucru însă, trebuie să se întâmple ceva economic fundamental", a concluzionat expertul imobiliar.
• RE/MAX: "Programele guvernamentale şi condiţiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienţi aflaţi la prima tranzacţie imobiliară"
Dacă anul trecut preţul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul în curs, specialiştii RE/MAX anticipează o creştere situată între 8-10%. O evoluţie asemănătoare este aşteptată şi în ceea ce priveşte chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, preţul/mp va creşte cu circa 7-10% faţă de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.
Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România, a declarat: "Programele guvernamentale şi condiţiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienţi aflaţi la prima tranzacţie imobiliară. Astfel, odată cu cererea de pe piaţă a crescut şi valoarea ofertelor. Dacă în 2015, preţul mediu pentru închirierea unui apartament din zona urbană a fost de circa 440 euro, un an mai târziu preţul pentru un metru pătrat aferent unui imobil asemănător a crescut cu puţin peste 5 euro. Pentru perioada următoare, anticipăm un ritm de creştere mai accelerat, în linie cu tendinţele europene, atât în zonele urbane, cât şi în cele periferice şi în oraşele mai mici".
Potrivit analizei RE/MAX, căutările pentru o nouă tranzacţie imobiliară încep în mediul online, fiind înregistrată o creştere semnificativă în 2016, mai exact de 3,5 ori faţă de anul anterior, a accesărilor pentru cuvântul "casă. Acelaşi raport arată că, pe locul secund în clasament, se află cuvântul cheie "apartament", urmat îndeaproape de "teren". Nivelul de căutări pe ultimele două segmente a rămas stabil, însă, în ultimii cinci ani.
Situaţia din România este asemănătoare cu cea a multor state din Europa, creşteri de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbană fiind remarcate şi în ţări precum Olanda şi Spania, ajungându-se chiar la 16%, în Malta. De asemenea, pieţele imobiliare din Portugalia, Grecia şi Scoţia arată semnale concrete de stabilizare, numărul de tranzacţii fiind aşteptat să crească şi în aceste ţări.
Experţii din cadrul RE/MAX Europa apreciază: "Între 2015 şi 2016, preţurile pentru vânzarea caselor şi a apartamentelor au crescut semnificativ. Mai exact, cele mai mari evoluţii pentru preţul pe metrul pătrat s-au înregistrat în Lituania (+13%), Germania şi Luxemburg. Nici zonele rurale nu sunt excluse din previziunile de creştere, în Austria şi Estonia, de exemplu, fiind anticipate evoluţii de până la 4%. O stagnare a tarifelor de vânzare şi închiriere este anunţată doar în Franţa, Grecia şi Elveţia".
Locaţia constituie unul dintre cele mai importante criterii în setarea preţului pentru un imobil, au subliniat sursele citate.
Potrivit lui Michael Polzler, Director General al RE/MAX Europa, zonele de aglomerare se extind treptat în Germania, în timp ce tinerii italieni preferă mai degrabă ariile centrale ale marilor oraşe, pentru a diminua timpul dedicat navetei. La nivel european, diferenţa de preţ dintre un apartament localizat în aria centrală versus unul situat periferic este de până la 64%, în timp ce pentru case diferenţa ajunge la doar 44%.
Acelaşi criteriu este determinant şi în rândul românilor care cumpără sau închiriază o proprietate. Clasamentul este completat de aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilităţile şi facilităţile de care dispune, situaţia juridică şi, nu în ultimul rând, vecinătăţile şi coproprietarii.