Informaţiile prezentate de Grupul de Investigaţii Politice referitoare la unele note ale SRI sunt rezultatul unei acţiuni de diversiune organizată de servicii secrete străine, a declarat, ieri, secretarul Comisiei de control parlamentar a SRI, deputatul Ion Stan. "Cred că este vorba mai degrabă de o diversiune a unor servicii de informaţii externe care sunt interesate să arunce activitatea serviciilor de informaţii româneşti în derizoriu şi nicidecum nu este vorba de o acţiune care ar purta amprenta activităţilor de poliţie politică desfăşurate de serviciile de informaţii româneşti", a declarat Ion Stan. El a adăugat că nu cunoaşte care sunt cu adevărat obiectivele acestor servicii secrete străine, însă scandalul iscat de "documentele SRI" "miroase de la o poştă a acţiune de manipulare şi intoxicare".
Ion Stan a adăugat că, astăzi, Comisia de control parlamentar va solicita SRI ca, în completarea documentarului cerut în legătură cu primele materiale date publicităţii de GIP, să facă o nouă evaluare şi pentru documentele publicate în cursul zilei de ieri.
Grupul de Investigaţii Politice susţine că Serviciul Român de Informaţii face poliţie politică în "beneficiul" preşedintelui Traian Băsescu, după cum relevă patru adrese SRI presupus originale publicate de organizaţie, referitoare la urmărirea activităţii unor partide din România, se precizează într-un comunicat emis, ieri, de GIP. GIP susţine că, potrivit documentelor, adresate directorului SRI, George Maior, Grupul de Evidenţă din cadrul Serviciului a cules informaţii despre "intenţia PSD de a-l înlocui pe Victor Ponta din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor", precum şi despre "unele intenţii ale PNL".
Potrivit GIP, una dintre adresele publicate are următorul conţinut: "Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la intenţia P.S.D. de a-l înlocui pe Victor Ponta din funcţia de secretar al Camerei Deputatilor".
O a doua adresă, semnată şi vizată de prim-adjunctul directorului SRI, colonelul Florian Coldea, şi datată 21 octombrie 2005, are, susţine GIP, următorul conţinut: "Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la unele intenţii ale PNL". Organizaţia condusă de Mugur Ciuvică afirmă că Grupul de Evidenţă din cadrul SRI "spionează partidele şi liderii politici de cel puţin doi ani" iar "toate cele patru adrese sunt oficiale, fiind semnate de şeful Grupului de Evidenţă, generalul Vasile Stanciu".
"Activitatea de poliţie politică a SRI este coordonată de doi apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu: generalul de brigadă Vasile Stanciu, cel care, în calitate de şef al Grupul de Evidenţă, semnează cele patru adrese, şi Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, care vizează şi semnează două dintre adrese", se arată în comunicatul GIP. De asemenea, Grupul de Investigaţii Politice, subliniază că destinatarul final al materialelor SRI este preşedintele Băsescu, potrivit unei apostile scrise de mână şi semnate, de pe una dintre adrese.
"Notele de la SRI pe care preşedintele Băsescu le citeşte zilnic se referă, aşadar, la "afirmaţiile" şi "intenţiile" parlamentarilor şi ale partidelor politice. În calitate de beneficiar, preşedintele României este şi complicele SRI în activitatea de poliţie politică a acestei instituţii" - se apreciază în comunicatul GIP.
Pe 23 septembrie, GIP a publicat două adrese ale Grupului de Evidenţă din cadrul SRI, care, potrivit organizaţiei, demonstrau că SRI spionează PNL şi pe senatorul Norica Nicolai. La o zi după acuzaţiile GIP, directorul SRI, George Maior, a declarat în faţa Comisiei parlamentare de control a SRI că nu au existat monitorizări asupra PNL sau asupra Noricăi Nicolai. În plus, directorul SRI a solicitat un termen de şapte zile pentru a prezenta rezultatele unei anchete interne referitoare la documentele publicate de GIP. Maior a recunoscut existenţa unei unităţi SRI interne, numită "Grup de Evidenţă", dar a susţinut că unitatea nu se ocupă cu cele menţionate de GIP. De asemenea, directorul SRI a pus la îndoială autenticitatea documentelor prezentate iniţial de GIP.