IONEL BLĂNCULESCU: "Intenţia lui Băsescu de a înapoia proiectul de buget - o acţiune politică"

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 22 noiembrie 2013

"Intenţia lui Băsescu de a înapoia proiectul de buget - o acţiune politică"

Intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a înapoia proiectul de buget Parlamentului este o acţiune politică, este de părere analistul economic Ionel Blănculescu.

Şeful statului a declarat, miercuri, în cadrul unei emisiuni televizate, că va trimite înapoi bugetul de stat pe 2014, dacă se păstrează creşterea accizei cu 7 eurocenţi pe litrul de carburant şi dacă se menţine creşterea cu o mie de miliarde lei la Ministerul Dezvoltării.

În replică, premierul Victor Ponta a precizat că va menţine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea unei accize suplimentare la carburant, deoarece acestea au fost negociate cu reprezentanţii delegaţiei FMI, iar preşedintele Băsescu a semnat acordul încheiat cu instituţiile financiare internaţionale, deşi putea să nu semneze.

În aceste condiţii, cel mai probabil că bugetul nu va mai putea fi semnat pe parcursuI acestei luni.

Ionel Blănculescu opinează: "Toată procedura care urmează va conduce la întârzierea aprobării bugetului, însă depinde cât de repede se mobilizează Parlamentul să întoarcă proiectul preşedinţiei. Poate face acest lucru şi într-o zi. Oricum, dacă acţiunea se va prelungi, se poate funcţiona în ianuarie, în baza bugetului din luna decembrie (practic, ianuarie va fi ca o prelungire a lui decembrie). În orice caz, este o acţiune politică, întrucât Guvernul are voie să perceapă taxe şi impozite".

Traian Băsescu a subliniat, în urmă cu două zile, că majorarea bugetului pentru dezvoltare merge la regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, la modernizarea satului românesc, unde cresc alocările de la 199 de milioane de lei la 800 de milioane de lei şi la infrastructura de la nivel judeţean, unde alocările cresc de la 77 de milioane, la 100 de milioane.

"Asta înseamnă o alocare suplimentară de 1,2 miliarde lei pentru administraţiile locale, în condiţiile în care toate aceste programe sunt finanţate şi cu bani europeni", a mai spus Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful statului a menţionat că mai sunt necheltuite circa trei miliarde euro pentru aceste programe, de la dezvoltare rurală, la care, de la 1 ianuarie, li se adaugă alte 7 miliarde euro din noul buget european.

"În loc să utilizăm banii europeni, dăm banii direct şi sunt banii de la creşterea de la benzină. Dacă nu vor renunţa la creşterea cu 7 cenţi a accizei la benzină şi vor menţine aceşti bani, care pot fi uşor substituiţi cu bani europeni, le trimit bugetul înapoi, pentru că sunt bani furaţi din banii tuturor, pentru ca să asigure bani de campanie, cu licitaţii, cu atribuiri directe", a subliniat Traian Băsescu.

Victor Ponta consideră că la baza acestor declaraţii se află motive "populiste": "Este negociat cu partenerii noştri internaţionali tot ceea ce este prevăzut în buget şi, da, tot ceea ce am negociat cu partenerii noştri internaţionali ţinem. Dacă preşedintele Băsescu este împotriva acordurilor noastre cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, avea dreptul să nu semneze acordul. A semnat. Acum, dacă din motive strict populiste se opune ...dar, sincer, eu nu cred că se va opune, că nu l-am văzut să mai spună lucruri serioase în ultimul timp".

Premierul a menţionat că preşedintele nu are dreptul să lucreze la proiectul de buget pe anul viitor, domeniu în care propunerea aparţine Guvernului, iar decizia finală revine Parlamentului, şi a explicat că în buget sunt asigurate sumele aferente cofinanţării proiectelor cu finanţare comunitară.

Premierul Ponta a menţionat: "Preşedintele României, conform Constituţiei, nu are niciun drept şi nici nu va avea un asemenea drept de a lucra pe proiectul de buget. I-am dat buget la Administraţia Prezidenţială, are buget destul, să-l cheltuiască cum doreşte anul viitor, restul propunerii aparţine Guvernului şi decizia, Parlamentului. Fondurile europene sunt Programele Operaţionale Sectoriale şi Programul Operaţional Regional, absolut toate blocate până anul trecut şi deblocate şi aflate în acest moment în derulare normală - sunt şi supracontractate, inclusiv la Programul Operaţional Regional, unde contractarea este undeva spre 115-120% faţă de fondurile alocate. Începem Programul 2014-2020, unde, la fel, avem finanţate atât infrastructura, mediul, resursele umane. Deci, fondurile europene au nevoie din bugetul de stat de partea de cofinanţare, care este asigurată în totalitate prin proiectul de buget".

Şeful Guvernului a adăugat că nu ştie despre ce bani suplimentari este vorba în buget, având în vedere că în acest an au fost achitate arierate şi că nu crede că preşedintele va bloca majorările de pensii şi de salarii pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi şi nici creşterea salariului minim.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si creterea cursului de referinta pentru accize la carburanti si petrol indigen de la 4,4485 lei/1 euro la 4,7380 lei/1 euro a fost negociat cu "partenerii internationali"? si rostogolirea datoriei interne ajunse la scadenta prin emisiuni de obligatiuni cu costuri de 31,47% (in luna curenta) care nu se regasesc in deficitul anului 2013?! isi da cineva seama ca pana azi premierul nu stia nici ce este PIB-ul?! de fapt, ce mai conteaza, cand sub actualul guvern, s-a ajuns sa se vanda pavilionul naval al Romaniei!

    1. care o sa ramana in istoria Romaniei ca fiind ministrul de finante care a dat celebrul ordin 1286/2012 pentru merite deosebite ale doamnei Gheorghe de a fi aprofundat limba marelui Goethe si a operatiunii matematice numita scadere prin care au fost scazute 13 miliarde si o idee ca sa putem spune in final ca cifrele capitalului social in galaxiile IFRS si RAS trec de la starea morfologica IN ESENTA IDENTICE la IDENTICE. Pentru lamuriri va rog adresati-va domnului care l-a invatat pe un alt domn ce este PiB si ESA :-)

      Fiţi amabil şi reamintiţi-ne, cum şi de ce, în guvernarea Băsescu-Boc, dealtminteri experţi în creştere de PIB, datoria publică internă a crescut precum Făt Frumos din basm. Şi cum a evoluat datoria publică externă, în aceeaşi perioadă?

      Şi, mai ales, la ce ne-a folosit? 

      te rog ia legatura si spune-i sa-ti prezinte continutul tratalului de la Viena, cum au fost eliberate depozitele in valuta cu scadenta mai mare de 2 ani din Banca Nationala , asa cum a fost stabilit in martie 2009 si apoi vei intelege de ce nea Andreas a ajuns cel mai bun bancher est european in 2012. Participa la summitul bancar al maestrului Make si vei primi iluminarea care este di vina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb