IONUŢ DUMITRU, RAIFFEISEN BANK:  "Cei 30 de ani de tranziţie pot fi împărţiţi în 10 ani de rătăcire şi 20 de ani de convergenţă"

A.M.
Bănci-Asigurări / 18 februarie 2020

 Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank

Cei 30 de ani de tranziţie pot fi împărţiţi în 10 ani de rătăcire şi 20 de convergenţă după ce a apărut ceva la orizont pentru noi şi anume aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, a afirmat, marţi, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, transmite Agerpres.

"România a avut o perioadă destul de bună în anii 70-80 în care economia a crescut foarte repede după care a urmat nebunia lui Ceauşescu pe care o ştim cu toţii, aceea de a plăti datoria externă. Am fost aproape de un faliment în 1980 - 1981, iar perioada anilor 80 a fost o perioadă foarte complicată economic. Vedem că am avut o creştere economică foarte proastă sau chiar şi ani de scădere. Am intrat în perioada de tranziţie când economia deja era în declin. Adică aveam o economie care nu se simţea bine de ceva timp, de vreo zece ani. Evident că transformările care s-au produs prin trecerea la economia de piaţă au adus o reacţie puternică în economie şi am avut o perioadă până în 2000 pe care o numesc în prezentare "perioada de rătăcire", adică 10 ani de rătăcire, 20 de ani de convergenţă. Cam aşa putem împărţi cei 30 de ani de tranziţie. Primii 10 am rătăcit şi n-am găsit calea, până a apărut ceva la orizont pentru noi şi anume aderarea la NATO şi aderarea la Uniunea Europeană, care ne-a schimbat complet perspectiva", a declarat Ionuţ Dumitru, în cadrul unui eveniment informal cu presa economică.

Acesta a spus că anii 90 au fost foarte complicaţi, iar între 1989 şi 2000 am avut o scădere economică de -1,6% pe an în medie, urmată în cei 20 ani, începând cu 2000, de o creştere economică foarte înaltă de 4,1% pe an în medie.

"Dacă ne uităm la nivelul PIB-ului şi fixăm 1989 la 100 vedem că în 2000 cei 10 ani de rătăcire am pierdut cam 16% din PIB în termeni reali, iar perioada care a urmat până în 2019, cu o creştere economică foarte rapidă am ajuns la un nivel al PIB-ului de 187% faţă de nivelul anului 1990. Deci după orice cifre nivelul de activitate economică de astăzi este mult mai mare decât în 1989. Pentru cei care încă regretă perioada comunistă în care economia era măreaţă, astăzi economia este aproape dublă", a spus Ionuţ Dumitru.

Economistul şef al Raiffeisen Bank a menţionat că la nivel de componente ale PIB-ului se observă o "foame de consum şi investiţii după o secetă foarte lungă în comunism".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ce era să spună angajatul unei multinaționale austriece, că doar austriecii se hrănesc pe alese din resursele românești - petrol, gaze, lemn, bănci, materiale de construcții, asigurări, n-au mai prins și sectorul Telecom cablu că era tot arsenalul strategic economic în stăpânirea Vienei. Am trecut de la economia lui nea Nicu când toți aveau de munca deși se pare că nu se muncea cu prea mult cap cu atata sărăcie de ne zgâiam la sârbi ca la occident, iar acum daca scoatem Bucureștiul o enclava de un sfert din pib avem o alta sărăcie împărțită prin țară, dublarea aia a economiei merge prin profituri și prețuri de transfer in tarile din mama UE. Cam asta nu zice purcelușul că l-am schimbat pe nea Nicu & Co cu Bruxelles și asociații

    1. Daca am fi mai multi care am intelege ca stapinii se schimba in functie de vremuri si mai de tineri atunci poate ne-am putea sprijini coloana vertebrala de romani.

      Ne trezim mult prea tirziu ca sintem o natiune si avem o directie comuna. Ne trezim buimaci dupa ce altii ne-au luat pita de pe masa, nevasta si copii. 

    Foamea de consum a fost creata printr-o economie de consum pentru a nu ajunge la productie pe stoc.

    Se inventeaza ori ce numai sa se consume pentru maximizarea profitului 

    Chiar daca economia ar fi tripla fata de 1989 nu ar ajunge banii si pentru investitii deoarece 80% dintre romani nu au suficienti bani pentru a achita facturile si taxele lunare 

    Daca anlizati nivelul de trai dupa numarul de autovehicule -8,2- milioane ve-ti spune  

    ca a crescut nivelul de trai dar de fapt a crescut dramatic nivelul de poluare desi 90%din economia socialista nu mai exista. 

    Sunt in circulatie milioane de masini care au pretul sub 1000 euro. 

    De fapt s-au creat locuri de munca in tarile producatoare de masini. 

    Care este astazi valoarea capitalului autohton 

    Cite mari companii sunt in romania.? 

    Ce produc ele daca importurile depasesc exporturile cu peste 17.miliarde de euro. 

    Iar exportul este majoritar facut tot de capitalul strain. 

    Suntem o tara bananiera  

    Hellfaisen

    Hoti

    Ionut Dumitru vorbeste bine, explica istoria economica a tarii bine. Eu as vrea sa numeasca vinovatii pentru ratacirea de 10 ani denumita ilustru dupa o analiza tirzie in noapte.

    Era prea tinar ca sa simta suflul securistilor in ceafa. Daca privesc poza mai atent i-as recomanda sa mearga mai des la sala sau poate sa incerce sala de antrenament pe care o pun cit de curind la dispozitie in care se aplica toate metodele securiste de slabire rapida. Invit pe aceasta cale toti bancherii iluminati ce citesc aici.

    Motto este: la galere, slabesti fara durere ! 

    Ultimii 30 de ani, reprezintă cel mai mare dezastru din istoria României, transformarea ei în ,, pașalâc", de către scursurile care au condus această țară a nimănui!

    Deceniul 70 a fost bun doar din punctul de vedere al importului de tehnologii din țările dezvoltate.

    In rest, industrializare fortata și intrarea in intuneric: în 1971, a inceput programul de educatie comunista de inspiratie asiatica a poporului roman si de exacerbare a cultului personalitatii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb