Ionuţ Mişa a discutat cu conducerea BNR despre ROBOR

Bănci-Asigurări / 3 octombrie 2017

Ionuţ Mişa (sursa foto: captură Youtube)

Ionuţ Mişa (sursa foto: captură Youtube)

Indicele ROBOR la 3 luni îşi continuă creşterea, atingând nivelul de 1,8%, maximul ultimilor 3 ani

------

Actualizare 18:28 Daniel Zamfir: "ROBOR nu putea să crească atât de repede în această perioadă fără ca BNR să permită"

Indicele ROBOR nu putea să crească decât dacă Banca Naţională a României (BNR) permitea acest lucru, a declarat astăzi senatorul PNL Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice a Senatului.

Parlamentarul liberal a afirmat, potrivit Agerpres: "Mie îmi e foarte clar că ROBOR-ul nu putea să crească atât de repede în această perioadă fără ca BNR să permită lucrul acesta. Eu sper ca astăzi, după discuţiile care au avut loc la Banca Naţională, lucrurile să se calmeze şi să reintre în normal. Nu cred că este o foame aşa de mare de lichiditate pe piaţă ca ROBOR-ul să ajungă, spuneam, într-un termen atât de scurt, la un asemenea nivel. Sigur că veniturile suplimentare din accize au fost mâncate de creşterea dobânzilor".

Zamfir a adăugat că este îngrijorat de declaraţiile recente consilierului guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, pe care l-a acuzat că "şantajează Guvernul cu creşterea inflaţiei".

Daniel Zamfir a precizat: "Eu sunt foarte îngrijorat (...) de ultimele declaraţii ale domnului Vasilescu. Şi vă reamintesc de cea de zilele trecute când, practic, şantaja Guvernul cu creşterea inflaţiei şi a doua, de ieri, când vorbea de faptul că ROBOR-ul de până acum a fost ţinut nenatural la parametrii respectivi. A şantaja un Guvern al României, indiferent dacă ne place sau nu... Mie nu-mi place Guvernul Tudose şi nu sunt de acord cu multe măsuri, dar faptul că un oficial al BNR vorbeşte despre faptul că poate să îi trântească o inflaţie după cum doreşte BNR, asta mi se pare nepermis. Iar jocul acesta al băncilor cu dobânda este extrem de periculos din două motive: unul că intimidează creditarea şi al doilea că va duce la creşterea ratelor la bancă".

(S.A.)

------------

Actualizare 12:58 Ministrul Finanţelor despre creşterea ROBOR: "Este legată de probleme de lichiditate în piaţă"

Creşterea indicelui ROBOR din ultimele zile este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR.

Mişa a afirmat, la Digi24: "Există probleme de lichiditate în piaţă. (...) Au avut influenţă şi încasările Ministerului Finanţelor. Fiscul a atins un grad mai mare de colectare (...), încasările fiscale au crescut. Nu este unicul motiv, este eronat să credem că, dacă cresc încasările bugetare, o să creasca Roborul. (...) Există instrumente pe care BNR le are la dispoziţie pentru reglarea lichidităţii".

-------

Actualizare 12:11

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţii conducerii Băncii Naţionale a României (BNR). Potrivit oficialului, cele două părţi au avut o discuţie tehnică pentru întărirea colaborării dintre Guvern, Ministerul Finanţelor şi BNR. Ionuţ Mişa a precizat, printre altele, că intervenţia sa a fost una strict tehnică, pentru a vedea cum să împletească cel mai bine politicile fiscale cu cele monetare, astfel încât să avem o situaţie cât mai stabilă în piaţă. Unul dintre subiecte a fost creşterea din ultima perioadă a indicelui ROBOR, potrivit şefului de la Finanţe.

------

Actualizare 11:15

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,8%, potrivit datelor publicate astăzi de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014, transmite News.ro.

Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Vineri, indicele a atins pragul de 1,58%, iar luni 1,71%, precizează agenţia de ştiri.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a crescut până la nivelul de 1,89%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%) până în prezent, confom News.ro.

(M.I.)

-------

Dacă am avea o piaţă de capital mai dezvoltată, banii din depozitele băncilor ar putea fi mobilizaţi mai bine, ca să ajungă în economie, consideră fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu.

Domnia sa a explicat: "Poate nu ar trebui să ne uităm atât la ROBOR dacă nu am fi atât de dependenţi de bănci. Piaţa de capital oferă mai multe instrumente şi cred că economia ar funcţiona mult mai bine dacă Bursa s-ar dezvolta. Dar cineva trebuie să dea tonul, iar acel cineva ar trebui să fie statul, care ar trebui să listeze toate companiile mari (...). De ce trebuie să fim dependenţi numai de bănci? Cât am fost ministru de Finanţe, am fost dependenţi de bănci să ne finanţăm deficitul şi să refinanţăm datoria publică".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pf, pj, stat.

    Marca PSD.

    La ce țeapă au luat românii pe Bvb in buna guvernare Pdl - Base, nu vad nici o perspectivă la ce spune nenea milițianu. Lipseste încrederea, seriozitatea, dorința de a avea o bursă dezvoltata macar ca cea poloneză. Daca nu sunt in stare atunci s-o vândă.De ce dureaza atât fuziunea cu Sibex se vede vreun progres?Așteaptă doar clienti să bage bani in aceasta gaura neagra nelichida si cu acțiuni din Bet care dupa 10 ani nu au recuperat nici jumătate din maxim.10 ani de guvernare pdl-pnl.Si dupa cum se arată nici Psd nu va face mai mult, se multumesc cu supraviețuirea Bvb.

    1. ce teapa la bvb? Sau te astepti ca actiunile doar sa creasca?

    Primul efect scaderea vanzari de combustibil daca toate tot urca, tigari iarasi o mica ciupeala de 0,5 ron deci 1 leu, asa trebuie sa creasca salariile minime la 1600, cateva firme au si facut-o.

    Ei sunt cei care au generat situatia punctuala din piata. Cresterea de dobanzi era asteptata si inevitabila . Totusi ca sa vii sa " o impingi in prapastie " cu buna stiinta...... Oricum o iei situatia e ciudata --- impingi piata pana la extrem dupa care faci operatiuni de piata monetara ( injectie de 9 miliarde de lei ) ca sa o calmezi ?!?

    Acuma cei mai bucurosi sunt cei din banci - portofoliile de credite o sa inceapa in sfarsit sa genereze profit serios . Min de Finanate cred ca e cel mai trist . E prins la mijloc . In functie de ce vor plati la noile emisiuni de titluri de stat ( pret si volum ) vor pune si mai mult presiune pe dobanzi ( pe principiul - daca statul este dispus sa plateasca .... de ce sa nu profite toata lumea ).  

    Domnul Zamfir e “p-afarist” rau de tot. Se vede ca nu intelege ce este aceea piata libera. Se mai pretinde si liberal. Nu inteleg, de ce nu trece la PSD? Oricum promoveaza numai tampenii socialiste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb