IPO "FACEBOOK" - INVESTIGAŢII ŞI SOFISME Bulă în America

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 mai 2012

Acţiunile "Facebook" au scăzut cu 20% în ultimele două zile.

Acţiunile "Facebook" au scăzut cu 20% în ultimele două zile.

UPDATE 2: Facebook ar fi discutat cu NYSE să-şi transfere flotarea

Facebook ar fi discutat cu NYSE Euronext privind posibilitatea ca reţeaua de socializare să-şi schimbe flotarea de pe Nasdaq OMX Group, potrivit unei persoane apropiate situaţiei, citată de Bloomberg.

Purtătorii de cuvânt ai Facebook şi Nasdaq au refuzat să comenteze.

"Nu au fost discuţii cu Facebook privind transferarea flotării în urma evenimentelor de săptămâna trecută şi nici nu credem că astfel de discuţii sunt potrivite, în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al NYSE Euronext, Robert Rendine.

--------------

UPDATE: Acţionarii dau în judecată "Facebook"

Efectele listării "Facebook" s-au mărit, ieri, după ce acţionarii au dat în judecată reţeaua de socializare şi pe intermediarii săi, potrivit Reuters.

Un proces a fost intentat ieri, în nume colectiv, care acuză "Facebook", pe directorul său executiv, Mark Zuckerberg şi pe intermediarii "Morgan Stanley", "Goldman Sachs" şi "JPMorgan & Chase" că ar fi ascuns "o reducere severă şi pronunţată" a preconizării creşterii veniturilor ce rezultă în urma folosirii aplicaţiilor şi site-ului "Facebook" prin dispozitive mobile.

Acţionarii mai acuză "Facebook" că a anunţat intermediarii săi să "reducă material" previziunile companiei. Actele procesului precizează că intermediarii au diseminat previziunile revizuite în scădere doar investitorilor "preferaţi".

"Principalii intermediari şi-au redus estimările, în mijlocul roadshow-ului, şi nu au anunţat pe nimeni", a afirmat Samuel Rudman, partener la firma de avocatură "Robbins Geller Rudman & Dowd", care a intentat procesul.

-------------------

Declanşarea investigaţiei asupra ofertei publice iniţiale (IPO) a "Facebook" pare iminentă, în urma opiniei exprimate de reprezentanţii Securities and Exchange Commission (SEC) şi Financial Industry Regulatory Authority, Inc. (FINRA), presând asupra companiei, asupra intermediarului principal "Morgan Stanley" şi asupra pieţei Nasdaq, după cum relatează Reuters.

Acţiunile "Facebook" au închis, marţi, în scădere cu 8,9%, la un preţ sub 31 de dolari, după o depreciere de 11%, înregistrată luni.

Compania a pierdut astfel, în doar două zile de la momentul listării, peste 19 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă (a pornit de la 38 de dolari/acţiune).

Luni, Reuters raportase că un analist al "Morgan Stanley" redusese prognoza de câştig pentru "Facebook", cu câteva zile înainte de listare, informaţii ce nu au fost diseminate pieţei, înaintea începerii ofertei iniţiale.

Compania însăşi a cerut analiştilor sindicatului de 33 de intermediari ai ofertei să-şi reducă estimările înaintea IPO, potrivit surselor apropiate listării, care acuză: "Conducerea «Facebook» nu şi-a prognozat datele afacerii bine, a schimbat cifrele pe parcurs şi a anunţat doar analiştii şi nu pe toţi".

Compania revizuise documentele ofertei, pe 9 mai, în care avertiza despre posibilul impact negativ al trecerii utilizatorilor "Facebook" pe platforme mobile, însă limbajul vag nu a reprezentat un avertisment suficient privind veniturile în scădere.

"Facebook" încă nu a obţinut cine ştie ce venituri din publicitatea pe platformele mobile.

Divulgarea cifrelor mai slabe anumitor investitori instituţionali se concretizează, acum, sub forma unor acuzaţii directe împotriva "Facebook" şi "Morgan Stanley", despre diseminarea inegală a informaţiilor ("divulgarea selectivă").

Micii investitori, care au achiziţionat acţiuni "Facebook", în cadrul IPO, nu au avut acces la informaţii.

Purtătorul de cuvânt al "Facebook" a refuzat să comenteze acuzaţiile.

"«Morgan Stanley» a utilizat aceleaşi proceduri pentru listarea «Facebook» pe care le urmează în cadrul tuturor IPO-urilor", a declarat un purtător de cuvânt, Pen Pendleton, sus-ţinând că procedurile sunt conform tuturor reglementărilor în vigoare.

Alţi trei intermediari ai ofertei, "JPMorgan Chase", "Goldman Sachs" şi "Bank of America Merril Lynch", şi-au revizuit, de asemenea, estimările, în timpul roadshow-ului ofertei "Facebook", potrivit surselor apropiate situaţiei.

Noile evaluări aveau în vedere reduceri ale veniturilor şi ale proiecţiilor de profit, atât pentru semestrul al doilea al 2012, cât şi pentru întregul an, potrivit datelor obţinute de către Reuters.

Problema "divulgării selective" a atras atenţia principalului corp de reglementare al brokerilor din Statele Unite.

"Este o chestiune de reglementare pentru noi şi, sunt convins, şi pentru SEC", a afirmat Richard Ketchum, preşedinte şi director executiv al "Financial Industry Regulatory Authority, Inc. (FINRA) - autorităţii de reglementare a sectorului financiar, care a mai precizat: "Şi fără să zic dacă e vorba de noi sau de SEC, ne vom concentra atenţia colectiv asupra situaţiei".

Mary Schapiro, preşedintele SEC, a declarat: "Cred că sunt destule motive să ai încredere în pieţele noastre şi în integritatea operării acestora, însă sunt anumite probleme care trebuie inspectate cu atenţie, în ceea ce priveşte Facebook".

Statul Massachusetts a anunţat că va examina situaţia, secretarul de stat William Galvin emiţând o citaţie către "Morgan Stanley" în legătură cu discuţiile dintre analişti şi investitori, despre "Facebook".

Totodată, o firmă de avocatură din Los Angeles a intentat un proces, în nume colectiv, împotriva "Facebook" şi a intermediarilor, acuzându-i de diseminare defectuoasă a informaţiilor cheie.

Contextul legal ce înconjoară obligaţiile de diseminare a informatiilor despre companii, înainte de lis-tare, sunt obscure, au precizat avocaţii firmei, specializaţi pe piaţa de capital.

Companiile publice sunt supuse, la ei, ca şi la noi şi oriunde, unor reglementări (n.r., Regulation Fair Dis-closure) care impun ca informaţiile să fie diseminate tuturor investitorilor, în acelaşi moment.

Unii experţi americani susţin, însă, că reglementările acestea nu ar fi aplicabile companiilor care, încă, nu sunt listate, speculând (româ-neşte, am zice noi), imposibilitatea aplicării legii asupra subiecţilor pe care aceasta nu-i prevede (societăţile nelistate nu pot fi subiect al reglementărilor pieţei de capital).

Este un paradox artificial, iar faptul că este invocat, dovedeşte că legea americană nu este suficient de evoluată ca să nu-l permită.

Desigur, paradoxul ilustrează rea credinţă, construind un fel de "azil pentru criminali", acordat atât emitentului cât şi intermediarilor.

Adam Pritchard, profesor de drept, specializat pe piaţa de capital, la University of Michigan şi fost executor al SEC, a declarat că, în general, informaţiile diseminate înaintea IPO nu pot fi inconsistente cu ceea ce este oferit în documentaţie, însă a adăugat că au loc frecvente abateri de la aceste reguli, în comunicarea orală (profesorul foloseşte noţiunea de "gun-jumping", care acoperă două înţelesuri privitoare la tranzacţionarea pe baza informaţiilor privilegiate).

Subtilităţile legale, totuşi, nu calmează deloc furia unor investitori şi brokeri, care afirmă că listarea "Facebook" a devenit un exemplu urât, al unui sistem poziţionat împotriva investitorului mărunt.

Acţionarii nu sunt nemulţumiţi de Nasdaq

Pe lângă presiunea legală asupra "Facebook" şi "Morgan Stanley", ce se preconizează, apare şi o aţintire intensă asupra Nasdaq OMX Group, care împărtăşeşte vina pentru eşecurile de tranzacţionare (piaţa a prezentat, vineri, o serie de dificultăţi, despre care oficialii au susţinut că ar fi "de natură tehnică"), motiv pentru participanţii la piaţă să considere că sistemul a contribuit la performanţa slabă a acţiunilor "Facebook", în ziua de debut.

Potrivit Reuters, operatorul pieţei a pus deoparte bani să compenseze clienţii, însă unele persoane de pe Wall Street avertizează că Nasdaq nu va mai avea aceeaşi putere să atragă IPO-uri.

Totodată, un proces colectiv intentat marţi seară la tribunalul federal din Manhattan solicita retribuţie pentru oricare persoană care ar fi pierdut bani, în urma tranzacţionării viciate de erorile tehnice ale sistemului Nasdaq.

"Este oribil pentru pieţe", a declarat fostul preşedinte al SEC, Arthur Levitt, cu privire la IPO şi gestionarea acestuia de către Nasdaq şi intermediari, adăugând: "Este un eveniment cu implicaţii negative pe termen lung, pentru o industrie care nu-şi prea permite o astfel de întinare a reputaţiei, iar ultimul capitol în această poveste încă nu a fost scris. Nimeni nu va ieşi basma curată de aici".

Însă acţionarii Nasdaq nu au penalizat operatorul, marţi, în cadrul unei Adunări generale care a ţinut doar câteva minute şi unde executivii nu au fost chestionaţi cu privire la problema tranzacţionării acţiunilor "Facebook" şi nici privind măsurile care se impun pentru corectarea situaţiei.

"În mod clar au fost erori la listarea "Facebook", însă vrem să subliniem faptul că a fost cea mai mare ofertă publică iniţială şi că vineri, în ziua listării, am procesat peste 570 milioane de acţiuni", a declarat directorul executiv al Nasdaq, Bob Greifeld, în cadrul Adunării generale.

Ca şi când le-ar fi numărat cu mâna...

În deschiderea pieţei Nasdaq, de ieri, acţiunile "Facebook" se tranzacţionau în creştere, cu 3,13%, la o valoare de 31,97 de dolari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cand auzi de o "superoferta" pe bursa trebuie sa fii foarte e "credul" sa si crezi ca este....

    Si? care-i bancul ??. 

    1. S-a dus cu o delegatie a lu' Ponta; asta-i poanta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb