Iranul îşi reia exporturile de petrol către Europa

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 16 februarie 2016

Analişti: "Efectul pe piaţă al livrărilor din Iran nu va fi de durată"

Cotaţiile ţiţeiului continuă să crească

Primele exporturi de ţiţei iranian către Uniunea Europeană, din ultimii trei ani, erau aşteptate să plece ieri, conform oficialilor de la Teheran.

Un tanc petrolier aparţinând gigantului francez "Total" SA era programat să plece din portul Kharg, cu două milioane de barili, dar şi alte două tancuri aparţinând "Compania Espanola de Petroleos din Spania" ("Cepsa") şi "Litasco" (divizie a "Lukoil" Rusia) erau aşteptate să fie încărcate, fiecare, cu un milion de barili de ţiţei destinat Europei.

Iranul revine cu ţiţei pe pieţele din Europa după ridicarea, în ianuarie anul acesta, a sancţiunilor impuse de Occident din cauza programului nuclear al Teheranului.

Amintim că preţul petrolului a scăzut puternic în ianuarie, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora livrările de profil din Iran nu vor face decât să crească supraoferta de la nivel mondial.

Însă Samir Safar-Aly, asociat la firma de avocatură "Simmons & Simmons", declară, conform publicaţiei World Oil: "Orice reacţie a pieţei la livrările din Iran către Europa va fi pe termen scurt. Deşi anunţul reluării exporturilor are un impact pe pieţe, este puţin probabil ca acesta să fie mai mult decât un reflex automat".

La rândul său, Andy Sommer, analist la "Axpo Trading" AG dinElveţia, afirmă că supraproducţia de ţiţei va scădea în cursul acestui an, iar piaţa se va echilibra.

Duminică, viceministrul ţiţeiului din Iran, Rokneddin Javadi, a declarat că ţara sa şi-a majorat producţia de profil cu 400.000 de barili pe zi. Anul trecut, Iranul a extras 2,8 milioane de barili de petrol pe zi, conform datelor administraţiei americane.

Preţul petrolului a urcat ieri, pe pieţele externe, pentru a doua zi consecutiv, depăşind 30 de dolari/baril la New York pentru prima oară în mai bine de o săptămână.

Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a crescut cu 1,2% la ora 11.20, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 29,80 dolari/baril. Mai devreme, preţul atinsese 30,15 dolari barilul.

La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în aprilie a crescut cu 1%, la 33,70 dolari/baril.

Vineri, cotaţiile futures ale petrolului brut au crescut masiv, cu peste 10%, după ce, în zilele precedente, atinseseră cel mai redus nivel din ultimul deceniu, pe fondul volatilităţii de pe pe pieţele mondiale.

Creşterea a venit după apariţia informaţiei potrivit căreia producătorii de petrol sunt pregătiţi să acţioneze împreună ca să stopeze declinul preţurilor. Ministrul petrolului din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a subliniat, însă, că producătorii nu-şi vor reduce cantităţile extrase de ţiţei decât dacă "va exista o cooperare deplină între ţări".

Potrivit "Baker Hughes" Inc., exploratorii de petrol din SUA au închis unele platforme, acestea funcţionând la cel mai redus nivel din ianuarie 2010 până în prezent. Datele "Baker Hughes" arată că numărul platformelor active a scăzut cu 28 anul acesta, la 439.

Conform societăţii de analiză IHS Inc., un grup de 44 de exploratori şi producători de petrol din America de Nord plănuiesc să investească 78 de miliarde de dolari pe proiecte de capital, anul acesta, faţă de 101 de miliarde de dolari în 2015.

Iranul, care a fost al doilea mare producător din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) până la impunerea sancţiunilor, în 2012, vrea să-şi majoreze cantitatea extrasă cu un milion de barili pe zi, respectiv să-şi recâştiga cota de piaţă.

Importurile sud-coreene de ţiţei iranian s-au triplat în ianuarie, în ritm anual, odată cu ridicarea sancţiunilor împotriva Teheranului. Coreea de Sud a cumpărat 859.223 de tone de petrol din Iran, luna trecută (203.165 barili pe zi), de trei ori mai mult decât cele 273.626 de tone pe zi importate în prima lună din 2015.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb