Iranul va organiza o licitaţie pentru 24 blocuri exploratorii

C.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2006

Totuşi, Iranul nu va putea să-şi atingă obiectivul de a produce cinci milioane barili de ţiţei pe zi în anul 2010

Iranul va oferi investitorilor străini 24 blocuri energetice exploratorii, însă chiar şi aşa nu va putea să-şi atingă obiectivul de a produce cinci milioane barili de ţiţei pe zi în anul 2010, a declarat ieri un înalt oficial din industria petrolieră iraniană. Gholamhossein Nozari, directorul general al companiei National Iranian Oil Company (NIOC), a declarat că Iranul va organiza o licitaţie pentru 24 blocuri exploratorii. Nozari a apreciat însă că obiectivul fixat în actualul plan de dezvoltare cincinal, martie 2005-martie 2010, referitor la creşterea producţiei petroliere a Iranului până la cinci milioane barili pe zi, nu va putea fi atins: "Pentru îndeplinirea acestui obiectiv va fi nevoie de mai multe investiţii, de creşterea eficienţei instalaţiilor extractive, şi având în vedere că am pierdut deja un an şi jumătate din actualul plan cincinal, este greu de crezut că acest obiectiv va fi atins".

Potrivit lui Nozari, este mult mai plauzibil că la sfârşitul lunii martie 2010 Iranul să ajungă la o producţie petrolieră de 4,5 milioane barili de ţiţei pe zi.

În prezent, capacitatea de producţie petrolieră a Iranului evoluează în jurul valorii de 3,85 milioane barili pe zi, sub cota oficială de 4,11 milioane barili pe zi care i-a fost alocată de Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Analiştii sunt de părere că regimul de la Teheran are dificultăţi în atragerea investitorilor străini, în special a firmelor străine care dis-pun de expertiza tehnică vitală într-un sector cum este explorarea petrolieră. Cu o zi în urmă, ministrul iranian al Petrolului, Kazem Vaziri-Hamaneh, a declarat că Iranul va modifica contractele sale standard de dezvoltare a proiectelor energetice, cunoscute sub denumirea buy back, pentru a le creşte atractivitatea în ochii investitorilor străini. Potrivit unui contract standard de tip buy back, cel care investeşte în dezvoltarea unui zăcământ energetic este recompensat cu o parte din producţia zăcământului, însă doar pentru o scurtă perioadă de timp, după care statul răscumpără zăcământul respectiv. Firmele străine se plâng deseori că perioada de compensare este mult prea scurtă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb