Irimescu: "Proiectele de lege privind vânzarea terenurilor şi crearea unui fond mutual pentru fermieri, amânate"

Ziarul BURSA #Companii / 4 noiembrie 2016

Irimescu: "Proiectele de lege privind vânzarea terenurilor şi crearea unui fond mutual pentru fermieri, amânate"

Proiectele de lege privind vânzarea terenurilor şi crearea unui fond mutual pentru fermieri, propuse de Ministerul Agriculturii, sunt amânate din cauza discuţiilor cu producătorii, a declarat joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul celui mai important târg de agricultură din România, Indagra, care are loc în perioada 2-6 noiembrie, la Romexpo.

"Am discutat marţi după-amiază două proiecte importante ale Ministerului Agriculturii care deşi eu mi-am dorit să le avem gata demult, dar din cauza discuţiilor cu fermierii tot le amânăm finalizarea", a afirmat Irimescu, potrivit News.ro.

Unul dintre proiectele de lege este cel legat de vânzarea terenurilor.

"Dacă ministerul pregătise o serie de limitări care sunt acceptate la nivel european, totuşi, reprezentanţii producătorilor noştri precum LAPAR (n.r.- Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România) au alte solicitări", a completat ministrul.

Iniţial, ministerul avea în plan limitarea cumpărării de terenuri la maximum 50 de hectare, iar cine voia să-şi facă ferme trebuia să arendeze.

"În urma discuţiei cu producătorii ei au solicitat să fie 150 de hectare pe persoană fizică şi la persoană juridică, cu alte condiţii, şi să ajungă la 1.200 de hectare, la fel ca în Ungaria. Iar limitarea ar fi putut ajunge la 1.500 de hectare dacă era vorba despre producători de furaje sau nutreţuri. Ulterior, LAPAR a insistat pentru 2.000 de hectare pentru că au spus că au ajuns producătorii din afara UE să aibă 62.000 de hectare în România", a explicat Irimescu, care a mai spus că este destul de dificil să cadă de acord pe acest proiect de lege, pe care l-a mai prezentat de câteva ori pe parcursul acestui an.

În acest context, ministrul a spus că, după ce a ascultat părerea producătorilor, vrea să audă şi părerea cetăţenilor.

"Pentru că după cum spunea şi premierul Cioloş, trebuie să avem în vedere faptul că terenurile României reprezintă un bun de patrimoniu naţional, nu este doar un mijloc de producţie. Am căzut de acord pe limitări care vizează un regim special pentru tineri, care reprezintă soluţia în România. Să nu uităm că în România peste 50% dintre fermierii români au peste 50 de ani", a mai spus Irimescu.

În viziunea ministrului, este uşor de cumpărat teren agricol în România, deoarece preţul unui hectar de pământ în România porneşte de la 2.000 de euro şi poate ajunge la 9.000-10.000 de euro în vestul ţării, spre deosebire de Belgia sau Olanda, unde costul unui hectar de pământ este de 50.000 de euro.

Astfel, în Belgia şi Olanda nu ar fi nevoie de limitări.

Ministerul Agriculturii anunţa la finalul lunii iunie că vrea să înăsprească regulile pe care trebuie să le îndeplinească străinii pentru a cumpăra terenuri agricole în România, însă va ţine cont şi de regulile comunitare, pentru a nu risca intrarea într-o procedură de infringement, precum Bulgaria.

O altă condiţie care se poate pune la vânzarea de teren agricol către străini este asigurarea securităţii alimentare.

Irimescu a mai spus că şi în cazul legii pentru înfiinţarea unui fond mutual s-au împotmolit.

"Acesta este un proiect de lege pentru care am avut 30 de variante din primăvară şi până acum. Şi pe care nu am reuşit să ne înţelegm cu producătorii", a completat ministrul.

La începutul lunii august, premierul Dacian Cioloş anunţa că a discutat cu fermierii despre crearea unui fond mutual cu sprijinul PNDR şi cu participarea fermierilor care în anii următori ar putea să rezolve mai simplu astfel de riscuri de calamităţi naturale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Proiectele de lege privind vânzarea terenurilor şi crearea unui fond mutual pentru fermieri, propuse de Ministerul Agriculturii, sunt amânate din cauza discuţiilor cu producătorii. 

    ............... ..................... 

    "Dacă ministerul pregătise o serie de limitări care sunt acceptate la nivel european, totuşi, reprezentanţii producătorilor noştri precum LAPAR (n.r.- Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România) au alte solicitări", a completat ministrul. 

    Liga aceasta a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România o fi o "sora" a celei din bancile "romanesti?, va avea in frunte tot un GRONINGEN? tot strainii dicteaza si acolo? In aceasta situatie mai avem nevoie de ministrul agriculturii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb