ISĂRESCU: "Credibilitatea băncilor a scăzut în ultimii ani, trebuie recâştigată"

ANDREI STAN
Bănci-Asigurări / 22 mai 2017

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Băncile trebuie să se apropie de clienţi, a atras atenţia guvernatorul BNR

Băncile din ţara noastră trebuie să recâştige credibilitatea în faţa clienţilor, după o perioadă de câţiva ani în care aceasta a scăzut, în linie cu creditarea, şi trebuie să se apropie mai mult de clienţi şi să-i cultive, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul Forumului Pieţei Financiare, organizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Isărescu a subliniat că există toate datele pentru ca această încredere să fie recâştigată, în condiţiile în care sistemul bancar este foarte solid şi are exces de lichiditate.

Guvernatorul a declarat, citat de News.ro: "E nevoie de a vă recâştiga credibilitatea după aceşti ani, ea a scăzut. Sunt toate datele pentru ca aceasta să fie recâştigată, în măsura în care s-a pierdut (...)".

El a subliniat că, dacă o bancă are prea multe litigii cu clienţii, trebuie să găsească metode a negocia şi rezolva aceste probleme în interiorul băncii, în condiţiile în care băncile trebuie să se apropie mai mult de clienţi pentru creşterea creditării.

Isărescu a precizat: "Ieşiţi din capcana litigiilor în instanţă. Aţi văzut, foarte bine că există norme care spun că, domnule, în măsura în care o bancă are foarte multe litigii înseamnă că intră în zonă de risc, trebuie să îşi majoreze capitalul. O normă europeană, un pachet de norme europene, ghidurile europene ale EBA, care par şi ele conflictuale, dar acesta înseamnă că trebuie să găsiţi metodele de a negocia cu clienţii în interiorul băncii, în interiorul sistemului bancar. Aţi făcut-o, să zic, un cărăuş, un vehicul prin care să negociaţi, de ce nu îl folosiţi?(...) Maniera de a aborda prudenţa printr-un pas înapoi în ceea ce priveşte creditarea nu mai merge. Trebuie să vă apropiaţi de clienţi, să vă cultivaţi clienţii. Acestea se fac prin benevolenţă, înţelegerea nevoilor şi negociere".

Guvernatorul a reiterat că sistemul bancar nu a avut nevoie de bani publici pentru a depăşi criza financiară, iar acesta este acum într-o situaţie foarte bună, cu exces de lichiditate şi cu un nivel redus, de circa 10%, al nivelului creditelor neperformante.

Isărescu: "Creditarea trebuie să devină motorul creşterii, stimulii fiscali vor scădea în intensitate"

Ţara noastră are o situaţie macroeconomică foarte bună, dar şi riscurile sunt mai mari, în contextul în care motoarele reprezentate de stimulii fiscali şi monetari vor scădea în intensitate, iar creditarea trebuie să redevină motorul creşterii economice, a mai declarat astăzi guvernatorul BNR.

Acesta a subliniat că nu a văzut niciodată o situaţie macroeconomică atât de bună în România, în contextul existenţei unui exces de lichiditate şi a unei stabilităţi crescute a preţurilor. El a avertizat, însă, asupra creşterii riscurilor, pe măsură ce stimulii fiscali şi monetari scad în intensitate.

Isărescu a afirmat: "Nu am vazut niciodată o situaţie macroeconomică mai bună (...). Însă, când ajungem mai sus, riscul unei scăderi devine mai mare. (...) Avem o situaţie macroconomică bună, de care însă trebuie să avem grijă pentru că există riscuri mai mari care trebuie administrate mai bine".

Guvernatorul a atras atenţia bancherilor că acţionarii băncilor ar putea pune întrebări, în condiţiile în care lichiditatea este foarte ridicată, iar creditarea a scăzut. El a atras atenţia: "Acţionarii ar putea să vă tragă de urechi, să vă întrebe ce faceţi cu atâta capital, este capital nefolosit. Sunt sigur că, dacă nu v-au intrebat, o să vă întrebe".

Guvernatorul a evidenţiat că economisirea din ţara noastră este mult mai mare decât creditarea, iar structura creditului este mult mai stabilă, pe măsură ce creditarea în valută s-a redus.

"Am scăpat de acest mare risc al creditului în valută, luat de cei care câştigau în lei, dar fără să blocăm creditul în valută, dacă făceam asta le dădeam exportatorilor riscul valutar", a spus Isărescu.

Guvernatorul consideră că trebuie clarificat cadrul legal al activităţii bancare, în special în ceea ce priveşte protecţia consumatorului.

El a afirmat: "BNR a fost acuzată că nu se ocupă de protecţia consumatorului. Însă, în ţările în care banca centrală se ocupă de asta, nu se ocupă şi de supraveghere, sunt domenii conflictuale. Trebuie să protejăm banii deponenţilor, să cerem băncilor să recupereze banii, să fim mai răi cu debitorii. Se împacă asta cu protecţia beneficiarului de credite? Nu prea".

Isărescu a subliniat că băncile nu sunt societăţi de caritate şi că acestea dau credite "ca să obţină banii înapoi".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce frumos o întoarce d-nul guvernator.

    Dar de data asta are dreptate. 

    Pensionare...... Ai dreptate....continua tu supravegherea camatarilor, insa se dovedeste ca decate ori iese la suprafata cate o hotie gen cesionarea creditelor performante....cu toata supravegherea matale niciodata nu te faci vinovat....nu cunosti practicile bancilor si nu poti preveni aceste practici. Asa ca lasa ne cu apropierea pagubitilor de hoti si dute d.racu odata.

    Stau pe bani si incep sa caute prosti/sclavi sa i amaneteze pe 30 de ani

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb