ISĂRESCU, DESPRE LEGEA CONVERSIEI: "Asistăm la curente populiste cu costuri economice mari pentru societate"

Luciana Bănică
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2016

"Asistăm la curente populiste cu costuri economice mari pentru societate"

Actualizare 14:56 Isărescu: "Niciodată nu am văzut în 26 de ani o situaţie macroeconomică mai bună ca acum în România"

Mugur Isărescu a afirmat astăzi că niciodată în toată cariera sa de Guvernator al Băncii Centrale, de 26 de ani, nu a văzut o situaţie macroeconomică atât de bună pentru ţara noastră, dar a precizat că şi riscurile sunt cele mai mari de după 1990.

"Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Eu în cariera mea lungă, niciodată nu am văzut o situaţie macroeconomică în România mai bună. Dar niciodată! În 26 de ani. Dar, tot în 26 de ani, niciodată nu am văzut atât de multe riscuri. Şi nu riscuri mici. Riscuri mari", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe privind riscul de ţară organizată de Coface România, potrivit news.ro.

Guvernatorul a avertizat asupra riscului unei noi aterizări dure, ca în 2009, dacă autorităţile nu gestioează corect situaţia economică.

"Când cazi de la parter sau de la etajul 1, rişti, într-adevăr, dar când cazi de sus riscul este mai mare. Deci trăim un paradox: situaţie macroeconomică bună, riscuri mari şi tensiuni microeconomice enorme", a menţionat Isărescu.

Guvernatorul BNR cere o dezbatere privind tipul de creştere economică din România şi despre sustenabilitatea creşterii.

"Cred că nu este înţelept ca, fiind preocupaţi noi de cât de repede creştem, să ignorăm maniera în care creştem. Să nu ne punem întrebarea cum creştem. (...) Creştem sustenabil? Creştem echilibrat? Sau ar trebui pe viitor să mai facem o corecţie dureroasă?", a spus Isărescu.

El a avertizat asupra riscului unor noi corecţii dureroase pe viitor.

"Orice corecţie e dureroasă şi se stinge în foarte mulţi ani", a mai spus guvernatorul băncii centrale, care a cerut din nou realizarea de reforme structurale, pentru a spori productivitatea şi competitivitatea economiei.

(S.A.)

------------

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a reacţionat, marţi, la votul din Parlament privind Legea conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni, afirmând că este un exemplu de curent populist care poate genera euforie pe termen scurt în rândul beneficiarilor, dar costuri economice "deloc neglijabile" pentru societate pe termen lung.

Declaraţiile au fost făcute marţi, în cadrul conferinţei privind riscul de ţară organizată de Coface România, la scurt timp după ce Parlamentul a adoptat Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric.

"Asistăm la curente populiste ale căror soluţii magice, între ghilimele, bineînţeles, pot genera euforie în randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori şi la iniţiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu şi lung", a spus Isărescu, citat de news.ro.

Guvernatorul a averizat că principalul risc în cazul unui astfel de act nomativ, ca şi în cazul Legii dării în plată, este nesiguranţa contractelor între părţi.

"Dar mie îmi este greu să îmi imaginez o economie funcţională în care disciplina contractuală devine irelevantă. Adică contractul nu mai contează", a menţionat Isărescu.

Guvernatorul a avertizat că este greu de imaginat succesul pe termen lung al economiei româneşti în absenţa preocupării pentru sustenabilitatea politicilor economice.

"Înţelegem ca ciclul politic şi electoral nu se suprapun nicăieri în lume cu cel economic, şi exact asta e arta unor politici sustenabile. Dar sunt soluţii la nivel mondial şi trebuie să le prezentaţi", a mai spus guvernatorul BNR.

Legea conversiei în lei a creditelor imobiliare în franci elveţieni prevede o conversie a acestor credite, fără nicio limită de valoare, la cursul istoric de la data semnării contractului de credit.

În prezent, cursul francului elveţian este de circa 4,15 lei, faţă de 2-2,5 lei în perioada 2007-2008, când s-au acordat cele mai multe credite în moneda elveţiană.

BNR s-a opus actului normativ şi a transmis Parlamentului o poziţie oficială în acest sens, semnată de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, responsabil cu supravegherea bancară, în data de 10 octombrie.

Potrivit BNR, "conversia creditelor la orice alt curs (decât cel actual n.r.) este problematică sub mai multe aspecte ce ţin de: (i) intervenţia administrativă a unei terţe părţi într-un acord de voinţă între client şi bancă; (ii) afectarea semnificativă a patrimoniului băncilor, care poate fi considerată o expropriere fără justă despăgubire şi fără o just cauză".

Banca centrală prezintă şi alte argumente împotriva proiectului, între care faptul că actul normativ propus nu face nicio diferenţă între debitorii care au dificultăţi la plată pentru care pot fi găsite soluţii şi cei care nu se află în astfel de situaţii sau între cei care au credite de mică valoare şi nu au probleme la plată şi cei care au credite de valori mari.

În plus, proiectul îi discrimează pe toţi românii care au luat credite în alte monede în afară de franci elveţieni, precum cei cu credite în lei, care mult timp au plătit rate mult mai mari decât clienţii cu credite în franci, la o valoare similară a creditului, consideră banca centrală.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Sa-ti fie rusine .....mugur isarescu,cand au profituri uriase nu sari .

    Sa-ti dea Dumnezeu dupa sufletu tau [Fragment eliminat, conform regulamentului]! 

    1. de ce crezi pare ca in martie 2012 Romania avea cea mai mare performanta bursiera europeana SI a patra din lume. Explica ca la imbecili cu etajul si cazatura... Ce-a fost si ce a ajuns...

    bla bla bla Ar trebui sa iesim in strada sa scapam si de Dvs odata ca nu aveti ce cauta in frunte BNR ului

    Isarescu este necinstit.

    1. Nu plagia! Pune ghilimele si indica autorul!

    Hai domne ca le-ati rezolvat deja problemele prin reducerea cu 2% a RMO acestor banci straine...nu le mai plangeti atat de mila. Astfel nu vor simti nimic.

    Apropo ati returnat prima de NEPENSIONARE incasata abuziv? 

    cand asupra lui planeaza mari semne de intrebare despre cum a provocat sau gestionat criza din 2008, Isarescu iese in public si reconfirma ca drumul pe care l-a ales trebuie parcurs pana la capat. dar sper ca acets capat este aproape si ca declaratiile lui sunt ultimele zvarcoliti inainte sa fie oprit si tras la raspundere

    1. Intreaba-i pe guvernantii din 2008, ca gestiunea economiei apartine guvernului si Parlamentului, nu mai ascundeti partidele politice dupa plop!

    Pleaca!

    Iti dau o luna maxim 90 de zile.

    1. poate le da BNR imprumut de urgenta cum a procedat cu Banca Transilvania.

      Aceasi banca la care Alina Petre scrie in denuntul ei ca Isarescu a apelat ca sa inlesneasca un credit pentru Virgil Magureanu.

      Fereasca Dumnezeu de falimente bancare, ca ne vom plange in pumni cu totii!

      daca esti postac bancar si da faliment o banca, da, o sa iti plangi in pumni. eu o sa deschid o sticla de vin ca mai este dreptate pe lumea asta.

      Volksbank s-a inchis. Tot asa manc o paine, un mar, ma uit la un film,citesc o carte, raul tot asa curge, ploaia vine tot din Cer ...

      [Fragment eliminat, concorm regulamentului!]

      Asta e treaba lui sa nu dea daliment bancile si mai ales sa nu-si piarda banii depunatorii. 

      E ca di cum ti-ar zice un doctor ca ai cancer in faza terminala si ca doar o operatie grea si mult noroc te-ar mai putea salva si tu l-ai ameninta pe doctor ca daca nu mori intr-o luna sa-si dea demisia ca nu stie ce vorbeste. Imbecililor. 

      Citeste, citeste, citeste !

      6.6 tot eu l-am scris.

      Cum e cu moartea si cu doctorul? 

    Acest individ se tine cu dintii si ghearele de scaun,se crede invincibil,dar nu isi da seama ca este la puscarie deja.

    Asta e adevarul, se pare: "Din punct de vedere economic, situaţia României este „privilegiată”, însă continuă să existe multe vulnerabilităţi asupra acesteia", consideră Florian Libocor, economist-şef al BRD în cadrul Conferinţei Risc de Ţară 2016.

    1. Cand a organizat mafia bancara Conferinte despre riscul creditelor in valuta?

    nu stiu cit este de populista aceasta lege dar eu o percep si as vrea sa fie asa ca o lege antibanci , asa zisa banca nationala a romaniei care numai nationala nu e trebuie restructurata si reorganizata, desfiintata functia de guvernator si trecuta sub controlul curtii de conturi care va raporta lunar in fata parlamentului , cu mare rasoundere si sub amenintarea celor mai aspre pedepse despre situatia din acel moment , toata pleiada aceasta de banci comerciale trebuie lichidata in mare parte ,interzis dreptul de a mai face camata eliminind astfel toate pb actuale legate de acest aspect

    ca de obicei Isarescu vorbeste iar "specialistii" fac glume, exact ca atunci cand spunea ca nu sunt sanatoase creditele intr-o alta moneda decat in cea in care ai veniturile; acum "specialistii" sustin populisme pe care le vom plati scump

    1. Spunea ca nu sunt sanatoase si aproba cresterea gradului de indatorare special pentru cei care au accesat credite in franci.

      Mare specialist, tovarășul Isărescu, l-a întrecut și pe tovarășul Nicolae Ceaușescu în materie de longevitate în funcție și excelență practică.

      Și corul de lingăi este la fel de numeros și incompetent. 

      bancile, clientii si "specialistiii" faceau scandal ca BNR limiteaza creditarea, ca ia bietului cetatean amarat dreptul la o locuinta pe credit

      de galagia facuta de specluantii imobiliari am uitat; si ei faceau parte din cor

    Nesemnificativ ! Nu a trecut de min 52 de spt sub 2 ron. Dupa cum ai spus ba bancile o sa aiba probleme daca se adopta ldp, convesia; m-am gandit la Bt ca are credite chf ... , actiunile ma asteptam sa fie sub 0,5 daca luam de buna ce spui.

    Atatea comentarii care nu ar trebui sa existe intr-un stat de drept.

    In ungaria s-au convertit creditele din toate monedele iar decizia luata de parlament sau guvern nu a fost falimentara pt nicio banca ....sunt aceleasi.... . Este vorba de atitudinea reprezentantilor statului. Bancile nu au suflat, au dobanzile mai mici decat la noi nu au dat faliment, subiectul.rste inchis. 

    Asta inseamna autoritate din partea statului. Uneori este nevoie de masuri radicale...cum vreti sa la numiti..pentru restabilirea unei echitati. 

    In plus se stie ca aceste credite au fost inselatoare deci care e problema? 

    Cati dintre aparatorii bancilor stiu ve masura a adoptat BNR ul de curand prin care a bagat in buzunarul bancilor aprox 500 milioane de euro? 

    Cati stiu de cate sute de milioane de euro se imprumuta statul periodic de la aceste banci? platindu le dobanzi din banii nostrii? 

    De ce exista prima casa acum Iar in 2008 nu exista?

    Aceste cifre ar trebui facute publice este vorba de banii tuturor. Vrem sa stim.de cati bani beneficiaza bancile anual, direct sau indirect de la statul roman poate asa intelegem de ce au avut bancile de la noi profit dublu fata de media europeana. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb