Isărescu: Dobânzile la creditele în lei ar putea să scadă

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iulie 2011

Isărescu: Dobânzile la creditele în lei ar putea să scadă

Dobânzile la creditele în lei sunt cu mult peste rata dobânzii de politică monetară, de 6,25%, dar ar putea scădea spre acest nivel în perioada următoare, dacă băncile vor avea încredere, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Mă aştept ca dobânzile la credite în lei, atât pentru populaţie, cât şi pentru companii, să scadă spre nivelul nostru în perioada următoare, dacă vor avea încredere. Totul este o chestiune de încredere", a spus Isărescu la un seminar pe tema inflaţiei, citat de Mediafax.

El a arătat că băncile comerciale menţin dobânzile la lei pe piaţa monetară la un nivel dublu faţă de rata de politică monetară, care în prezent se situează la 6,25%.

"Stau cu dobanzile la creditare cu mult peste dobânda noastră şi în timpul acesta mai apar prin presă şi ne explică cum Banca Naţională nu stimulează creditul în lei", a afirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR a adăugat că una dintre explicaţiile pentru aceas­tă situaţie este că băncile nu au avut încredere în trecerea impasului cu inflaţia ridicată.

"Eu cred că sunt două (motive - n.r.). Nu au avut încredere în trecerea acestui impas cu inflaţia, şi au avut toate motivele să o facă, şi faptul că nu avem încă o piaţă care să se lege foarte bine, iar bancherii se fragmentează între dânşii", a mai spus Isărescu.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis în 29 iunie să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Isărescu: Nu vedem un impact mai mare din exterior asupra cursului, decât dacă ne speriem singuri

Impactul evoluţiilor externe asupra cursului de schimb a fost minor până în prezent, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isăres­cu, care crede că o influenţă mai mare poate avea loc doar "dacă ne speriem singuri şi introducem în comportamentul pieţelor şi sperietura noastră".

"Cursul este legat şi de ceea ce vine din exterior. Se vede mai întâi în prima de risc şi apoi în cursul de schimb. Până acum, impactul a fost minor şi nu vedem motive pentru un impact mai mare, decât dacă ne speriem singuri şi introducem în comportamentul pieţelor şi sperietura noastră", a spus Isărescu la un seminar asupra inflaţiei.

Isărescu a precizat că nu se întâmplă nimic deosebit cu moneda naţională comparativ cu evoluţia altor valute care au politici de flotare mai mult sau mai puţin controlate, iar preocuparea privind intervenţia BNR asupra cursului este una "falsă".

"Pe o perioadă de criză nu văd ce am fi câştigat noi ca ţară dacă volatilitatea cursului ar fi fost mai mare. Când se depreciază intrăm în panică şi ne tremură capul, ne luăm de păr în faţa televizorului, iar când se apreciază nu ne revenim şi atunci ni se pare că e ceva rău", a spus Isărescu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb