ISD SUSŢINE: Desemnarea candidaţilor prin alegeri primare va conduce la o reformă a sistemului politic

Ziarul BURSA #Politică / 25 iulie 2004

Institutul Social Democrat (ISD) "Ovidiu Şincai" a lansat ieri raportul politic "Alegerile primare în partide - componentă a reformei clasei politice. Un proiect pentru România", prin care propune desemnarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare prin organizarea de alegeri primare în care conducerea centrală a unui partid, conducerea judeţeană a filialelor şi organizaţiile de tineret şi de femei desemnează fiecare cîte un sfert din candidaţii care vor fi propuşi pe liste pentru alegeri.

Directorul executiv al ISD, Anne Jugănaru, a precizat ieri că un astfel de model de alegeri primare denumit "sistemul celor patru Sferturi", este cel mai potrivit pentru România în acest moment, avînd în vedere timpul foarte scurt pînă la alegerile din toamnă, precum şi faptul că în acest fel se oferă şansa membrilor de partid ai organizaţiilor locale de a accede în funcţii publice, asigură transparenţa procesului de desemnare a candidaţilor pentru demnităţi publice şi se diminuează implicarea membrilor în viaţa de partid.

La alegerile primare pot candida, potrivit proiectului propus de ISD, toţi membrii de partid care respectă normele legale în vigoare. Candidaturile vor trebui să fie conforme cu statutul partid în care candidează, dar şi cu standardele şi criteriile impuse de fiecare formaţiune politică. ISD propune, pentru a evita manipularea alegerilor, ca la acest tip de scrutin să participe toţi membrii organizaţiei care au fost înregistraţi în evidenţe cu 30 de zile înainte de vot. Votul va fi direct, egal şi secret, cu urnă fixă, iar alegerile fiind de tip uninominal, într-un singur tur.

Fiecare membru de partid va adopta cele trei liste de candidaturi (cea a delegaţiei permanente, a organizaţiei de femei şi a celei de tineret) creîndu-se în acest fel sentimentul de solidaritate şi responsabilitate între toţi membri partidului, a arătat Anne Jugănaru.

Stabilirea listei finale de candidaţi se realizează de către delegaţia permanentă judeţeană la care se vor adăuga, potrivit directorului executiv al ISD, candidaţii desemnaţi de conducerea centrală a fiecărui partid. Ea a precizat că preşedintele partidului îşi păstrează dreptul de veto asupra listei finale de candidaţi, trebuind însă să-şi motiveze decizia pentru fiecare caz în parte.

Analizînd cele două mari sisteme de alegere a candidaţilor - cel european şi cel american - directorul executiv al ISD a apreciat că în România se va ajunge la adoptarea unui model folosit de democraţiile din Uniunea Europeană. Ea şi-a justificat decizia atît prin faptul că România va deveni membru al UE în viitorul apropiat, cît şi prin aceea că sistemul american presupune costuri ridicate ale campaniilor electorale. ISD a trimis acest proiect tuturor partidelor parlamentare din România propunînd organizarea unei mese rotunde pe acest subiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb