Compania islandeză WWE va investi peste 22 milioane de euro în două programe, în judeţul Neamţ, pentru construirea unei fabrici de transformare a deşeurilor lemnoase în biocombustibili şi pentru încălzirea cu biocombustibili a oraşului Roman care ar reduce cu până la 75% costurile de întreţinere.
"Noi avem un parteneriat încă din 2005 cu WWE, iar prin cel pe care l-am încheiat acum urmărim ca în câţiva ani tot oraşul Roman să beneficieze de sistemul de încălzire bazat pe pelete, care este un biocombustibil", a declarat, pentru NewsIn, consilierul Direcţiei tehnice din Consiliul judeţean Neamţ, Gheorghe Neculae.
Unul din proiecte prevede construcţia unei fabrici de producţie de pelete la Tarcău, care ar trebui să fie funcţională până în februarie 2008, şi a cărei construcţie va costa două milioane de euro. "Au ales această zonă pentru că la Tarcău sunt foarte multe deşeuri lemnoase, iar această formă de producere a energiei se bazează tocmai pe refolosirea lemnului şi rumeguşului", a spus Neculae.
În momentul finalizării investiţiei, fabrica va avea o capacitate de producţie de 35.000 tone anual.
Cel de-al doilea proiect prevede încălzirea cu biocombustibil a unei părţi a oraşului Roman, iar în câţiva ani, această capacitate urmează să se extindă în tot oraşul. "Noi punem la dispoziţie infrastructura, iar islandezii vor investi în utilaje şi în refacerea reţelelor", a declarat primarul din Roman, Dan Cărpuşor. Pentru acest proiect WWE va investi aproximativ 20 milioane euro.
"Noi sperăm să putem beneficia şi în această iarnă de acest sistem, dar nu ştim dacă va fi posibil", a adăugat primarul.
Potrivit lui Cărpuşor, în proiectul pilot vor fi incluse circa 200 de locuinţe, urmând ca în următorii ani, sistemul să fie extins. "Avantajele unui sistem de încălzire cu pelete sunt multe, dar oamenii nu le cunosc încă. În primul rând, gigacaloria va fi de 117 lei, în timp ce pe sistemul clasic, cu gaz metan ea costa 320 lei. Apoi, este vorba de faptul că foloseşte energie curată", a completat edilul din Roman.