Ispita românească: BCR şi CEC, laolaltă

Magda Stoica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 septembrie 2005

Toate cele trei bănci s-au înscris atît în competiţia pentru Banca Comercială Română (BCR) cît şi în procesul de privatizare al Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC).

Reprezentanţii celor trei bănci au aceeaşi motivaţie puternică: intrarea pe piaţa bancară de la noi, care reflectă un potenţial mare de creştere.

Andreas Treichl, director general "Erste Bank", ne-a declarat că instituţia pe care o conduce este foarte interesată în pătrunderea pe piaţa bancară din România. Domnia sa ne-a explicat că ambele bănci scoase la privatizare reprezintă o şansă ca să îşi atingă această ţintă. "Erste Bank" va exploata orice oportunitate existentă ca să intre pe piaţa românească, a adăugat directorul general "Erste Bank". Domnia sa a spus: "Noi privim investiţia într-o ţară ca un angajament pe termen lung. Nu vrem să intrăm pe o piaţă pentru a transforma o bancă într-o instituţie profitabilă şi apoi să o vindem. O dată intraţi pe piaţă, banca va deveni membră a grupului nostru. În opinia domnului Treichl, transformarea băncilor aflate în trecut în proprietatea statului în leaderi de piaţă este un un proces dur.

Stephane Vermeire, director al departamentului de dezvoltare din cadrul "Dexia Bank", ne-a declarat că banca din Benelux este puternic dedicată obiectivului de a intra pe piaţa din ţara noastră. Domnia sa a adăugat că "Dexia Bank" doreşte să îşi maximizeze şansele pentru a dobîndi o poziţie puternică pe piaţa românească, iar BCR şi CEC constituie o intrare pe piaţa locală.

Takis Arapoglou, director general al "National Bank of Greece", a declarat că perspectivele de creştere pe care le arată piaţa de la noi au condus la formarea unui interes sporit atît pentru BCR cît şi pentru CEC. Domnul Arapoglou a declarat că banca elenă nu ar cumpăra şi BCR şi CEC, chiar dacă resursele financiare le permit acest lucru.

Din contră, Stephane Vermeire ne-a declarat că "Dexia Bank" ar prelua ambele bănci, dacă este posibil. Domnia sa a adăugat că este foarte greu să ne spună care dintre cele două bănci este preferată, avînd în vedere că sînt în plin proces de evaluare cu amîndouă. BCR are avantajele sale prin faptul că pe lîngă activitatea de retail, este puternic dezvoltată şi pe segmentul de corporate, un aspect strategic pentru Dexia, ne-a explicat domnul Vermeire. CEC are însă o reţea impresionantă de sucursale, ceea ce se potriveşte perfect obiectivului "Dexia" de a avea acces şi a oferi servicii pentru comunităţile rurale şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM).

Directorul general "Erste Bank" ne-a declarat că ambele bănci româneâşti se potrivesc profilului băncii austriece. Domnia sa a motivat aceasta prin faptul că pe de o parte CEC este la fel ca şi "Erste Bank" o casă de economii şi consemnaţiuni. Pe de altă parte, BCR este asemenea băncii austriece o instituţie financiară care deserveşte toată gama de clienţi cu produse, variind de la împrumuturile imobiliare, pînă la fonduri de pensii şi leasing. Andreas Treichl a mai adăugat că BCR şi "Erste Bank" au un profil asemănător prin prisma portofoliului de credite (60% este destinat companiilor mari şi IMM-urilor şi 30% - 35% pe segmentul de retail).

"National Bank of Greece" ocupă totuşi o poziţie diferită faţă de celelalte două bănci, întrucît este deja prezentă pe piaţa de la noi prin "Banca Românească", al cărei acţionar majoritar este. De altfel, domnul Arapoglou a explicat că, în cazul în care NBG nu va achiziţiona nici una din cele două bănci, se va dezvolta organic prin banca pe care o deţine deja.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb