Iulian Fota: "Criminalitatea informatică este mai profitabilă decât traficul de droguri"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 octombrie 2014

Iulian Fota: "Criminalitatea informatică este mai profitabilă decât traficul de droguri"

Encuţescu: "Statul intenţionează să acorde facilităţi fiscale companiilor care investesc în securitatea cibernetică"

Criminalitatea informatică a crescut în intensitate în ultimii ani şi mari organizaţii internaţionale criminale se orientează către acest domeniu, pentru că este mai profitabil decât traficul de droguri, a declarat ieri Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate.

Domnia sa a spus: "Şi spionajul cibernetic şi alte feluri de atacuri mă aştept să crească. Sunt îngrijorat de creşterea în intensitate a criminalităţii informatice. E noul business pe care organizaţiile de crimă organizată îl identifică ca fiind profitabil. Este mai profitabil decât traficul de droguri. Sunt deja organizaţii criminale de mare acoperire internaţională care renunţă la activităţi clasice, de tip trafic de droguri, şi se orientează pe criminalitatea cibernetică, extrem de profitabilă".

Iulian Fota a adăugat că a văzut recent nişte cifre, care arată o rată de profitabilitate a criminalităţii informatice halucinantă: "Vorbim de cifre de genul 500-600%, ceea ce nici traficul de droguri nu produce, în cele mai bune condiţii ale lui, adică în ţările slabe, unde nu există un control eficient al statului".

La rândul său, Teodor Cimpoeşu, director la compania de securitate cibernetică certSIGN din cadrul UTI, a arătat că, în România, atacurile cibernetice nu sunt făcute doar de români, ci şi de către străini.

"Este o ameninţare, pe de o parte, pentru utilizatorul individual, care stă pe internet, de la simplul fapt că îi sunt furate datele de login şi conturile de reţele sociale, până la a-i fi furate datele bancare sau chiar banii din cont. La companii este mai grav, pentru că le pot fi afectate structurile informatice cu care îşi desfăşoară activitatea", a mai spus Cimpoeşu.

Şeful STS: "Dacă aş avea o putere perversă aş distruge tot mediul electronic al tuturor aleşilor noştri"

Şeful STS, Marcel Opriş, a declarat ieri la un seminar pe teme de securitate informatică, că, dacă ar avea o "putere perversă" sau i s-ar asigura un mandat de imunitate, ar distruge tot mediul electronic al "aleşilor", care nu au conştientizat încă importanţa siguranţei cibernetice.

Domnia sa a spus: "De-abia aştept într-o zi un proces, nu de criminalitate, că toţi ne-am repezit către criminalitate. Sigur, e cel mai lejer pentru noi să îi agăţăm pe cei care se comportă altfel decât dictează regulile sociale, care nici măcar nu sunt foarte limpezi. Nu avem un set de reguli de comportament în această lume a internetului. Nu. Vorbeşte pe la colţuri unul, altul... De ce? Fiindcă în primul rând, cei care ne reprezintă n-au conştientizat ei...(...) Dacă aş avea o putere din asta perversă sau mi-aţi asigura un mandat de imunitate, primul lucru - aş distruge tot mediul electronic al tuturor aleşilor noştri. Simplu ca bună ziua. În fiecare zi îl deranjezi. Şi îi demonstrez cât de util este să fii sigur".

Acesta a povestit că la un sondaj în Suedia, când oamenii au fost întrebaţi a cui e sarcina ca ei să fie siguri de internet şi internetul să fie sigur, peste 90% au răspuns că asta e problema statului. "Statul nu poate fi absolvit de problema asta. Nu poate fi absolvit de răspunderea asta", a mai spus Opriş.

Sorin Encuţescu, consilier de stat al primului-ministru, a spus că România s-a confruntat anul trecut cu 42 de milioane de incidente de securitate informatică, care au afectat 2 milioane de IP-uri, cele mai multe atacuri vizând sistemul financiar bancar şi instituţiile publice.

Encuţescu: "O nouă meserie - specialist în securitate cibernetică"

O nouă meserie va apărea în România, de specialist în domeniul securităţii cibernetice, iar în prezent se lucrează la fişa postului, urmând să fie introdusă în codul ocupaţional şi să i se stabilească standarde salariale, a declarat miercuri Sorin Encuţescu, consilier de stat al primului-ministru.

Domnia sa a spus, potrivit Mediafax: "Preocuparea noastră în acest moment este aceea ca instituţiile să aibă oameni specializaţi care să poată să lucreze cât se poate de calificat în acest domeniu. De aceea, odată cu dezvoltarea sistemului de atribuţii instituţionale, în momentul de faţă se lucrează inclusiv la fişa posturilor pe care urmează să fie încadrate, în aşa fel încât să putem fi în măsură să creăm în România şi să punem în codul ocupaţional funcţia de specialist în domeniul securităţii cibernetice. Această nouă meserie trebuie recunoscută şi trebuie introdusă în codul ocupaţional român, de unde inclusiv putem stabili standarde de salarizare".

El a arătat că în strategia industriei naţionale de securitate a fost introdusă o nouă componentă, cea a dezvoltării şi susţinerii operatorilor economici publici şi cei de stat, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul securităţii cibernetice.

"Practic, în acest moment, există în conţinutul strategiei, o componentă care se referă la încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a start-up-urilor în domeniul securităţii cibernetice. Sprijinim şi încurajăm crearea de astfel de companii", a adăugat Encuţescu.

Consilierul a menţionat că statul intenţionează să acorde facilităţi fiscale companiilor care investesc în securitatea cibernetică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce facilitati fiscale, care sprijin ?? vorbe goale de campanie electorala ... poate pt niste firme de casa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb