Ţara noastră are o performanţă negativă fără precedent la nivel mondial în legătură cu preţul facturilor la energie electrică şi gaze naturale, cu majorări de peste 40%, respectiv 48%, într-un singur an, a afirmat, ieri, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.
Domnia sa a explicat: "Factura la energie a Uniunii Europene se ridică la 1,11 miliarde de euro pe zi, adică cea mai scumpă factură la energie din lume, iar noi, spre deosebire de celelalte state membre, avem o performanţă negativă fără precedent la nivel mondial. Am ajuns să înregistrăm o creştere a preţului la gaze naturale cu peste 48% într-un singur an şi la energie electrică cu peste 40%. Este fără precedent într-o ţară care are materii prime cu care îşi poate acoperi consumul intern în proporţie de 98% - şi vorbesc despre gaze naturale. Este o creştere generată strict de procesul de liberalizare. Această creştere se duce direct în afectarea competitivităţii economiei româneşti şi suportabilităţii consumatorilor".
Potrivit oficialului, România se află în situaţia în care deţine materii prime, dar care sunt procesate în altă parte, devenind astfel un motor de creştere economică pentru alte ţări: "Noi vorbim despre economia circulară care se referă la valorificarea eficientă a resurselor, de orice categorie. Uniunea Europeană depinde de un consum anual de peste 176 milioane de tone materii prime şi doar 30% şi-l acoperă de pe teritoriul ei. Cu alte cuvinte, este într-o dependenţă de ceea ce este de fapt suportul motoarelor economice la nivel mondial. Văzând că nu are un partener de încredere în Rusia, principalul furnizor de materie primă în procent mai mare de 37% din totalul de consum materie primă al Uniunii Europene, şi-a propus măsuri alternative şi să-şi mărească valorificarea eficientă într-un proces de reciclare, de reutilizare, de valorificare a materiilor prime. Unde ne aflăm noi? Suntem în situaţia în care care deţinem materii prime pentru care suntem, la propriu, invidiaţi. Avem, aşadar, peste 10 miliarde de tone de sare, peste trei milioane de tone de lignit, peste un miliard de tone de cupru, peste 0,9 miliarde tone de huilă, 750 milioane de tone de aur şi argint şi peste 100 de milioane de tone de minerale nemetalifere. Noi, însă, facem ceva grav, adică extragem roca, minereul şi îl dăm la export, îl procesează altcineva şi se creează un motor economic în altă parte".
În viziunea lui Iulian Iancu, de 11 ani se discută de Strategia Energetică, un document pentru care, însă, nu s-a dorit sistemic o finalizare. Politicianul a explicat: "Legat de felul în care ne putem valorifica energia, de 11 ani discutăm despre Strategia Energetică şi spunem că o realizăm. De 11 ani, Strategia Energetică nu se finalizează. Am avut ani de zile impresia că este vorba strict despre lipsa de competenţă, Acum, am convingerea că nu s-a dorit sistematic realizarea acesteia".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2018, 06:58)
Unde s-a pomenit cresterea preturilor in anul guvernarii voastre , nene Iancule ?Ce'sti copil?Nu sunteti voi statul antiparalel , cu reprezentanti in consiliile de administratie?De ce o faceti pe prostii? Sau sunteti?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2018, 08:37)
Nu vreți voi mai multă UE?
Nu faceți apologia pieței libere?
O aveți, companiile de stat ale statelor colonizatoare au majorat prețuril resurselor după ce ne amenință de câteva luni că ar putea crește prețul cu 2% dacă majorăm redevențele. N-am majorat redevențele, dar a crescut prețul de pe piața liberă ca virgin Marry cu 40%
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2018, 10:45)
Amice : esti i...t ! Dumneata crezi ca toti romanii mai inghit momelile jefuitorilor muscali ? Agentii Moscovei inca n-au fost luati de guler si azvarliti pe scarile de la Balsoi Teatr ! Amenintarile iluzorii sunt una iar santajul Moscovei e pe fata, concret,triplarea pretului la gaze pentru cine nu se supune Ursului de la Rasarit ! Da' ziua carpelor kaghebiste va veni intr-o zi...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de DRAGNESCU în data de 21.03.2018, 15:04)
D-le din rerspect pentru ziarul bursa nu zic ce gindesc. Dar oare nu dumneata erai marele PSD-ist care faceai pe ''savantul'' pe la Tv in numele PSD-ului pe temele energiei? Totul e conform programului de guvernare-minciuni sfruntate PSD-iste. O sa va vina si voua vremea pe la DNA.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2018, 16:23)
Stabilirea corectă a redevențelor nu are treabă cu Rusia.
Niște state chele în resurse impun României nivelul corect al redevențelor.
Asta face UE. Fură!!!
Nu mai pot eu de drama ta din Tiraspol.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2018, 16:24)
Ce treabă are scumpirea gazului cu propaganda securistă?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2018, 09:20)
Dafora a fost trecuta in insolventa cu sprijinul conducatorilor nostrii,alotora cum este Exon sau altii au fost sprijiniti sa caute ,sa exploateze si sa faca ce vor.Cu aurul de la Rosia montana cum au procedat excrocii de pe langa Basescu?Ce mai vreti?Distrugatorii tarii au fost politicieni din tara sprijiniti de excroci din afara.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ion în data de 21.03.2018, 18:12)
....Si cine este vinovatul ??? excroci din afara sau politicieni din tara...Cred ca trebuia sa inversez cuvintele ...excroci politicieni din tara ....iar pe marsaviile lor au profitat alti din afara (bravo lor}.
3. Interesul care este ?
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2018, 10:08)
Un lucru simplu. Cu cât este mai ieftin gazul , consumul este mai mare iar cantitatea importata creste.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Pavel în data de 21.03.2018, 16:29)
Aici nu e vorba de PSD dar cei cu 2 neuroni si 1 axon nu realizeaza ca asta e foarte posibil unul din efectele OUG 64 din 2016 cu aplicare din aprilie 2017. Dar de unde nu e nici Dumnezeu nu poate cere. Odata cu renuntarea la calendarul de liberalizare si trecerea la piata liberalizata totala e foarte probabil sa ajungem sa facem frigul pe gazul extras din Romania. Daca nu iti permiti sa platesti cat ceilalti de pe bursa ramai fara marfa si la mana Rusiei.Asta e ironia pietei libere implementate de UE
5. Nu lipsește nimic : avem TOT
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2018, 19:00)
Ecuația cu n + 1 necunoscute : s_0 rezolve USA, UE, PUTIN ...