Jaf ca-n codru, în păduri: 6 miliarde de dolari

Lucia Dumitrescu (articol publicat în ziarul BURSA în data de 9 februarie 2005)
Ziarul BURSA #Materii Prime / 30 aprilie 2010

Furturile din păduri din ultimii opt ani sunt estimate de unii specialişti la 6 miliarde de dolari. Deputatul UDMR Garda Dezso luptă cu mafia forestieră, din 1997. Cine îl vede pentru prima oară pe domnul Garda este derutat: un maghiar bonom, de vreo 55 de ani, pasionat de istorie - domeniu în care poartă titlul de profesor - doctor şi a publicat sute de lucrări. Cu vorba sa domoală, domnul Garda nu are deloc alura unui luptător contra "mafiei".

Furturile din păduri din ultimii opt ani sunt estimate de unii specialişti la 6 miliarde de dolari. Deputatul UDMR Garda Dezso luptă cu mafia forestieră, din 1997. Cine îl vede pentru prima oară pe domnul Garda este derutat: un maghiar bonom, de vreo 55 de ani, pasionat de istorie - domeniu în care poartă titlul de profesor - doctor şi a publicat sute de lucrări. Cu vorba sa domoală, domnul Garda nu are deloc alura unui luptător contra "mafiei". Şi totuşi, de opt ani, doctorul maghiar în istorie încearcă toate armele parlamentare - declaraţii politice şi interpelări, mergând până la a monitoriza actul de justiţie - încercând să stopeze deşertizarea ţării. Din păcate, până în prezent, în pofida enormelor prejudicii constatate în păduri, nu există nici un caz în care vinovatul să fi fost condamnat. Dosare, da!, sunt întocmite expertize peste expertize, cercetaţi penal, trimişi în judecată - da!, toate astea există. Dar, nici un condamnat. În prezent, deputatul este îngrijorat că restructurările în autoritatea de control vor face imposibilă supravegherea activităţilor criminale ale "mafiei lemnului", ba, chiar, ca aceia dintre controlorii care au rămas oneşti vor deveni "oile negre" ale Ministerului Agriculturii. Motiv pentru care deputatul UDMR i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului agriculturii Gheorghe Flutur, pe care o reproducem în pagină...

"Mafia lemnului" este pe cale să înregistreze un succes crucial: după cum afirmă deputatul UDMR, Garda Dezso, Ministerul Agriculturii pregăteşte o ordonanţă de urgenţă ca să-şi subordoneze Garda Naţională de Mediu, astfel că acelaşi organism se va controla pe sine. Deputatul susţine că actul de control devenise eficient în ultimul an, după ce, în vara anului 2003, luase fiinţă Garda Naţională de Mediu, cu statut de exterioritate faţă de Ministerul Agriculturii, fiind subordonată autorităţii naţionale de control.

"Până atunci", povesteşte Garda Dezso, "controlul pădurilor se află sub influenţa mafiei lemnului, ajungând să controleze altceva decât subiectul prejudiciului". Deputatul susţine că aşa s-a petrecut în anul 2001, în cazul controlului realizat de inspectorul Mircea Vasile la Ocolul Silvic Gheorghieni, unde avuseseră loc masive defrişări ilegale. "Dar acesta nu este decât unul din sutele de exemple pe care le pot da", susţine deputatul. Garda Dezso afirmă că doborâturile de vânt din 1995 şi 1998 au fost "umflate" artificial şi că sub acest pretext au avut loc defrişări salbatice. Domnul Garda afirmă că hoţii mai folosesc şi pretextul "tăierilor de igienă", sub care jefuiesc fără teamă. Deputatul UDMR consideră că "mafia lemnului" a fost susţinută de vârful piramidei: "Tomescu, fostul ministru al mediului şi pădurilor şi Ciuca şi Dumitru - foştii directori Romsilva - constituie aşa - numita promoţie de aur care i-a susţinut pe cei care au prejudiciat fondul forestier din Harghita", afirmă Garda Dezso.

Deputatul spune că "promoţia de aur" este cea care a promovat - o la conducerea Direcţiei Silvice Miercurea Ciuc pe Laczko Terezia, cea care în prezent se află în cercetare penală. Deputatul zice că "promoţia de aur" l - a susţinut la conducerea Ocolului Silvic Gheorghieni pe Melles Elod, cel care acum este trimis în judecată.

"O suprafaţă de 493 de hectare a fost defrişată la Lazarea - UP7 Remetea, între august 2003 şi sfârşitul anului 2004", afirmă Garda Deszo. De altfel, deputatul susţine că în comuna Remetea a fost defrişat toată pădurea, ca mare parte din pădurea din comuna Ditrau a fost jefuită, că tot aşa şi la Lacul Roşu.

Deputatul Garda spune că fără o autoritate de control independentă de Ministerul Agriculturii, jaful pădurilor va fi scăpat din nou de sub supraveghere. De altfel, după cum observă şi domnia sa, să pui lupul cioban la stână este nefiresc...

Silvicultorii din Harghita sunt "adevăraţi exterminatori ai pădurilor"

Mafia lemnului topeşte pădurile din Harghita

Pădurile şi alegerile...... sau de ce trebuie menţinută Garda Naţională de Mediu ca o instituţie prin care se poate stopa mafia lemnului

Jumătate din gaterele ţării se află în zona inundaţiilor!

Preşedintele Iliescu, sesizat asupra neregulilor din Harghita

Atac la mafia lemnului din Maramureş

O rană nevindecată, în inima ţării, de 6 miliarde de dolari

Tentativă de asasinat, după un interviu în BURSA

Ne credeţi numai când murim... şi nici atunci!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb