Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, a declarat ieri în faţa Congresului american că banca centrală a Statelor Unite este hotărâtă să reducă inflaţia şi poate să facă acest lucru, conform CNBC.
Preşedintele Fed a spus: "Înţelegem greutăţile pe care le provoacă inflaţia ridicată. Ne angajăm ferm să reducem inflaţia şi acţionăm rapid pentru a face asta. Avem atât instrumentele necesare cât şi hotărârea pentru a restaura stabilitatea preţurilor, pentru familiile şi companiile americane".
În plus, Powell a afirmat că situaţia economică este în general favorabilă, piaţa forţei de muncă fiind puternică şi cererea ridicată în mod constant. Totuşi, el a recunoscut că inflaţia este prea ridicată şi trebuie să scadă.
"În următoarele luni vom căuta dovezi convingătoare că inflaţia este în scădere. Anticipăm că ridicările constante ale ratelor (n.r. dobânzii-cheie) vor fi adecvate; ritmul acestor schimbări va continua să depindă de datele şi de evoluţia perspectivelor economice", a spus preşedintele Fed-ului, conform CNBC.
El a menţionat că războiul din Ucraina şi restricţiile impuse în China legate de Covid se adaugă la presiunile inflaţioniste, subliniind că este o problemă ce afectează multe economii, nu doar pe cea a Statelor Unite. În ultimele trei şedinţe, banca centrală din SUA a urcat rata dobânzii de politică monetară cu 150 de bază - 1,5% - măsură menită să domolească inflaţia, ce se află la maximul ultimilor 40 de ani. Doar săptămâna trecută Fed-ul a urcat rata cu 75 de puncte de bază, cea mai mare creştere din 1994 încoace.
Conform CNBC, Powell a subliniat că o politică monetară mai restrictivă a Fed-ului este un instrument eficient împotriva inflaţiei şi crede că economia este bine poziţionată pentru a face faţă ratelor mai mari ale dobânzilor. Estimările publicate după întâlnirea oficialilor Fed-ului de săptămâna trecută indică o rată a dobânzii-cheie de 3,4% până la finalul acestui an, faţă de intervalul actual de 1,5%-1,75%.
Pe de altă parte, oficialii băncii centrale a SUA şi-au redus semnificativ perspectivele de creştere economică pentru acest an, anticipând acum o creştere de doar 1,7% a PIB-ului, în scădere de la 2,8% faţă de estimările din martie.
Jerome Powell a subliniat în repetate rânduri că este nevoie de timp pentru ca măsurile de politică monetară luate de bancă să aibă efect. În plus, Fed-ul încearcă să tempereze economia fără să o împingă într-o recesiune, ceea ce în mod generic se numeşte o "aterizare uşoară".