• Update 11:40 Biden: "Sancţiuni mai puternice Rusiei dacă subminează alegerile din Ucraina"
Joe Biden a mai afirmat că Occidentul trebuie să aplice sancţiuni mai puternice Rusiei dacă va submina alegerile din Ucraina, apreciind că scrutinul sunt o posibilitate ca fostul stat sovietic să îşi decidă propriul viitor.
Domnia sa a detaliat: "Alegerile din Ucraina sunt o posibilitate ca ei să decidă viitorul lor. Toate ţările trebuie să folosească influenţa lor ca să creeze un mediu pozitiv astfel încât ucrainenii să poată vota liber. Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina trebuie să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei".
Oficialul SUA a adăugat că în ţara noastră este în joc mai mult decât securitatea fizică, fiind vorba despre "o şansă de viaţă în libertate, prosperitate şi demnitate".
"În România, este în joc mai mult decât securitatea fizică. Este o şansă de viaţă în libertate, prosperitate şi demnitate. Eu şi preşedintele SUA apreciem eforturile dumneavoastră pentru a consolida şi proteja statul de drept în România. Alianţa noastră este puternică şi datorită dumneavoastră. Viitorul este al nostru.Dumnezeu să binecuvânteze România, America şi să protejeze trupele noastre!", a conchis Biden.
---
• Update 11:33 Joe Biden: "Onorăm Articolul 5, să nu vă îndoiţi!"
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a dat astăzi, la Cotroceni, asigurări că Statele Unite vor onora Articolul 5 al Tratatului NATO, ce prevede sprijinul pentru ceilalţi membri ai Alianţei, adăugând că domnia sa a pledat pentru includerea României în NATO încă din 1999.
"Preşedintele SUA apreciază alianţa cu România. Unul dintre motivele principale ale venirii mele a fost ca de pe pământul românesc să spun că vom onora articolul 5 din tratatul NATO, este o obligaţie sacră. Niciun aliat NATO nu este singur, noi ne protejăm unii pe alţii", a afirmat Biden, într-o declaraţie comună cu preşedintele Traian Băsescu.
Oficialul american a mulţumit României pentru angajamentul în legătură cu parteneriatul transatlantic, adăugând: "De fiecare dată, sunt uimit de progresul pe care l-aţi realizat. Într-o singură generaţie, ţara s-a ridicat de la tiranie ca să se alăture puterilor libere şi celei mai puternice alianţe, NATO".
Domnia sa a anunţat că SUA vor deschide deschide situl de amplasare a sistemului antirachetă de la Deveselu, încurajând ţara noastră să continue eforturile de ridicare a bugetului apărării la 2% din PIB.
Vicepreşedintele american a mai spus că "agresiunea din Crimeea" aminteşte lumii de ce are nevoie de NATO şi de ce România face parte din Alianţa Nord-Atlantică.
---
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat astăzi că Parteneriatul Strategic al României cu SUA în secolul al XXI-lea este pentru ţara noastră a treia realitate politică de după Revoluţia din 1989, după intrarea în NATO şi Uniunea Europeană, afirmaţiile fiind făcute într-o declaraţie comună cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.
Totodată, şeful statului a salutat "angajamentul ferm" al SUA pentru Articolul 5 al Tratatului NATO, ce prevede sprijinul pentru membrii Alianţei.
Liderul de la Cotroceni a mai arătat că a discutat cu Joe Biden despre nevoia consolidării statului de drept în România, "ca o premisă a avansului în realizarea, la parametri maximi, a Parteneriatului Strategic cu SUA".
Domnia sa a adăugat: "Am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată pe care au avut-o Statele Unite la momentul declanşării conflictului din Ucraina şi al anexării ilegale a Crimeei, prin suplimentarea de forţe aeriene, navale şi terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit la misiunea de descurajare a Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică. Este o reconfirmare şi, de data aceasta, o probă a fapotului că SUA îşi respectă cuvântul".
De aceea, a punctat Băsescu, acţiunile americane probează exigenţa SUA ca şi noi "să ne respectăm cuvântul şi să realizăm statul de drept".
Cei doi oficiali au discutat şi despre vulnerabilităţile create la Marea Neagră, în contextul viitorului summit NATO, din Marea Britanie (4-5 septembrie).
O mare vulnerabilitate a regiunii, susţine Traian Băsescu, este dependenţa energetică exagerată de gazele naturale ruseşti.
Nu în ultimul rând, Băsescu şi Biden au trecut în revistă creşterea "foarte puternică" a investiţiilor americane în ţara noastră, "care au creat zeci de mii de locuri de muncă". Şeful statului român a dat ca exemplu inaugurarea, de anul trecut, a fabricii Lufkin din Ploieşti, ale cărei prime pompe produse pentru industria petrolieră au fost destinate exportului în Statele Unite ale Americii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2014, 12:23)
... “deschide situl de amplasare a sistemului antirachetă”, suna mai degraba a anunt imobiliar ... “zeci de mii de locuri de munca”?! afirmatie indoielnica, credibila doar in contextul exploatarilor de sist, asta intr-un umor negru, privind spre miile de “locuri de munca” necesare pentru situatiile de urgenta pe care le vor crea acest tip de exploatari pe care SUA tocmai au inceput sa le interzica, poate (si) din acest motiv au nevoie de “parteneri staregici” (A fi dusmanul americii este periculos, a-i fi prieten este fatal - Kissinger) ... “stat de drept”, adica Base are intodeauna dreptate?! ;) ... “viaţă în libertate, prosperitate şi demnitate” se pare ca pe ucrainieni i-a costat vreo 75% din nivelul de trai, libertatea, prosteritatea si (care) demnitate(?!) >>> apoi domnule Biden, in conditiile astea, de ce nu va imprieteniti cu Rusia, caci in ritmul acesta de prietenie cu siguranta ca ii “stergeti” de pe harta ...