Fondul Proprietatea (FP) ia în considerare să se adreseze Curţii Europene de Justiţie pentru a încerca blocarea implementării măsurilor introduse prin OUG 114/2018, în contextul în care multe companii din portofoliul Fondului vor suferi pierderi financiare din cauza ordonanţei, a declarat ieri Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al FP, în cadrul unei conferinţe de presă.
Domnia sa a declarat: "Mulţumită schimbărilor anunţate la sfârşitul săptămânii trecute există potenţialul ca acea schimbare prin care companiile producătoare de energie electrică pe bază de cărbune sunt excluse de la plata impozitului de 2% să introducă o discriminare suplimentară pentru alte societăţi energetice din piaţă. Aceasta, din punctul de vedere al concurenţei, este cât se poate de îndoielnic. Poate fi privit ca ajutor de stat şi este un lucru pe care îl vom urmări. Totodată, vom studia pierderile financiare suferite de companii din cauza impunerii OUG 114 şi a modului în care metodologia a fost implementată şi vom analiza foarte serios pentru a putea să acţionăm în instanţă pe baza acestora. Primul obiectiv ar fi să încercăm să prevenim implementarea ordinului, din cauza prejudiciilor financiare aduse societăţilor. Se poate susţine că aceasta (n.r. plafonarea preţurilor la energie) este o clară încălcare a directivelor Uniunii Europene, deci există şi potenţialul de a ne adresa Curţii Europene de Justiţie, dar până când vor avea loc dezbaterile şi se ajunge la o soluţionare vor trece multe luni sau poate chiar ani în care societăţile vor suferi aceste consecinţe".
Acesta a notat că important este să fie minimalizat impactul financiar asupra companiei în timp ce sunt folosite opţiunile legale disponibile.
Reprezentantul FP a amintit că Hidroelectrica are o cotă de 40% în valoa-rea unitară a activului net, fiind cea mai mare deţinere din portofoliu, şi a adăugat că o reîntoarcere la piaţa reglementată de electricitate, în contextul în care 65% din producţia anuală ar urma să fie vândută la costul de producţie, plus o marjă de 5%, poate să aibă un impact negativ mare asupra situaţiei financiare a companiei.
"Este doar pentru o perioadă de trei ani, iar deşi pentru anul acesta alocarea este relativ scăzută, tot reprezintă o pierdere adusă companiei. Impactul este limitat anul acesta, mai puţin de 10% din profitul net din 2018, aproximativ 150 milioane de lei, dar nu ştim care ar putea să fie impactul în anii care vor urma, dar potenţialul unei deteriorări semnificative a situaţiei financiare este mare".
Referitor la planul Ministerului Energiei de a uni Hidroelectrica cu producătorii de electricitate pe bază de cărbune, oficialul FP a răspuns: "Pentru ca asta să se întâmple, Statul Român ar trebui să achiziţioneze participaţii atât din Hidroelectrica, cât şi din Complexul Energetic Oltenia. Noi nu am fost abordaţi (în acest sens) şi nu este un motiv pentru care avem nopţi nedormite. Desigur, orice înstrăinare din portofoliul nostru va trebui să fie realizată la o valoare optimă".
În ceea ce priveşte fondurile de pensii private Pilon II, Johan Meyer a declarat că schimbările produse prin OUG 114/2018, respectiv reducerea comisionelor de administrare şi noile cerinţe de capital, sunt complet neconforme cu practicile internaţionale privind fondurile de pensii private.
Domnia sa a notat: "Considerăm că aceste modificări prezintă în continuare un risc pentru piaţa de capital, în general, în sensul că fondurile Pilon II sunt mecanisme de economisire substanţială pentru viitorii pensionari, dar şi participanţi-cheie în piaţa de capital care susţin creşterea şi activitatea pieţei de capital. Dacă acestea se vor găsi într-o poziţie în care să nu-şi mai poată continua activitatea din cauza unor schimbări ca cele introduse prin OUG 114, piaţa de capital va suferi consecinţe severe pe termen lung".
De asemenea, întrebat dacă a găsit sau încercat să găsească un cumpărător pentru participaţia FP din Hidroelectrica, Johan Meyer a precizat că în condiţiile unor factori externi precum OUG 114, care schimbă contextul în care producătorul de energie îşi poate genera profitul, orice potenţial investitor doreşte să aibă certitudini cu privire la implicaţiile (achiziţiei) înainte să ofere un preţ. "Pentru un succes rezonabil în cazul unor tranzacţii de acest tip este nevoie de stabilitate, transparenţă şi predictibilitate în legislaţie şi reglementări şi nu ne găsim în această situaţie", a conchis Meyer.
La finalul anului trecut, Valoarea Activului Net (VAN) a FP era de aproa-pe 10,22 miliarde de lei, cu circa 5,3% sub cea din 2017, de 10,79 miliarde de lei.
Fondul Proprietatea are o capitalizare de piaţă la BVB de circa 8,41 miliarde de lei.