JOSE BARROSO: "UE şi Azerbaidjan vor accelera proiectul coridorului sudic de gaze"

V.B.
Companii #Energie / 15 iunie 2014

Uniunea Europeană şi Azerbaidjan au convenit să accelereze proiectul coridorului sudic de gaze, pentru transportul resursei din Marea Caspică spre Europa, precum şi un acord de parteneriat pentru moderizare strategică, a declarat astăzi preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de Novinite.

Barroso a prezentat rezultatele unei întâlniri la Baku cu preşedintele azer Alham Aliev. Cele două părţi au stabilit să intensifice eforturile pentru încheierea cât mai rapidă a unui acord de parteneriat pentru modernizare strategică în Azerbaidjan, a mai spus Barroso, adăugând că proiectul privind coridorul sudic de gaze a început acum 3 ani, fiind important din punct de vedere politic şi pentru al securităţii energetice.

Preşedintele CE a discutat cu Aliev oportunităţile de accelerare şi extindere a coridorului sudic de gaze. Cele două părţi au convenit să trateze preferenţial acest proiect, în următorul an.

Proiectul de construcţie a conductei, care urmează să transporte 10 miliarde mc de gaze în Europa (începând cu 2019), a fost discutat şi cu alte ţări din regiune, care analizează posibile soluţii de dezvoltare. Bazele coridorului sudic au fost puse de Comisia Europeană în noiembrie 2008, în vederea creării unei reţele de gazoducte care ar lega Marea Caspică. Proiectul este considerat parte a "noului drum al mătăsii" de transport al energiei către Europa. În centrul acestui plan, se afla proiectul gazoductului Nabucco. Acesta, însă, a eşuat, din cauză că nu a reuşit să atragă furnizori.

Jose Barroso a mai relatat că UE este principalul partener comercial al Azerbaidjanului, cu schimburi de 17,9 miliarde euro în 2013 (42% din comerţul acestei ţări).

Preşedintele CE a mai afirmat că acordurile recente referitoare la regimul vizelor şi la readmisie vor mări circulaţia între Europa şi Azerbaidjan, iar acordul Open Skies (de trafic aerian între UE şi Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei - ASEAN) ar putea juca un rol în această privinţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb