Uniunea Europeană şi Azerbaidjan au convenit să accelereze proiectul coridorului sudic de gaze, pentru transportul resursei din Marea Caspică spre Europa, precum şi un acord de parteneriat pentru moderizare strategică, a declarat astăzi preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de Novinite.
Barroso a prezentat rezultatele unei întâlniri la Baku cu preşedintele azer Alham Aliev. Cele două părţi au stabilit să intensifice eforturile pentru încheierea cât mai rapidă a unui acord de parteneriat pentru modernizare strategică în Azerbaidjan, a mai spus Barroso, adăugând că proiectul privind coridorul sudic de gaze a început acum 3 ani, fiind important din punct de vedere politic şi pentru al securităţii energetice.
Preşedintele CE a discutat cu Aliev oportunităţile de accelerare şi extindere a coridorului sudic de gaze. Cele două părţi au convenit să trateze preferenţial acest proiect, în următorul an.
Proiectul de construcţie a conductei, care urmează să transporte 10 miliarde mc de gaze în Europa (începând cu 2019), a fost discutat şi cu alte ţări din regiune, care analizează posibile soluţii de dezvoltare. Bazele coridorului sudic au fost puse de Comisia Europeană în noiembrie 2008, în vederea creării unei reţele de gazoducte care ar lega Marea Caspică. Proiectul este considerat parte a "noului drum al mătăsii" de transport al energiei către Europa. În centrul acestui plan, se afla proiectul gazoductului Nabucco. Acesta, însă, a eşuat, din cauză că nu a reuşit să atragă furnizori.
Jose Barroso a mai relatat că UE este principalul partener comercial al Azerbaidjanului, cu schimburi de 17,9 miliarde euro în 2013 (42% din comerţul acestei ţări).
Preşedintele CE a mai afirmat că acordurile recente referitoare la regimul vizelor şi la readmisie vor mări circulaţia între Europa şi Azerbaidjan, iar acordul Open Skies (de trafic aerian între UE şi Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei - ASEAN) ar putea juca un rol în această privinţă.