JOSE GARZA, CEO PREMIER ENERGY: "Anul viitor va aduce noi cazuri în care furnizori mici de gaze vor renunţa la activitate ori vor da faliment"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 noiembrie 2021

"Anul viitor va aduce noi cazuri în care furnizori mici de gaze vor renunţa la activitate ori vor da faliment"

Anul viitor va aduce noi cazuri de furnizori mici de gaze naturale care ori vor renunţă de bună-voie la activitatea de furnizare, ori vor da faliment, a afirmat, vineri, Jose Garza, CEO-ul Premier Energy, în cadrul unei întâlniri cu presa. Potrivit directorului Premier Energy, furnizorii mici care au probleme în acest context de preţuri ridicate ale gazelor naturale nu sunt destul de puternici din punct de vedere financiar şi cel mai probabil nu au acces la linii de credit.

Jose Garza a afirmat: "2022 va fi un an dificil pentru toată lumea, va fi o continuare a 2021, vor fi furnizori mici care decid să renunţe sau care vor da faliment, ceea ce este rău pentru sector, pentru competiţie. (...) Grupul nostru este puternic din punct de vedere financiar, avem acces la multe facilităţi (de credit). Am investit toate profiturile noastre din ultimii 8 ani, ceea ce ne-a permis să creştem. Deci am fost norocoşi comparativ cu majoritatea competitorilor noştri care sunt mai mici şi care nu sunt destul de puternici din punct de vedere financiar şi care poate nu au acces la facilităţi bancare. În al doilea rând este destul de îngrijorător ce se întâmplă cu preţurile foarte ridicate ale energiei şi nu este clar (când se va îmbunătăţi oferta de gaze)... În al treilea rând, în ceea ce priveşte portofoliul nostru de clienţi: nu facem bani pe portofoliul nostru, din contră, în unele cazuri pierdem bani, dar adoptăm perspectiva pe termen lung, că mai degrabă am sprijini sau subvenţiona o parte din aceste preţuri decât să ne pierdem clienţii".

Garza a mai arătat că există o mare incertitudine în piaţa gazelor, iar situaţia depinde foarte mult de factorii externi.

La rândul său, Marius Cazan, managerul departamentului de gaze naturale de la Premier, a arătat că trendul de preţ este dificil de estimat pentru anul viitor. Potrivit lui Marius Cazan, perspectiva Premier Energy este că preţurile nu pot să rămână ridicate pentru extrem de mult timp pentru că în contextul actual există multiple industrii care sunt afectate şi care vor întrerupe producţia - de exemplu industria fertilizatorilor -, ceea ce va duce la un moment dat la o distrugere a cererii de gaze naturale şi la un echilibru.

"Este dificil de estimat cum va evolua preţul. (...) Apogeul pare a fi fost atins în luna octombrie. (...) Mulţi văd că va scădea, ceea ce cred că ar trebui să se întâmple în mod natural, pentru că un astfel de nivel de preţ nu este sustenabil, multe industrii închid producţia. Piaţa ar trebui să ajungă la un echilibru în mod natural, ne aşteptăm la asta, dar există multă incertitudine", a precizat Cazan.

Acesta a adăugat: "Preţul mic a fost în vară. Dacă ai fost prevăzător şi cumpărai şi pentru anul următor te costa foarte puţin. Ce vedeţi în piaţă acum, cei care cedează acum sunt cei foarte mici care îşi cumpără odată pe an toate volumele. Cand au vrut să cumpere acum preţurile au fost foarte sus".

Cazan a precizat de asemenea că preţurile erau într-un echilibru în 2019, iar apoi în 2020 s-au situat sub un prag considerat normal. Totodată, direcţia ascendentă a preţurilor de anul acesta a fost exacerbată de scăderea producţiei în 2020, de scăderea generală a ofertei în acest an şi de stocurile scăzute rezultate ca urmare a iernii mai lungi 2020-2021.

Oficialii Premier Energy au mai arătat că societatea are în acest moment 19 concesiuni de distribuţie de gaze, gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte şi are aproximativ 100.000 de clienţi.

"Am construit în jur de 200 de kilometri noi de conducte pe an şi vom continua acest ritm, ceea ce ne va aduce circa 6.000 de noi clienţi anual", a mai afirmat Jose Garza.

De asemenea, Garza am mai spus că Premier Energy este interesată, pe viitor, de investiţii în producţia de energie din surse regenerabile şi din gaz, dar şi de alte domenii, precum farma. CEO-ul Premier Energy a spus că peste 50% din reţeaua operată de Premier Energy ar fi capabilă să transporte hidrogen.

"Suntem dispuşi să facem investiţiile suplimentare necesare pentru a ne pregăti reţeaua, dar din păcate nu văd nimic substanţial venind (din zona de hidrogen) pentru România în următorii 4-5 ani", a afirmat Garza, adăugând că autorităţile europene sunt dispuse la rândul lor să ofere României jumătate de miliard de euro pentru dezvoltarea acestui domeniu însă în România nu există încă legislaţie care să-l acopere.

Marius Cazan a mai notat la rândul său că pe lângă infrastructură este nevoie şi de cerere pentru hidrogen şi ca acesta să fie practic acceptat pentru consum.

Cu privire la preţul petrolului şi al combustibililor, Garza a spus că în prezent nu ne confruntăm cu o penurie de ţiţei la nivel global, deci nu există niciun motiv pentru care preţul ţiţeiului ar fi "corelat aproape perfect cu preţul gazului".

Compania Premier Energy este deţinută de Emma Capital, un fond de investiţii fondat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care a intrat pe piaţa din România în 2013. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb