"JPMorgan Chase & Co.", cea mai mare bancă din SUA, a fost amendată cu 72,2 milioane de euro (92 de milioane de dolari) de către autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană (UE) pentru manipularea dobânzii de referinţă Libor.
Potrivit Comisiei Europene, "JPMorgan" a încercat să manipuleze dobânda Libor pentru francul elveţian în perioada martie 2008 - iulie 2009.
Totodată, banca americană a fost amendată în alt caz, în care s-a înţeles cu băncile elveţiene majore UBS AG şi "Credit Suisse Group" AG să stabilească spread-uri fixe pentru anumite produse derivate pe franc, conform autorităţilor europene.
În acest din urmă caz, UBS a fost penalizată cu 12,7 milioane de euro, iar "Credit Suisse" - cu 9,2 milioane de euro.
Băncile au primit amenzi reduse în urma acordurilor amiabile cu autorităţile de reglementare.
Banca britanică "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) a scăpat de sancţiuni în cele două cazuri antitrust întrucât a denunţat cartelurile.
"Una din priorităţile noastre de top este să acţionăm împotriva cartelurilor financiare", spune comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, adăugând: "Nicio încălcare a normelor antitrust nu va fi tolerată".
Amenzile anunţate ieri sunt cele mai recente aplicate de UE în scandalul global privind manipularea dobânzilor.
"JPMorgan" şi RBS se numără printre societăţile financiare care, în decembrie 2013, au acceptat să plătească amenzi totale record de 1,7 miliarde de euro pentru conspiraţie în sectorul derivativelor legate de dobânzile Libor şi Euribor. Atunci au mai fost penalizate "Deutsche Bank" AG, "Société Générale" SA şi "Citigroup" Inc.
UE derulează, în prezent, şi o anchetă privind presupusa manipulare a cursului de schimb valutar.