"JPMorgan", "Credit Agricole" şi "HSBC", acuzate de manipularea derivatelor pe dobânzi

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 mai 2014

"JPMorgan", "Credit Agricole" şi "HSBC", acuzate de manipularea derivatelor pe dobânzi

Potrivit UE, băncile au format un cartel şi ar putea fi amendate cu până la 10% din cifra lor de afaceri anuală

Banca americană "JPMorgan Chase & Co.", "HSBC Holdings" Plc din Marea Britanie şi "Credit Agricole" SA din Franţa au fost acuzate ieri, de autorităţile antitrust din Uniunea Europeană (UE), că au complotat pentru manipularea preţului derivatelor financiare pe dobânzile interbancare. Cele trei instituţii de credit au primit plângeri antitrust care le acuză că au participat la un cartel pentru manipularea Euribor.

"Comisia Europeană este îngrijorată că cele trei bănci ar fi luat parte la un cartel menit să distorsioneze cursul normal al componentelor preţului derivatelor financiare pe dobânzile interbancare pe euro", au anunţat oficialii UE.

Conform autorităţilor, următorul pas în procesul de sancţionare este "declaraţia de obiecţii", după ce, anul trecut, băncile au renunţat la negocierile de soluţionare amiabilă a cazului. Ulterior, băncile vor putea să răspundă acestei declaraţii.

Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat că, în situaţia în care autorităţile ajung la concluzia că cele trei bănci au încălcat legea, ar putea fi amendate cu până la 10% din cifra lor de afaceri anuală.

Reprezentanţii "JPMorgan" şi "HSBC" au declarat că se vor apăra în acest caz, considerând nefondate acuzaţiile lansate de UE împotriva lor.

"JPMorgan Chase a cooperat pe deplin cu autorităţile europene în această investigaţie", a informat banca americană, adăugând: "Credem că declaraţia de obiecţii nu are temei".

Cei de la "Credit Agricole" au afirmat că vor analiza conţinutul declaraţiei cum vor primi documentele.

În decembrie 2013, Comisia Europeană a amendat şase bănci, printre care "Barclays" Plc, "Deutsche Bank" AG, RBS Plc şi "Société Générale" SA, cu suma record de 1,04 miliarde euro pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat dobânzile pe piaţa interbancară (Euribor şi LIbor). Amenzile au fost reduse pentru că băncile au colaborat cu autorităţile.

Potrivit autorităţilor europene, cartelul pentru manipularea preţurilor derivatelor pe dobânzile la euro a operat în perioada 2005-2008, urmărind să distorsioneze cursul normal al indicatorilor în funcţie de care sunt stabilite preţurile acestor derivate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb