Judecată sumară

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 7 aprilie 2023

Dan Nicolaie

Lumea vorbeşte enorm şi în multe cazuri foloseşte, în acelaşi sens, aceleaşi cuvinte. Ideal este să nu ne intereseze gura ei. Nu trăim într-o lume ideală. Din când în când, făcând o analiză pe modelul spălătoriilor auto, interior - exterior (faptele mele - ochii lumii), mă întreb dacă merită să mor. Nu mă bântuie nimic, toate sunt în parametrii acceptabili pentru o supravieţuire decentă. Atunci, de unde mi-a venit?

De la gura lumii, am zis.

Am plecat de la sensul pozitiv al cuvintelor şi am regresat spre cel negativ. Să vă dau câteva exemple, triste. A murit o doamnă, într-un accident de tren. Colegii de muncă au vorbit des­pre ea. "Nu merita să moară, era o familistă desăvârşită!", "Avea doi copii, îi iubea, nu trebuia să moară". Alt accident nefericit a dus la moartea unui elev. "Era foarte cuminte, respectuos, avea note foarte bune, nu trebuia să moară". Şi tot aşa. Am auzit despre oameni care nu ar fi trebuit să moară pentru că nu consumau alcool, nu-şi băteau nevasta şi copiii, nu fumau, aduceau salariul acasă, salutau pe toată lumea. Am făcut un pas în spate, mai ales că trăim într-o lume în care după un viol, invariabil, există un cor care susţine că victima poartă o mare parte din vină (umbla prea dezbrăcată, făcea prea multe glume deocheate, râdea la bărbaţi şi multe alte argumente menite să justifice sinistra acţiune).

Revenind la pasul în spate, dacă nu am note bune, beau nişte pahare în plus, nu sunt familistă, nu am copii, fumez, port fuste prea scurte, merită să mor? În ce lume trăim? De unde ne vine acest fundamentalism legat de comportamentul celor din jur, insistând pe "nu merita", pare că am avea şi o listă cu cine merită.

Recunosc, din când în când mai fluier în biserică; să însemne asta că vecinii/cunos­cuţii mei cu fibră de inchizitori deja mă perpelesc pe rug, după ce m-au condamnat la moarte?

"Să sparie gândul".

Admit, sunt foarte dezamăgit de modul cum se comportă în public o largă majoritate, mult sub standardele mele, nu cele mai ridicate posibil, dar sunt convins că la moartea unuia care scuipa seminţe pe jos în parc sau care asculta manele la volum maxim în autobuz/metrou nu aş zice "Firesc, merita să ..., nu aşa se face". Faptul că reuşim să judecăm, cu mantă, ca la biliard, chiar şi atunci când vrem să fim amabili mă sperie. De altfel, am devenit cam sperios.

Oare merit să...

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Corecta observatia. Este tot mai evident ca la nivelul societatii sunt probleme tot mai mari legate de toleranta.

    1. Nu numai gura lumii este sloboda si bate campii uneori, dar si gura mass-mediei este sloboda si adesea extrem de nociva. Toate stirile de la orele de varf incep cu crimele, violurile si accidentele din Romania, iar majoritatea filmelor de la orele de varf sunt de actiune cu ... ati ghicit ... crime, violuri, impuscaturi, hacuiri si mult mult sange + violenta. De la ProTv si Antena 1 (televiziunile de top), la orele de varf au disparut filmele romantice, comediile, cele de familie, cele politiste fara multa violenta, SF-urile, westernurile, in schimb toata mass media a tinut sa precizeze ca o "profesoara de japoneaza" a fost injunghiata, de parca faptul ca preda japoneaza era esentialul cazului si nu ca era vorba de un cadru didactic si de violenta tot mai prezenta in scolile si liceele noastre. Familia, scoala, anturajul si mass-media contribuie esential la formarea noilor generatii, dar asteptarile (si presiunea) sunt numai de la (si pe) invatamant si mai ales de la/pe profesori. Nu pot educa si corecta ei tot ceea ce strica ceilalti formatori de caractere.

    Lumea o sa te critice indiferent ce faci. In special daca ai un pic de succes in vreun domeniu e si mai rau. De aceea am ajuns la concluzia ca trebuie sa te porti astfel incat sa-ti castigi tu respectul tau. Poate suna prosteste dar daca tu esti 100 % ok cu ce-ai facut, (inclusiv fluierat in biserica daca vrei), restul pot sa te critice, sa te vrea mort etc, dar nu prea o sa-ti pese.

    Ce am observat ca-i important sunt: sa nu furi(niciodata nici cand ai primit 10 lei in plus la rest din greseala, da-i inapoi) sa nu minti (in afara de cazul in care vinzi ceva, asta e singura exceptie care mi-o permit), si sa nu-i invidiezi pe unii, dar nici sa nu-i desconsideri pe ceilalti. Odata ce ai luat hotararea sa faci astea, creierul se va obisnui, dupa un timp asa vei fi, nu mai trebuie sa faci vreun efort.

    Si nu e bine sa fii prea bun, sau nici macar bun ca vei fi luat de fraier, in plus vei fi mereu frustrat. Sa te certi cu un prost nu merita.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb