Julien Fedoriska: Fondurile de pensii din România nu sunt deloc interesate să investească în străinătate

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2009

La un moment dat, fondurile de pensii vor fi presate să iasă pe pieţele internaţionale, fiind prea mari pentru o piaţă de dimensiuni reduse precum România.

La un moment dat, fondurile de pensii vor fi presate să iasă pe pieţele internaţionale, fiind prea mari pentru o piaţă de dimensiuni reduse precum România.

În plus, fluctuaţia cursului de schimb şi constrângerile politice împiedică fondurile să iasă pe pieţele internaţionale

Fondurile de pensii adminis­trate privat din România au, în prezent, un interes foarte redus să inves­tească pe pieţele internaţionale, situaţie justificată parţial şi de dimensiunea redusă a activelor actuale, a declarat, pentru ziarul Bursa, Julien Fedoriska, sales manager pentru Grecia şi regiunea Europei Centrale şi de Est din cadrul Société Générale Asset Management.

"În ultimii doi ani, am avut întâlniri periodice cu reprezentanţii mai multor fonduri de pensii private din România şi am ajuns la concluzia că nu au niciun interes să investească pe pieţele externe", a declarat domnul Fedoriska.

Domnia sa a subliniat, însă, că la un moment dat fondurile de pensii vor fi presate să iasă pe pieţele internaţionale, fiind prea mari pentru o piaţă de dimensiuni reduse precum România: "Nu pot aproxima momentul în care fondurile de pensii din România vor fi suficient de mari ca să investească semnificativ la nivel internaţional pentru că acesta este un proces de lungă durată, depinzând de mai mulţi factori".

Domnul Fedoriska a dat exemplu în acest sens Polonia, unde piaţa fondurilor de pensii a fost reglementată pentru prima oară în urmă cu zece ani. În ciuda acestui lucru, fondurile de pensii poloneze pot să investească în prezent doar 5% pe pieţele internaţionale. Spre deosebire, în Româ­nia nu există astfel de restricţii, însă fondurile de pensii sunt mult mai rezervate şi din cauza unor constrângeri politice informale, riscând să fie acuzate că scot banii din ţară.

"Această situaţie este cel puţin ciudată pentru că România are, la rândul ei, nevoie ca jucătorii internaţionali să vină aici şi să investească în acţiuni sau obligaţiuni. Cum vor veni aceştia în România dacă cei mai mari actori autohtoni vor refuza să meargă pe pieţele internaţionale?", se întreabă domnul Fedoriska.

În afara con­strângerilor politice, apetitul pentru risc al fondurilor, precum şi fluctuaţia cursului de schimb sunt criterii care influenţează semnificativ deciziile de investiţii ale fondurilor de pensii, ne-a mai spus sales manager-ul de la Société Générale Asset Management.

"Fondurile de pensii trebuie să ia în considerare fluctuaţia cursului de schimb, având în vedere că riscă să fie afectate de deprecierea monedei naţionale atunci când decid să iasă pe pieţele externe". Am putea spune că acum aceasta este cea mai importantă constrângere", a precizat domnia sa.

Anul trecut, potrivit raportului pe 2008 al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, fondurile de pensii administrate privat au investit aproximativ 20% în străinătate, în special în obligaţiuni corporative şi acţiuni externe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb