Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul jurnalistului Tănasă Julien, împotriva căruia Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş a început urmărirea penală pentru şantaj, i-a interzis să profeseze în această perioadă şi i-a impus obligaţia de a nu lua legătura cu patru martori din dosar, transmite Agerpres.
Încheierea este definitivă, însă Curtea de Apel Târgu Mureş i-a atras atenţia ziaristului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventivă.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA-Serviciul Teritorial Târgu Mureş l-au reţinut şi au dispus începerea urmăririi penale a suspectului Tănasă Julien cu privire la săvârşirea infracţiunii de şantaj.
Potrivit documentului, în cursul lunii martie 2016, unui viitor candidat la primăria unei comune din judeţul Mureş (denunţător în cauză), i s-a propus, printr-un intermediar, ajutorul unui jurnalist pentru a câştiga alegerile locale din anul în curs, lucru cu care viitorul candidat a fost de acord.
Comunicatul DNA precizează că, la data de 24 martie 2016, într-un restaurant din Luduş, denunţătorul s-a întâlnit cu suspectul Tănasă Julien pe care l-a recunoscut ca fiind acelaşi jurnalist care, în urmă cu 4 ani, l-a denigrat în publicaţia sa, avantajându-l şi favorizându-l pe contracandidat să câştige acele alegeri. Cu ocazia acelei întâlniri, suspectul i-a dat de înţeles candidatului că, pentru ajutorul dat atunci adversarului său ar fi primit bani, însă nu a precizat ce sumă primise de la persoana respectivă.
"În acelaşi context, pentru a-i face acelaşi serviciu, suspectul Tănasă Julien i-a cerut denunţătorului suma totală de 3.500 euro, asigurându-l totodată că va câştiga fără dubiu alegerile cu ajutorul acţiunilor sale pe care le va îndrepta împotriva celui pe care-l ajutase să devină primar în urmă cu 4 ani. În continuare, suspectul Tănasă Julien i-a mai spus denunţătorului că, în urmă cu 4 ani, procedase în aceeaşi manieră şi cu alţi candidaţi la funcţiile de primar din alte trei comune. Ulterior, la începutul lunii aprilie 2016, jurnalistul i-a transmis denunţătorului că, în cazul în care nu îi va aduce suma de bani, redusă în urma negocierilor la 2.500 euro, va stabili o înţelegere cu contracandidatul său şi va avea grijă din nou ca acesta să câştige alegerile locale. De asemenea, denunţătorul urma să fie denigrat din nou în publicaţia electorală ce urma a fi difuzată în comuna respectivă, prin prezentarea unor fapte neadevărate, ori a unora adevărate, dar cu caracter compromiţător", se arată în comunicat.
DNA a subliniat că, la data de 11 aprilie 2016, în condiţiile stabilite la întâlnirile anterioare, denunţătorul i-a remis suspectului Tănasă Julien suma de 2.500 euro pretinsă, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Înainte de a fi reţinut de procurorii DNA, Tănasă Julien a adunat semnături pentru a-şi depune candidatura pentru fotoliul de primar al comunei Sântana de Mureş şi şi-a anunţat intenţia de a candida prin publicaţia periodică pe care o deţinea.