Companiile Unicredit CA-IB şi KBC Securities s-au adresat din nou comisiei de selecţie a intermediarului pentru listarea Fondului Proprietatea (FP) pentru a contesta oferta depusă de consorţiul Raiffeisen Capital&Investment - BRD - ING Bank, pe motiv că termenul limită de depunere a fost depăşit, anunţă Mediafax.
Companiile contestatare susţin că oferta consorţiului format din Raiffeisen Capital & Investment (RCI), ING Bank NV Amsterdam Sucursala Bucuresti şi BRD - Groupe Societe Generale, care a câştigat licitaţia pentru intermedierea listării la Bursă a fondului, a fost depusă cu mai mult de 7 minute peste termenul limită, respectiv 18 august, ora 14:00.
Totodată, consorţiul Unicredit - KBC este nemulţumit de modul în care oferta pe care au depus-o a fost evaluată.
"Contestaţia pe care am depus-o astăzi are două aspecte: pe de o parte suntem nemulţumiţi de modul în care oferta noastră a fost evaluată, iar pe de altă parte cerem nulitatea ofertei consorţiului condus de Raiffeisen Capital&Investment", a declarat directorul general al Unicredit CA-IB, Liviu Giugiumică, citat de agenţia de presă.
Unicredit şi KBC au sesizat, pe 18 august, comisia de selecţie a intermediarului din cadrul FP, susţinând că RCI, ING şi BRD au depăşit termenul limită de depunere a ofertelor.
"Pe 18 august am sesizat comisia de selecţie a Fondului Proprietatea în privinţa faptului că termenul limită de depunere a ofertelor a fost depăşit în cazul RCI - ING - BRD şi am depus caseta preluată de la firma care asigură supravegherea video a locaţiei. Pe înregistrare se vede clar că reprezentanţii RCI, liderul de consorţiu, au depus oferta cu 15 minute după Unicredit-KBC şi nu după două minute cum figurează în regis-trul Comisiei. Această sesizare nu a fost luată în considerare şi prin urmare am decis să contestăm oferta depusă de acest consorţiu", a declarat, Bogdan Juravle, manager equity markets la KBC Securities.
Înregistrarea conform căreia termenul limită de depunere a ofertei a fost depăşit a fost postată pe internet, pe portalul YouTube.
Dana-Mirela Ionescu, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Raiffeisen Capital&Investment, declara, la acea dată, că oferta a fost depusă înainte de expirarea termenului limită.
RCI, BRD şi ING au câştigat licitaţia cu un total de 95 de puncte, pe locul al doilea situându-se consorţiul BCR-Wood&Company Financial Services-Intercapital Invest, cu un total de 84 de puncte.
Consorţiul KBC Securities - UniCredit CA-IB s-au situat pe locul al treilea, cu 79 de puncte, fiind urmat de BT Securities, care a obţinut 78,5 puncte, în cadrul procesului de selecţie.
"Nu cred că oferta noastră pentru intermedirea listării FP a fost corect evaluată, având în vedere că punctajul pe care l-am obţinut pentru pregătirea profesională a fost nul. În perioada analizată KBC a avut o cotă de piaţă cu peste 50% mai mare faţă de oricare alt concurent activ pe bursa", a adăugat Juravle.
Ministerul Finanţelor Publice este acţionarul majoritar al FP, cu o participaţie de 52,84%, în timp ce 3.941 de persoane fizice deţin 33,74% din titluri, iar 124 de companii au 13,4% din capitalul social.