Kelemen Hunor acuză Guvernul că face abuz de ordonanţe şi de procedura asumării răspunderii

F>A>
Politică / 31 iulie 2009

Preşedinte executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, joi seara, că Guvernul Boc abuzează de ordonanţele de urgenţă şi de posibilităţile oferite de asumarea răspunderii şi că actuala Constituţie oglindeşte viziunea politică a Frontului Salvării Naţionale.

Potrivit unui comunicat remis joi seara, de către biroul de presă al lui Kelemen Hunor, candidat UDMR la preşedinţie, în cadrul taberei de vară a Asociaţiei Studenţilor Maghiari la Facultatea de Ştiinţe Politice din Cluj, organizat la Rimetea (judeţul Alba), acesta a afirmat că în România este nevoie de o reformă mai adâncă, motiv pentru care consideră că nu este exclus elaborarea unei noi Constituţii, transmite corespondentul NewsIn.

"Guvernul Boc abuzează de ordonanţe de urgenţă şi de posibilităţile oferite de asumările responsabilităţilor constituţionale. Acest lucru înseamnă - din punct de vedere al statului democratic - un pericol real", a afirmat Kelemen Hunor. Potrivit sursei citate, Legea fundamentală oglindeşte viziunea politică a Frontului Salvării Naţionale, care a fost la putere la începutul anilor "90, şi teoremele de bază ale acesteia nu au fost dezbătute public, unele noţiuni şi norme sunt perimate şi au nevoie de modernizare. Kelemen a menţionat că ţări ca Franţa şi Ungaria şi-au supus Constituţia lor unor schimbări minore, însă este de părere că "la noi este nevoie de o reformă mai adâncă".

Candidatul UDMR la preşedinţie consideră că avem două posibilităţi: ori cârpim Constituţia cea veche, ori elaborăm o nouă Constituţie, care restabileşte echilibrul instituţiilor democratice.

"Guvernul, ca putere executivă, şi-a asumat şi rolul de legislativ. Emite pe bandă rulantă ordonanţele de urgenţă, prin evitarea, tot mai des, a dezbaterilor şi aprobărilor parlamentare, instituţia de bază a democraţiei fiind astfel înjosită şi transformată în remorcă. A putut să facă acest lucru prin întinderea până la capăt al posibilităţilor oferite de Constituţie", a arătat Kelemen Hunor.

Acesta a mai subliniat importanţa elaborării unei noi Constituţii, din care, potrivit politicianului maghiar, trebuie ştearsă posibilitatea emiterilor ordonanţelor de urgenţă. Kelemen este de părere că Guvernul Boc ştirbeşte echilibrul între instituţii şi transformă exclusivitatea în regulă, înrădăcinează practica asumării răspunderii. "Guvernul a adoptat deja Codul Penal şi Codul Civil, prin asumarea răspunderii, cu toate că, la drept vorbind, nici nu au fost dezbătute. Acum ar urma, primul ministru a semnalat intenţia adoptării în acest mod, legea salarizării unitare şi legea învăţământului", a spus Kelemen.

El a mai fost de părere că democraţia ar putea fi susţinută doar cu o Constituţie care nu conţine "portiţe" şi nu oferă ocazii pentru a tulbura echilibrul între instituţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb