KELEMEN HUNOR: "Interesul UDMR este ca România să fie stat de drept, iar deciziile CCR să fie aplicate"

Mihai Cristian
Politică / 25 februarie 2017

"Interesul UDMR este ca România să fie stat de drept, iar deciziile CCR să fie aplicate"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Târgu Mureş că interesul Uniunii este ca ţara noastră să fie un stat de drept, în care deciziile CCR să fie aplicate, "indiferent cine sau ce crede despre asta". Kelemen susţine că nu se poate vorbi cu adevărat de stat de drept dacă prevederi ale Legii educaţiei nu sunt aplicate în cazul UMF Târgu Mureş sau funcţionarea Liceului romano-catolic din acest oraş este pusă sub semnul întrebării.

Kelemen Hunor a declarat la întrunirea delegaţilor din judeţul Mureş, în cadrul căreia Peter Ferenc a fost ales preşedinte al organizaţiei judeţene a Uniunii, conform News.ro: "Interesul UDMR este ca România să devină un stat de drept, să fie puse în aplicare deciziile Curţii Constituţionale, indiferent cine sau ce crede despre asta. Noi nu putem să luăm decizii emoţionale, bazate pe ideologii. Interesele comunităţii maghiare trebuie să fie afirmate în spiritul unor valori şi principii corecte, indiferent cine se află la guvernare sau în opoziţie".

Kelemen a apreciat că există îndoieli asupra existenţei statului de drept, în condiţiile în care prevederi ale Legii educaţiei nu sunt aplicate în cazul UMF Târgu Mureş sau când lipsa unei hotărâri judecătoreşti definitive pune sub semnul întrebării funcţionarea Liceului romano-catolic din Târgu Mureş.

Kelemen Hunor a adăugat: "Deşi nu există o decizie definitivă a unei instanţe judecătoreşti privind legalitatea înfiinţării şcolii, totuşi soarta a 400 de elevi este incertă. Este inacceptabil ca, în lipsa unei hotărâri definitive, să existe riscul închiderii unei şcoli, din cauza acţiunii unui procuror. Şi, culmea, Guvernul tace, nu spune nimic. Totuşi, până la urmă, e vorba despre o şcoală. Nici preşedintele ţării nu spune nimic".

Kelemen Hunor că Uniunea are un rol major în consolidarea statului de drept în România."Rolul nostru este ca prin cele 6,5 procente să sprijinim Parlamentul pentru crearea unui stat de drept, unde există o separare a puterilor în stat. Iar pentru aceasta va fi nevoie de mult curaj din partea noastră", a precizat liderul UDMR.

Situaţia celor două instituţii de învăţământ din Târgu Mureş a fost evocată de Kelemen Hunor şi în raportul alternativ despre aplicarea Chartei europene a limbilor regionale sau minoritare pe care UDMR l-a prezentat, în noiembrie 2016, la reuniunea Grupului de lucru pentru minorităţi al Parlamentului European.

Kelemen dădea ca exemplu situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde nici până acum nu s-a înfiinţat secţia cu predare în limba maghiară, în ciuda faptului că, din 1 ianuarie 2012, legea prevede acest lucru.

Kelemen Hunor a menţionat: "Putem aminti chiar faptul că Guvernul de atunci a căzut din cauza secţiei cu predare în maghiară, care urma să fie înfiinţată. De patru ani, această lege nu este aplicată de UMF Târgu Mureş, nu este aplicată de nimeni şi, dintre cei vinovaţi, nimeni nu are de suferit din această cauză".

Preşedintele Uniunii s-a referit şi la cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, precizând că Biserica a reînfiinţat acea şcoală confesională într-o clădire naţionalizată în 1948, o clădire care i-a fost luată de comunişti.

Kelemen Hunor, a explicat, citat în comunicat: "Se încearcă acum desfiinţarea acelei şcoli printr-un demers al procurorilor. Aşadar, sunt folosite instrumente nepolitice pentru a neutraliza decizii politice, pentru a le nega. La acea vreme, printr-o decizie politică, s-a stabilit că se poate învăţa în limba maghiară, în limba maternă, de la grădiniţă până la universitate, iar această decizie am legiferat-o".

Preşedintele UDMR a menţionat că, pentru a-şi exprima protestul, oamenii au ieşit în stradă, pentru că au simţit că le-au fost încălcate drepturile şi nu mai puteau suporta aşa ceva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb