KHADIM ABDULLA ALDAREI, DIRECTOR GENERAL AL AIN HOLDING: "Vrem să continuăm dezvoltarea Agricost, dar ne uităm şi la active din alte state europene"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 3 iunie 2019

Khadim Abdulla Aldarei

Khadim Abdulla Aldarei

Khadim Abdulla Aldarei: "Vrem să folosim Portul Constanţa ca hub logistic de mărfuri pentru export şi import"

Grupul Al Ain Holding, care deţine compania românească Agricost, are în plan să folosească Portul Constanţa ca hub logistic de mărfuri şi îşi îndreaptă atenţia şi spre alte state din regiunea Europei Centrale şi de Est în vederea realizării de noi investiţii în domeniul agricol, a anunţat Khadim Abdulla Aldarei, director general al Al Ain Holding şi vicepreşedinte al Grupului Al Dahra, zilele trecute, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Domnia sa a declarat: "Ne dorim să dezvoltăm Agricost (n.r. afacerea din Insula Mare a Brăilei), dar ne uităm şi la alte state din regiune şi, momentan, suntem foarte activi în Serbia şi în Bulgaria, unde avem o platformă de tranzacţionare. Analizăm oportunităţile de pe pieţele din jur şi ne gândim să folosim Portul Constanţa ca hub logistic de mărfuri, atât pentru export, cât şi pentru import, dar momentan suntem la stadiul de plan. Acesta sună foarte bine, dar nu avem nimic concret în acest sens, deocamdată, nu ne-am făcut calcule ca să vedem de ce investiţie ar fi nevoie etc. Repet, însă, că terenul din Insula Mare a Brăilei are un potenţial agricol foarte mare".

Întrebat despre actuala schemă de investiţii şi despre cum şi cât plănuieşte să investească în viitor, în România, domnul Aldarei a răspuns că suma dedicată următoarei investiţii depinde de oportunităţile de afaceri de la momentul respectiv, explicând: "Atunci când am venit în România, am decis să investim 500 de milioane de dolari şi cred că, deja, am ajuns la o pondere destul de mare din această sumă, iar pentru restul avem în vedere proiecte care să aducă valoare adăugată nu doar nouă, ci şi localnicilor şi românilor, în general. Suntem în discuţii cu Guvernul ca să vedem cum putem prelungi concesiunea, astfel încât să putem pune la punct un plan de dezvoltare mai mare pentru anii următori. (...) Ce vom face pe viitor, cât vom mai investi după ce vom fi îndeplinit actualul plan de investiţii, va depinde de oportunităţile pe care le vom vedea la momentul respectiv. Cred că, pentru moment, nu este de ajuns să facem doar noi, ci trebuie să încurajăm fermierii să adopte strategia noastră, despre care credem că este una de succes şi benefică pentru noi şi pentru ei. Ne preocupă să găsim parteneri de încredere şi, în plus, pentru că ne aflăm pe malul Dunării avem şi un avantaj competitiv din punct de vedere logistic - putem exporta produsele de aici folosind acest avantaj competitiv. Este o afacere promiţătoare şi, de fapt, nu doar teritoriul pe care îl cultivăm în prezent în România este promiţător şi competitiv, ci întreaga regiune, în sensul în care putem exporta, atât în UE sau în Europa, cât şi în alte părţi de pe glob, pe Dunăre. Credem că acest plan ar putea avea succes".

Al Ain Hoilding îşi propune momentan, în principal, să dezvolte culturile din Insula Mare a Brăilei şi să stabilească legături pe termen lung cu fermierii de acolo, astfel încât să sporească productivitatea, însă nu exclude posibilitatea de a mai achiziţiona şi alte terenuri agricole.

Khadim Abdulla Aldarei a afirmat: "Dacă vor apărea alte oportunităţi la nivelul unor alte terenuri agricole din România, le vom lua în considerare şi le vom cumpăra, dar momentan focusul nostru este pe Insula Mare a Brăilei. Vrem să dezvoltăm culturile de aici şi să creăm produse cu valoare adăugată, iar după ce vom reuşi asta, vom mai vedea. În plus, nu vrem doar să facem investiţii, vrem şi să stabilim relaţii pe termen lung cu fermierii pentru că ei sunt parte din activitatea noastră, colaborează cu noi pe baza unor contracte pe termen lung - ei cultivă produsele pe care noi le punem pe piaţă, iar noi îi susţinem cu resursele pe care ei nu le au ca să poată face asta. Acesta este un model de afaceri de succes în alte ţări, precum Italia, SUA, Spania şi credem că, în curând, vom reuşi să ajungem şi în România şi Serbia la rezultate similare".

Potenţialul agricol al României este unul foarte ridicat, în comparaţie cu alte ţări din Europa, dar sunt şi unele probleme, precum crearea de valoare adăugată şi accesul fermierilor la tehnologiile avansate, a mai precizat domnia sa.

Totuşi, România are un mare avantaj competitiv, a menţionat domnul Aldarei, adăugând: "Mesajul meu către fermieri este să se concentreze pe producţie şi să fie eficienţi pentru că cererea este foarte mare şi au un mare avantaj competitv, mai ales acum când Portul Constanţa a devenit tot mai solicitat şi circulat".

Al Ain Hoilding ţinteşte ca obiective de investiţii ferme de mari dimensiuni, care să se potrivească strategiei şi planurilor de afaceri ale grupului, a mai spus directorul general al grupului. Potrivit vicepreşedintelui Al Dahra, compania caută zone strategice, care să aibă soluri fertile şi care să ofere posibilităţi logistice şi de transport al mărfii multiple, iar terenul agricol din Insula Mare a Brăilei îndeplineşte aceste condiţii, facilitând o dezvoltare continuă şi având, astfel, potenţialul de a deveni cea mai mare fermă de acest tip din lume, nu doar din Europa.

Conform reprezentanţilor săi, compania Agricost este cea mai mare exploataţie agricolă din UE, având o suprafaţă de 57.000 de hectare şi realizând anual o producţie totală de peste 400.000 de tone.

În prezent, 2.000 de tone de lucernă din producţia Agricost sunt vândute în România, la două ferme, din judeţele Iaşi şi Ialomiţa, restul mergând la export, în ţările arabe, a precizat zilele trecute Lucian Buzdugan, directorul general al companiei, potrivit căruia Agricost plănuieşte să investească, anul acesta şi anul viitor, suma de 35 de milioane de euro în tehnologii, echipamente şi utilaje agricole performante.

Agricost operează, în Insula Mare a Brăilei, 29 de ferme vegetale, unde cultivă: grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui, porumb, soia, lucernă.

Anul trecut compania a fost preluată de compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, parte a Al Ain Holding.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb