KILOMETRUL ZERO AL INVESTIŢIILOR BVB şi-a organizat bâlciul deşertăciunilor

M.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2015

BVB şi-a organizat bâlciul deşertăciunilor

Altădată centru al protestelor contra dictaturii, Piaţa Universităţii a fost închiriată ieri, pentru apoteoza lui Lucian Anghel la picioarele lui Mihai Viteazu călare şi înălţarea lui Ludwik Sobolewski şezând pe scaun în cortul de investiţii pustiu, ridicat acolo pentru "prima expoziţie financiară organizată de Bursa de Valori Bucureşti", după cum afirmă coperţile materialelor promoţionale, care, fiind doar nişte coperţi, nu au memoria celorlalte expoziţii organizate de BVB pe când Sobolewski îşi dădea licenţa în drept la Cracovia şi încă nu auzise de piaţa de capital, cu care a făcut cunoştinţă abia prin 2006.

Văzută din avion, Piaţa căpătase şase sâni, la care priveau cu severitate Spiru Haret şi Gheorghe Lazăr, dar când coborai pe caldarâm, vedeai că sunt şase corturi circulare, asemănătoare cu măcelăriile lui Ceauşescu, unde pe firmă scria "Carne", iar înăuntru îl găseai pe Gică (spre deosebire de cele de acum, unde scrie "la Gică" şi înăuntru găseşti carne).

"Banii Tăi Expo" a fost promovat de BVB drept un eveniment dedicat creşterii nivelului culturii financiare din România, însă interesul potenţialilor investitori a fost extrem de redus, în antiteză cu desfăşurarea de forţe a organizatorilor.

Conform fotografiilor de la faţa locului, numărul organizatorilor prezenţi l-a depăşit pe cel al participanţilor, în bună parte din timpul evenimentului.

Din cauza prezenţei reduse, multe dintre seminariile programate nu s-au mai ţinut, iar unele "cursuri" au avut loc în prezenţa a maxim cinci persoane.

Unii se aşteptau să vină la expoziţie un număr mai mare de tineri, însă cuponarii au fost cei care au făcut coadă la standul Depozitarului Central, pentru că această instituţie a oferit extrase de cont gratuite pe perioada evenimentului.

În rest, tristeţe.

Spre exemplu, la standul uneia dintre companiile prezente, au venit numai trei persoane în decurs de o oră, în timpul după-amiezei.

Mulţi dintre trecători au fost atraşi de "bunătăţile" gratuite care se oferă la astfel de târguri: tricouri, medicamente, cafele.

La deschiderea evenimentului, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, a afirmat că se aşteaptă la două tipuri de vizitatori, unii care vin pentru că ştiu de eveniment şi alţii care sunt în trecere prin zonă, iar pe aceştia din urmă speră ca expoziţia să îi captiveze şi să îi facă să se oprească pentru câteva minute pentru a cere informaţii despre cum pot investi pe Bursă.

"Este un eveniment care durează două zile. Cred că avem şansa să avem 3-5.000 de oameni care să interacţioneze cu noi în aceste două zile", a declarat Ludwik Sobolewski, citat de Agerpres.

La o medie de patru persoane pe oră pe stand, la cele şase corturi din Piaţa Universităţii, un calcul simplu arată că trebuie să se fi prezentat la expoziţie în jur de 200 de persoane în prima zi. Chiar şi cu emulaţie de la standul Depozitarului Central, ţinta lui Sobolewski pare o exagerare sfruntată.

În discursul său, Sobolewski a mai spus că aproximativ 20.000 de investitori individuali sunt activi pe Bursa de Valori Bucureşti, de cel puţin cinci ori sub potenţialul acestei pieţe, conform agenţiei de presă citate.

Nu există nici un dubiu că iniţiativa BVB este lăudabilă şi a fost cerută de piaţă. Bursa trebuie să coboare între oameni. Însă, nu la modul propriu, la oamenii care aşteaptă în staţia de autobuz. Instituţia trebuie să facă studii, să vadă care sunt oamenii cu bani, care este structura averilor şi cum pot fi accesate. I-am cerut acest lucru lui Ludwik Sobolewski în prima întrevedere, după preluarea mandatului de director general la BVB.

Au trecut doi ani şi nu a făcut decât proiectul "Opt bariere" şi a rebranduit ATS-ul, fără nici un rezultat, după care şi-a pus mâinile pe piept şi a spus că e de vină Guvernul.

Şi nu a spus-o între patru ochi, ci în SUA. Şi-a permis să ne facă de râs şi nici măcar nu este cetăţean român.

Un român ca Lucian Boia, care spune că românii sunt proşti, este oribil, dar este român şi credibil.

Un polonez incapabil să facă bursă şi care spune că românii sunt proşti se autocaracterizează.

În dorinţa să înmulţim participarea la târg, astăzi vom mai trimite un jurnalist.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Mirobolanta acreala cu care poetii nesemnati sau absorbiti de incomensurabilul univers al gazetei si aparatului de pozat au asternut cu penelul pe hartie aceasta oda in care isi refuleaza gradul de concentratie de ioni de hidrogen asupra unei expozitii la care scopul este unul anuntat. dela draq

    Critici voi, cu flori desarte,  

    Care roade n-ati adus 

    E usor a scrie versuri

    Când nimic nu ai de spus. 

    1. Domnul anonim, ati gresit adrisantu, aici nu e cenaclu poetic....BVB e in moarte clinica. Dar sa fim optimisti, va fi preluata de un operator extern si farmake, anghel micky mouse si sobo vor deveni amintiri urate...

      Is nimerite ca nuca in perete versurile, colega! In primul rand, indivizii astia is platiti cu sume fabuloase si din banii mei (indirect).In al doilea rand, fiecare angajator isi mai cearta angajatii din cand in cand, uneori chiar fara un motiv anume. ASF-ul, BVB-ul, ANEVAR-ul sunt niste institutii parazitare carora le doresc o moarte crunta si lor si camarilei din jurul lor. A face contestatii la actiunile lor e inutil. Oameni care conduc si reglementeaza piata de capital romanaesca sunt mai nocivi decat arsenicul si le doresc din suflet o moarte mai crunta si lor si familiilor lor decat moartea prin otravire.

    Ce s-a intamplat ieri in Piata Universitatii arata disperarea si lipsa de viziune a lui Sobolewski.8 BARIERE inventate...Bursa de la Bucuresti sufera cumplit din cauza lipsei lichiditatii pe societatile cotate care sunt crunt subevaluate.Cine sa-si listeze businessul ca la un an sa se tranzactioneze la 50-60% din capitalurile proprii?Eventual pocnitori pe AERO care intra la trei luni in insolventa.Nu trebuie sa fii mare specialist ca sa vezi ca fondurile de pensii actioneaza ca niste devoratori de actiuni din cauza unei legiferari cretine care-i obliga pe administratorii de pensii sa plateasca comisioanele de tranzactionare ale fondului din comisionul anual de administrare.N-au nici un interes sa vanda actiunile detinute deoarece,vanzarea le cauzeaza pierdere in exploatare.Schimba aberatia asta Sobolewschi.AsF-ul sa elimine cretinatatea de dispubere de masuri care nu da voie nici unui fond sa imprumute actiuni.Clientii de retail sunt,cati mai sunt,pozitionati pe produse structurate si vor posibilitatea de-a tranzactiona in marja, de-as lua riscuri ca sa faca profituri mari dar nu au instrumente deoarece ASF-ul "ii protejeaza".ASF-ul(blonda care vrea sa vina in Consiliu si care a devenit virala in inregistrarea de la Starea Natiei are macar bun simt si cred ca este peste multi din sefimea ASF) e intr-un univers paralel si are o frica viscerala sa dereglementeze piata. Sobolewski inventeaza programe de market-making fara sa ofere posibilitatea reala de acoperire a riscurilor prin hedging sau vanzare in lipsa ,nu exista stimulente fiscale pentru investitori, proiecte de educatie financiara viabila. Astea sunt problemele pietei de vreo zece ani. Se stiu dar nu este cine sa le rezolve. Contraparte centrala??Vis frumos!Cu cine s-o faci??

    1. Cu tot respectul: daca nu ar exista ASF-ul nici ca institutie, nici persoanele ce o populeaza, cu ce ar fi diferita Bursa? ASF-ul e echivalentul fenomenului Pitesti realizat de comunisti.

      Fondurile de pensii sa plateasca tranzactiile la BVB mai departe din comisioanele de administrare. Altfel, o sa faca rulaje pe bursa din banii nostri.

      Din cauza acelor comisioane s-ar putea sa pierdem multi mai multi bani ca nu vad la momentul oportun sa-si marcheze profiturile sau isi adancesc pierderile.Au facut vanzari pe SNP,FP cand acestea se teanzactionau cu 15% mai sus?N-au vandut..poti verifica detinerile lor..

    Cele 9-10 companii mari de pe bvb se vor lista incet la Londra. Bvb va ramine cu nimic in citiva ani. Cu sau fara ajutorul polonezului. The end

    1. La Londra merg companiile care indeplinesc criteriile unei pieti libere. La noi ASF spune ce sa faca sau sa nu faca o companie. Unde statul e majoritar vedem persoane numiti politic. Actionarii de pe BVB sunt captivii sistemului. BVB inca este un cimitir unde numai groparii o duc bine.

    Trec aproape zilnic pe la Piata Universitatii. Bineinteles folosesc metroul in drum spre Pipera, Baneasa, in fine nordul capitalei care sa dezvoltat atipic fata de restul orasului.. Sa merg cu masina din Militari ar fi o aventura zilnica neplacuta si ar costa o avere. Asa fac o economie de 300 de euro pe luna si o am disponibila langa cei 20% din salariu pe care ii pun deoparte pentru investitii. Uneori ma gandesc ce vizionari au fost cei care au construit metroul . Asa pot sa mai fac si eu o economie pentru a acumula capital si face investitii. Nu prea am timp de investitii dar si aici au fost niste oameni vizionari care sau gandit la mine "micul investitor" la banii mei. Cand cobor in "subteran" si trebuie sa astept metrolul "5 min"ma duc direct in fata acelui ecran financiar mare "cu de toate" ca o shaorma la farfurie de la Dristor". Vad stiri, cum au evoluat pietele si ma gandesc ce va fi astazi. America a crescut, Asia creste deja , pretul materiilor prime isi revine si ma gandesc la mica mea investitie de la BVB . Am schimbat garnitura la Unirea si indicii tot cresc. Am ajuns la destinatie si totule verde. O sa mai trag cu ochiul la piete in pauza de masa si pe telefon toata ziua. De la criza din 2016 am investit lunar cate 500 de Euro si acum dupa 3 ani am o mica avere. Dar lucrurile nu au fost mereu asa. Inainte tineam banii la banca dar dobanzile erau atat de mici ca trebuia sa mai aduc bani de acasa sa acoper cheltuielile si culmea trebuia sa platesc impozit si cass. Si cu investitiile pe piata de capital a fost mai greu la inceput, Priveam ecranul ala zilnic si nu intelegeam nimic stiri, cifre care se schimbau permanet, culori etc dar era acolo zilnic si imi lumina drumul. Acum face parte din viata mea. Nu platesc impozit decat 5%, nu platesc CASS, nu fac drumuri la fisc. Am mers si la targuri investitionale prin 2006, 2007 venea si Basescu, Ursache, Farmache, Anghelache, Vass, Dan Paul, Fercala dar nimic concret pliante, imbratisari, gargara ieftina si dupa a venit potopul . Au ramas doar pozele pe site-ul "brokerilor ?" Nu au avut nici macar mici, pastrama, bere si must cum cere traditia targurilor de toamna din Romania.

    Ultimul targ a fost in 2015 in corturile de la BCR langa Piata Universitatii. Il reinventase polonezul de la BVB pentru salariul pe care in pimea - era ceva de genul gaurii de la covrig reinventate.Dupa aceea totul sa schimbat : au disparut actorii cu bariere imaginare si coduri inutile dar piperate, A intrat DNA peste ei si au cazut zeci de capete de la ASF pana la Guvern. Azi chiar ar nevoie de un targ de toamna in memoria acelor ani dar sa beneficieze tot poporul disponibil in cel mai mare Balci de Toamna in parcul Izvor de Sf. Dumitru, mici si bere gratis pentru o zi finantat de BVB in limita unui buget pe principiul FIFO - Primul venit primul servit ! 

    Urmeaza statia Pipera ! 

    Hai ca am ajuns la destinatie.

    Atipisem ... 

    1. Frumos!

      Ai talent! 

      Multumesc !

      In America Dow Jones apare peste tot si e un fel de mandrie nationala - toata lumea se gandeste la el cand e pe rosu . La noi aflam de indicele BVB de cateva ori pe an cand pica 15% si facem balcii in mijlocul targului la care nu mai vin nici ziaristii. M-am uitat si pe pozele de la balciurile din 2007 facute de BVB cu AB si sunt foarte interesante. 

      Ne promovam in America cu s'il vous plait, Messieur Guvern !" 

       

    Nu zic ca nu aveti dreptate cu tot ceea ce scrieti despre BVB si conducatorii ei, dar totusi acest ziar se cheama "BURSA" nu ANTIBURSA ..... chiar daca e muribunda sa nu ii dam si in cap sa moara mai repede.

    1. Nu vrem mesaje pozitive dar vrem informatii sanatoase despre companii si piata de capital....Poate depinde si de noi ca dumneavoastra sa dati aceste mesaje sanatoase. Informatia costa!

      ANTIBURSA scrie pe fruntile lui Anghel si Sobolewski.

      BURSA critica asta, pentru ca vrea BURSA. 

    Nu a fost bine pregatit.

    Nu a fost anuntat din timp pentru a putea veni si investitori din provincie. 

    Nu s-a prezentat clar programul si programul in sine nu a fost bine conceput.

    Momentul nu a fost bine ales; ar fi fost mai potrivit dupa anuntarea rezultatelor etc. 

    Cu siguranta ca cei de la BVB gandesc acum: "Carne" pentru autorul articolului... :)) Anyway, sa nu fim "haters"! Citesc Bursa online zilnic, dar chiar m-am saturat de invectivele cu care bombardati BVB. ASF-ul e de fapt problema! Initiativa lor a fost buna, insa adevarul e ca brokerii sunt in competitie unii cu altii. Nici unul dintre brokeri nu a invitat din proprii clienti de frica sa nu ii fure competitia, care erau si ei prezenti... Bursa a ramas singura sursa de promovare a evenimentului.. Bani de marketing se stie ca nu au, deci... asta e rezultatul. Oricat de slab ar fi, tot e ceva..

    1. Articolul scrie exact asta:" Nu există nici un dubiu că iniţiativa BVB este lăudabilă şi a fost cerută de piaţă. Bursa trebuie să coboare între oameni."

      Prin urmare de care lucru te-ai saturat?

      De adevar? 

      Poate ca intr-adevar ai gasit "confirmation bias" in articolul in cauza, insa adevarul este ca BVB este criticata constant de catre voi. De cele mai multe ori, pe buna dreptate... Sincer nu stiu care este motivul dusmaniei dintre voi si BVB si sincer, nici nu ma intereseaza. Imi doresc intr-un fel sa existe insa un motiv in spate si sa aveti interese divergente, pentru ca in eventualitatea ipotezei in care va legati de ei doar pentru can-can si ca sa faceti audienta, e trist... E la fel ca in cazul stirilor de la ora 5 - se arata voit doar partea urata a lucrurilor de dragul audientei, iar partile pozitive sunt trecute in plan secund.

      Da, este un interes ascuns: vrem ca BVB sa se dezvolte si sintem, in cel mai bun caz, doar dezamagiti, daca nu revoltati de impotenta si pretentii.

      Nu vad cum asta ar aduce audienta. 

      Bine zis

      Dle Nicu, dar BVB credeti ca a organizat targul asta cu bani din buzunarul propriu? Daca va uitati pe corturile alea, sub unii expozanti scrie "Partener Gold". Cu singuranta ca nu stralucesc ei mai mult de fel, ci au dat banul gros pentru jena asta de targ. Si de ce ar aduce brokerii clientii lor? Ca sa ce? Aia deja stiu ce sunt alea investitii. Daca vor sa discute cu brokerii proprii, cu siguranta se pot duce la sedii. Cand te duci in strada cu cortul, te duci sa atragi lume noua. BVB nu e capabila, punct.

      Mi se pare hilar ca m-am transformat in aparatorul BVB, pentru ca nu sunt... Sunt la fel de dezamagit de bursa romaneasca ca marea majoritate. Am pierdut mullti bani in ultimii ani pe bursa, dar mai ales din cauza indiferentei ASF si nu blamez neaparat BVB. Referitor la targul asta, oricine a fost cumva implicat in campanii de marketing stie ca nu iti iese mereu... Insa important e sa inveti din greseli si sa incerci din nou. Ana, ai dreptate, clientii brokerilor stiu deja despre investitii, dar nu asta ar fi fost scopul unei campanii de mailing catre bazele lor de date. Brokerii au si baze de clienti potentiali, nu ma refeream la bazele de clienti reali. Asta ar fi fost un moment si un loc numai bun sa-i converteasca daca pana acum au ezitat sa se intalneasca cu brokerul.. Ar fi aratat deschidere, ceea ce insa nu s-a intamplat pentru ca le-a fost frica..

    Traim o realitate in care conducerea BVB nu e prezenta!

    Viseaza cu ochi deschisi la o piata de capital sanatoasa in Romania!  

    Oare cand vor reveni cu picioarele pe Pamant?  

    Cand din Depozitar iti dispar pachete de actiuni?  

    Cand ASF mangaie pt "practici frauduloase" ???  

    Cand un broker iti vinde neautorizat detinerile si e liber sa isi vada de treaba lui ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat?  

    Cand iti blocheaza ASF proprietatile ASF la Mobinvest?  

    Cand la Harinvest Depozitarul cu BVB si ASF dispun de detinerile investitorilor pt stingerea unui incident de plata ?? 

    Cand tot poporul stie ca la bursa se pierd bani ??  

    Ce educatie investitionala sa mai faci in scoli ???  

    Cand copiii vad ca le pleaca parintii din tara ca n-au unde munci ?? Cand nu-ti ajung banii de la salariu la salariu ?  

    Cine are bani de investit in bursa ????  

    Cei cu pensii speciale !!!  

    Cei cu salarii nesimtite !!!  

    Sau cei care au beneficiat de informatii confidentiale !!! Patriciu, Stanescu, Tariceanu etc!!!  

    Omul de pe strada nu are incredere in corturi ridicate pt 2 zile in mijlocul Bucurestiului !!  

    Mai exista vreo emisiune la vreo televiziune care sa faca educatie zilnic ???

    Cu educatia investitionala a romanilor mai e mult de lucru !!! 

    Am trecut si eu ieri pe acolo. As avea cateva comentarii/intrebari:

    - care e publicul-tinta al unor asemenea manifestari? Studentii de la Universitate, oamenii aflati in tranzit pe acolo? Sau membrii asa-numitei clase de mijloc sau asa-numitii corporatisti, care, teoretic mai au si niste banuti de pus pe bursa? Daca vrei corporatisti si "middle-class" te duci intre corporaritisti, in Piata Victoriei, in Floreasca-Barbu Vacarescu si in Pipera. Sau chiar in Centrul Vechi :) 

    - cine dracu' are timp sa vina intre 10 si 18 si sa discute despre bursa, investitii, etc? Hello, intre orele alea oamenii normali muncesc, nu stau sa se plimbe. Programul trebuia sa fie pana la ora 20, sau chiar 22, ca oamenii aia sa iasa de la serviciu si sa poata da o tura si pe acolo

    - intr-o era a online-ului, mi-e greu sa cred ca un eveniment cu prezenta fizica are sanse. Cine e interesat de Bursa se informeaza deja din alte surse, gaseste un prieten care ii recomanda un broker si tot asa. Unul care nu e interesat de bursa nu va deveni interesat dintr-odata dupa ce vorbeste cu niste baieti care stau pe acolo si asteapta sa se faca ora 18 si sa plece acasa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb