KIM FOURNAIS, CEO SAXO BANK: "O schimbare fundamentală: putere maximă pentru investitorii retail"

Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2020

Kim Fournais, CEO Saxo Bank

Kim Fournais, CEO Saxo Bank

Când ne uităm înapoi la titlurile ziarelor financiare din pandemia globală din 2020, va ieşi în evidenţă, fără îndoială, creşterea numărului de clienţi retail în timpul uneia dintre cele mai volatile şi exuberante pieţe bursiere din istoria recentă. În esenţă, am asistat la o schimbare fundamentală, care a declanşat o participare mult mai mare pe pieţele financiare. Acestempowermental investitorilor retail îi ajută pe indivizi să navigheze financiar mai bine, prin valorificarea beneficiilor creşterii compuse pe termen lung, pe care doar investiţiile le pot oferi într-un timp de dobânzi zero sau chiar negative. Important, investiţiile sunt, de asemenea, una dintre cele mai eficiente modalităţi de a avea un impact asupra lumii.

Egalizareaşanselor pe "teren"

Aproape zece ani de relaxare monetară, programe interminabile de relaxare cantitativă şi rate negative ale dobânzii au avut efecte enorme asupra societăţii şi a inegalităţilor din societate. Imobilele, capitalul privat şi pieţele bursiere au crescut datorită sprijinului primit printr-o politică monetară slabă, lucru de care au beneficiat de proprietarii de active, dar a exclus marea majoritate de la beneficii pe pieţe. Mulţi oameni sunt frustraţi de sentimentul că doar o elită privilegiată beneficiază de progresul global şi mulţi consideră că votul lor la alegeri nu are impactul pe care speră să îl aibă în lume.

Răspunsurile la aceste chestiuni sunt complexe şi multiple, dar participarea mai largă pe pieţele de capital este o parte a răspunsului. Atunci când investiţi, obţineţi capacitatea de a profita prin crearea de valoare a companiilor, ajutându-vă să vă trăiţi visele şi, în acelaşi timp, să susţineţi companiile şi industriile care contează pentru voi.

Tendinţa continuă a cetăţenilor de a prelua controlul investiţiilor lor este un pas important către adevărata democratizare a pieţelor financiare, unde oamenii nu numai că au un control mai mare asupra viitorului lor financiar, ci şi iau părţidin companiile care modelează lumea noastră.

Creşterea uluitoare

Creşterea investiţiilor retail este uluitoare. În total, investitorii cu amănuntul reprezintă acum aproape o cincime din totalul tranzacţiilor bursiere din SUA şi până la 25% în cele mai volatile zile, potrivit datelor recente. În timp ce pandemia ar fi putut da naştere unui număr de tradericare consideră că piaţa bursieră în creştere este o oportunitate de a "câştiga rapid", marea majoritate a investitorilor retail au continuat să preia controlul investiţiilor lor.

În timp ce pieţele volatile prezintă multe oportunităţi pentru traderii mai pricepuţi, aceştia au atras incontestabil un grup mult mai mare de investitori pe termen lung care anterior aveau bănci care le gestionau banii - multe dintre ele cu comisioane mari şi opace,cu randamente mediocre - sau pe cei care încep să investească pentru că pur şi simplu îşi păstrau economiile în numerar.

Unii, în mod arogant, îi numescpe toţi investitorii retail ca fiind "bani nătângi", care urmăresc doar o bulă de pe burse. Dimpotrivă, mulţi investitori cu amănuntul au rămas calmi şi au investit în timpul corecţiei rapide a pieţei din martie, spre deosebire de mulţi administratori de fonduri profesionişti care s-au descărcat rapid din poziţiile lor şi apoi s-au trezit jucând din urmă, pe măsură ce pieţele au revenit rapid şi s-au ridicat la adevărate recorduri.

La Saxo Bank, am experimentat imensul apetit global pentru investiţiile retail la"prima mână", întrucât am spus bun venit la peste 80.000 de clienţi în prima jumătate a anului 2020. Pentru marea majoritate a acestora este vorba de a petrece timp pe piaţă - şi nu neapărat de se sincroniza cu piaţa.

Creşterea participării investitorilor retail pe pieţele de capital şi dorinţa lor de a prelua controlul asupra viitorului lor financiar este de aplaudat, dar vine cu un rol important pentru furnizorii de servicii de investiţii.

Atunci când praful se va instala pe exuberanţa actuală a pieţei bursiere, platformele şi furnizorii de investiţii care vor prospera vor fi cei care îşi dau seama că participarea sporită a traderilor retail este aici pentru multă vreme - şi esenţială pentru menţinerea investitorilor implicaţi pe termen lung este să nu oferiţi doar acces la pieţele globale, dar şi pentru a dota investitorii cu instrumentele, conţinutul, analiza şi serviciile potrivite necesare pentru a lua decizii bine informate.

Avem o misiune minunată în a-i îndruma pe clienţi pe întregul parcurs al investiţiei. De la inspirarea deciziilor de investiţii în cunoştinţă de cauză până la gestionarea riscurilor şi încurajarea diversificării corespunzătoare a portofoliului - în special pentru investitorii pe termen lung, deţinerea câtorva acţiuni este adesea mai bună decât a nu deţine deloc. Dar asigurarea unui portofoliu bine diversificat între industrii, clase de active şi geografii este cheia succesului de lungă durată.

Investiţiile retailînseamnă mai mult decât tranzacţionarea cu comision zero

În opinia noastră, explicaţia frecvent citată despre creşterea investiţiilor retail cafiind legată de comisioane zero, în special în SUA, este simplistă. În primul rând, creşterea segmentului investitorilor retail este globală şi nu doar un fenomen american. În al doilea rând, acest lucru ar însemna că "nu plăteşti pentru a investi" este catalizatorul. Taxele şi comisioanele mai mici nu sunt noi - fac parte dintr-o tendinţă care evoluează de mai bine de trei decenii, făcând investiţiile cu amănuntul mai accesibile. De când am fondat Saxo Bank în 1992, am făcut parte din această... călătorie.

În urmă cu 30 de ani, industria era dominată de preţuri obscure şi de oferte constrânse, iar băncile tradiţionale puteau percepe cu uşurinţă clienţilor 100 USD în comisioane pe tranzacţii simple de acţiuni, cu transparenţă redusă şi execuţie slabă. În 1992, am fondat Saxo ca pe un "factor perturbator" în piaţă, folosind o tehnologie mai bună şi promovând inovaţia care a pus clientul pe primul loc. Provocările din partea Saxo şi a altora au schimbat status quo-ul pieţei şi acest lucru a condus comisioanele la un nivel la care toată lumea poate investi şi tranzacţiona.

Unii comentatori cred că tranzacţionarea retail se va prăbuşi atunci când piaţa bursieră va deveni bearish. Această opinie poate fi adevărată pentru un mic procent de investitori retail care au fost atraşi de oportunitatea de a câştiga bani rapid, dar pentru cea mai mare majoritate a investitorilor libertatea şi oportunitatea de a investi nu sunt decât începutul călătoriei lor pentru a obţine mai mult control şi impact în propriul lor viitor financiar - şi viitorul societăţii noastre.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cam greu sa incurajezi investitia persoanelor de tip "retail" in actiuni la acest moment. Desi teoria de a investi in actiuni pe TL este corecta, momentul este neprielnic. Pretul actiunii este acum la un varf al ultimilor ani in timp ce economia are o problema reala/sufera o scadere. Pretul nu este conectat doar la PER.

    De ce sa cred in bursa daca preturile actiunilor nu s au ajustat ca sa reflecte situatia economiei ? Urmeaza o ajustare brusca/abrupta ?  

    Daca acesta este momentul de inceput al investițiilor tale la bursa, contextul nu este unul favorabil. Chiar si pt. sume mici. Este o perioada care prevesteste o criza, nevoia de lichiditate/siguranta este mare. 

    Daca esti investitor deja, e o chestiune de profitabilitate si da, pe termen lung, ai de castigat, este o optiune reala de investire. Chiar si aici este normal sa marchezi profitul.

    1. Mai bine sa investesti speculativ pe termen scurt, decat pe TL. Speculativ, dar sigur foarte sel ectiv. O investitie speculativa interesanta, cred eu, ar fi fost cea in eurobonduri Fidelis si sa le vinzi imediat dupa listarea la bursa, mai ales acum cand stiai ca CCR a amanat ratingul junk pana pe 13.ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb