KLAUS IOHANNIS: "Comemorarea Marelui Război, cel mai puternic argument în favoarea proiectului european"

Andrei Stan
Politică / 28 august 2016

Actualizare 16:08 Dacian Cioloş: "Eroilor şi veteranilor le datorăm nu doar recunoştinţă, ci şi o ţară mai bună"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, în cadrul ceremoniei dedicate marcării a 100 de ani de la intrarea ţării noastre în primul război mondial, că pe lângă recunoştinţă, eroilor şi veteranilor "le datorăm împlinirea speranţelor pentru care au luptat, pentru o ţară mai bună".

"Astăzi, când marcăm un secol de la intrarea României în Marele Război, trebuie să reflectăm cu toţii, mai mult ca oricând, la acest moment, dar şi să acţionăm astfel încât toţi cei care s-au sacrificat să fie răsplătiţi nu doar prin gânduri pioase, ci mai ales prin fapte. Moştenirea lăsată de eroii războiului pentru întregire trebuie păstrată, îngrijită şi respectată de urmaşi. O Românie modernă şi prosperă, care ştie să-şi respecte cu adevărat eroii, prin gânduri şi fapte, a fost şi este visul şi dorinţa fiecăruia dintre soldaţii români care au plecat, pleacă sau vor pleca la luptă oriunde îi trimite ţara", a afirmat prim-ministrul, citat de Mediafax.

Şeful Guvernului le-a adus un omagiu celor care au luptat "în războiul pentru întregirea ţării".

Acesta a precizat: "Fără eroii de la Turtucaia, de pe Valea Oltului şi de pe Valea Jiului, de la Neajlov, Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz nicio circumstanţă externă nu putea fi valorificată şi niciun om politic, oricât de dăruit ar fi fost el, nu ar fi putut obţine nimic. Statul român de după 1918 nu este rezultatul unor întâmplări dramatice din viaţa altor popoare aşa cum revoluţia rusă sau înfrângerea Puterilor Centrale în război. România unită este răsplata pentru curajul unei armate miraculos ridicate din cenuşa înfrângerilor din 1916, care a ştiut şi a putut să pornească din nou la luptă susţinând prin forţa armelor şi curajul soldaţilor săi aspiraţiile legitime ale teritoriilor locuite de români".

"Adâncă recunoştinţă şi glorie eternă eroilor căzuţi şi veteranilor de război", şi-a încheiat prim-ministrul discursul.

(I.S.)

----------

Comemorarea Primului Război Mondial aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european, a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul ceremoniei naţionale dedicate marcării a 100 de ani de la intrarea ţării noastre în primul război mondial, potrivit site-ului Administraţiei Prezidenţiale.

"Într-o perioadă în care Uniunea Europeană este privită de unii cu scepticism, iar valorile sale sunt puse uneori la îndoială sub tentaţia populismului, radicalismului sau demagogiei, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european. Acesta ne-a oferit mai mult de 70 de ani de pace. Nu întâmplător, Uniunea Europeană s-a născut chiar în locul tranşeelor de acum un secol. Ea este cel mai amplu proiect politic şi cultural de înţelegere şi dialog între europeni, ca alternativă la ură şi dezbinare, un angajament de solidaritate, unitate şi coerenţă în faţa problemelor externe şi interne cu care se confruntă", a afirmat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, "după o perioadă sumbră de jumătate de secol, începând cu 1989 şi mai ales după 2007", valorile şi procesele occidental-europene au devenit fundamentele, pe acestea România gândindu-şi viitorul.

"România a avut în cultura politică occidentală modelul unei democraţii consolidate şi al unui stat de drept funcţional", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a susţinut că intrarea ţării noastre în "Marele Război" a reprezentat un moment de referinţă în istoria României, care a făcut posibilă Marea Unire şi a marcat destinul european al ţării.

"În numele statului român, în faţa Monumentului Eroului Necunoscut şi a Memorialului Eroilor Neamului, îmi plec fruntea în memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Război, deopotrivă militari şi civili. Nu îi vom uita niciodată. Onorăm astăzi curajul şi determinarea regelui Ferdinand, rămas în memoria naţională drept Întregitorul, dar şi contribuţia reginei Maria, care, prin stăruinţă şi diplomaţie, a jucat un rol important în recunoaşterea internaţională a victoriei în Marele Război şi a Marii Uniri", a precizat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că, prin participarea la Primul Război Mondial, România a dovedit apartenenţa deplină la spaţiul european şi "angrenarea ei definitivă în procesele politice ale secolului XX".

"Primul Război Mondial a fost nu doar un moment de cotitură în istoria Europei şi a lumii, ci şi o piatră de hotar pentru România. Trecutul pe care îl evocăm şi jertfele pe care le cinstim sunt (...) exemple puternice care ne angajează la responsabilitate pentru prezentul şi viitorul naţiunii noastre", a mai declarat şeful statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb