Actualizare 18:02 Iohannis: "2.184 de militari, poliţişti şi civili pot participa la misiunile din afara graniţelor"
CSAT a aprobat astăzi forţele armate ale ţării noastre care pot participa la misiunile din afara statului în 2017. Astfel, un număr de 1.401 de militari şi civili din Armată şi 783 de militari şi poliţişti din MAI ar putea fi dislocaţi în teatrele de operaţii.
"Consiliul a aprobat forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, conduse de NATO, UE, ONU şi OSCE în 2017. Armata României va putea participa cu 1.401 militari şi civili. Iar în ceea ce priveşte MAI, forţele puse la dispoziţie pentru misiuni în afara teritoriului naţional în anul 2017 sunt în număr de 783 militari şi poliţişti, care vor putea fi dislocaţi în teatrele de operaţii", a anunţat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
În privinţa avizării Srtrategiei Militare a României de către CSAT, şeful statului a menţionat că acest document transpune în practică politica de apărare şi securitate naţională, definind cadrul de dezvoltare a organismului militar pentru apărarea armată a ţării în context aliat, având la bază prevederile Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, ale Cartei Albe a Apărării şi ale documentelor NATO şi ale UE.
"Pornind de la potenţialele riscuri şi ameninţări identificate la adresa securităţii României, strategia stabileşte misiunile Armatei României şi nivelul militar de ambiţie, pentru a căror îndeplinire trebuie constituite, dezvoltate şi menţinute capabilităţi credibile, dar şi sustenabile", a menţionat preşedintele în cadrul conferinţei de presă.
O altă decizie adoptată astăzi în şedinţa Consiliului a fost aprobarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă. "Scopul programului este de a asigura capabilităţile necesare Armatei României pentru promovarea intereselor naţionale şi protejarea acestora în faţa riscurilor şi ameninţărilor curente, în dezvoltare şi în perspectivă, precum şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale în planul securităţii şi al apărării", a declarat Iohannis.
Potrivit şefului statului, în CSAT s-a concluzionat că demersurile viitoare ale Ministerului Apărării Naţionale pentru implementarea măsurilor stabilite în Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 impun respectarea Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare la 2% din PIB.
(G.F.)
----------
Actualizare 15:53 CSAT: Investiţia în unităţile 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă este prioritară
CSAT a aprobat astăzi raportul ministrului Energiei, Victor Grigorescu, cu privire la proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
"În cadrul şedinţei Consiliului am analizat şi aprobat raportul ministrului Energiei privind stadiul şi evoluţia proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă stabilind că acesta reprezintă un proiect prioritar de investiţii pentru România care va asigura creşterea cotei energiei nucleare la 30 sau 32% din totalul producţiei naţionale de energie electrică şi va contribui substanţial la creşterea economică, menţinerea, dar şi crearea de noi locuri de muncă", a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.
(G.F.)
----------
Actualizare : 15:40 CSAT a aprobat liniile generale ale mandatului României la summitul NATO
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat astăzi liniile generale ale mandatului ţării noastre la summitul NATO de la Varşovia, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
"Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale României la summitul NATO de la Varşovia, care va avea loc pe 8 şi 9 iulie, cu menţiunea ca acestea să fie actualizate şi adaptate în funcţie de negocierile din alianţă şi de evoluţiile situaţiei internaţionale", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.
(G.F.)
----------
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că în CSAT a fost aprobat un plan de acţiuni privind situaţia din sănătate, iar până la sfârşitul lunii iunie Executivul va elabora norme privind procedurile, măsurile de control şi laboratoarele medicale.
Potrivit şefului statului, Guvernul va prezenta trimestrial informări cu privire la sistemul de sănătate şi starea de sănătate a cetăţenilor.
Iohannis a mai afirmat că membrii CSAT au analizat situaţia din sănătate şi că nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranţa vieţii oamenilor şi sănătate publică, aici integrându-se atât problema dezinfectanţilor folosiţi în spitale, cât chestiuni care ţin de medicamente şi de siguranţa alimentară.
Preşedintele a precizat că CSAT a aprobat un plan de acţiuni, care vizează adoptarea de noi norme, proceduri, măsuri de control şi laboratoare.
"Avem nevoie de norme la standarde europene privind antisepticele şi dezinfectanţi, dar şi de sancţiuni mai severe", a spus Iohannis. În consecinţă, Executivul va elabora un pachet de legi, până la sfârşitul lunii iunie.
Şeful statului a explicat că normele se referă la felul în care sunt puse biocidele pe piaţă, dar şi curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, activitatea de control şi inspecţie sanitară de stat, precum şi întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii.
"De asemenea, va trebui reglementat modul de coordonare a activităţii între domeniile sănătăţii umane, veterinare, alimentaţiei publice şi creşterii animalelor pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor. Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în planul strategic de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale 2016 - 2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenţia, reducerea incidenţei, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic al infecţiilor intraspitaliceşti", a conchis Iohannis.
---------
• Şedinţă CSAT privind situaţia din sănătate şi activitatea SRI
Şedinţa CSAT în care se discută mandatul ţării noastre la summitul NATO de la Varşovia, activitatea SRI, situaţia din sănătate şi infecţiile intraspitaliceşti a început, astăzi, la Palatul Cotroceni, fiind urmată de o declaraţie de presă din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
Şeful statului susţine, la ora 15:00, declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni, pentru a prezenta concluziile şedinţei CSAT.
1. Porcilor,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 27.05.2016, 18:27)
"plan de acţiuni, care vizează adoptarea de noi norme, proceduri, măsuri de control şi laboratoare." va trebuie voua si ne trebuie noua? Dupa milenii civilizatoare, astea ne lipsesc? Porcilor!