KLAUS IOHANNIS:  "Guvernanţii au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar"

T.T.
Politică / 24 iunie 2019

Klaus Iohannis (Sursa foto: Twitter)

Klaus Iohannis (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia Guvernului asupra noului semnal de alarmă transmis de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) în opinia referitoare la modificările succesive ale legilor Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă.

"Preşedintele României subliniază că mesajul transmis în documentul adoptat de Comisia de la Veneţia este cât se poate de clar: guvernanţii au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată şi în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu", informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat publicat, astăzi, pe site-ul instituţiei.

Potrivit sursei citate, şeful statului evidenţiază că Opinia Comisiei de la Veneţia reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcţionării sistemului judiciar prin intervenţia abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos şi în favoarea unor interese particulare sau de grup, şi nu în beneficiul cetăţeanului, iar această intervenţie abuzivă s-a produs, aşa cum arată şi Opinia Comisiei, ulterior adoptării de către Parlament a pachetului de modificări asupra legilor Justiţiei care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, precum şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de către Guvern a cinci ordonanţe de urgenţă: OUG 77/2018, OUG 90/2018, OUG 92/2018, OUG 7/2019 şi OUG 12/2019.

Preşedintele Iohannis consideră că aspectele constatate de Comisia de la Veneţia consolidează concluzia că instrumentul ordonanţelor de urgenţă a fost complet denaturat şi folosit abuziv de către Guvern, fără evaluarea impactului, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în Parlament a măsurilor urmărite, cât şi o consultare efectivă a reprezentanţilor sistemului judiciar.

"Aşa cum arată Opinia, schimbările intempestive într-un domeniu atât de sensibil şi lipsa unui control efectiv de constituţionalitate al ordonanţelor de urgenţă nu numai că bulversează întregul sistem, dar afectează chiar esenţa statului de drept - securitatea raporturilor juridice şi previzibilitatea legii, precum şi principiul separaţiei puterilor în stat", subliniază şeful statului.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis consideră inadmisibilă conduita guvernanţilor care, nici până la acest moment, după votul clar al românilor din 26 mai, nu au implementat recomandările Comisiei de la Veneţia cuprinse în Opinia finală din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale Justiţiei, aspect subliniat şi în Opinia din 21 iunie 2019.

"Păstrarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ca instrument de intimidare a magistraţilor, menţinerea în legislaţie a dispoziţiilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, care pun în pericol însăşi funcţionarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu creşterea rolului ministrului Justiţiei în procedurile de numire a procurorilor de rang înalt sunt doar câteva exemple care, în viziunea Comisiei, necesită remedieri urgente", arată el.

Şeful statului precizează că Opinia Comisiei de la Veneţia vizează chiar modul general de folosire a ordonanţelor de urgenţă, indiferent de domeniul în care sunt adoptate, şi instabilitatea pe care această practică o creează.

"Folosirea în continuare a ordonanţelor de urgenţă în lipsa unor situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în domenii precum administraţie publică sau economie, reprezintă un mod profund greşit de înţelegere de către Guvern a votului românilor din 26 mai. Este un abuz evidenţiat de Comisia de la Veneţia şi respins în mod clar de către cetăţeni, prin răspunsul covârşitor favorabil dat celei de a doua întrebări de la referendum, care şi-a demonstrat, şi astfel, justeţea", spune el.

Potrivit preşedintelui, Comisia de la Veneţia reafirmă principiul potrivit căruia, într-o democraţie, procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie să fie regula, iar legiferarea prin ordonanţe de urgenţă să reprezinte excepţia permisă de Constituţie doar în anumite condiţii.

"Utilizarea instrumentului ordonanţelor de urgenţă într-un mod care conduce la transformarea excepţiei în regulă a fost sancţionată aşadar atât de cetăţeni, cât şi de Comisia de la Veneţia", afirmă preşedintele.

Klaus Iohannis reiterează atenţionarea transmisă Guvernului actual că această practică trebuie să înceteze.

"Participarea semnificativă la scrutinul din luna mai arată, încă o dată, că cetăţenii îşi doresc o Românie ferm angajată să respecte valorile europene în scopul consolidării democraţiei, pentru că fără o justiţie independentă şi funcţională nu poate exista stat de drept şi nici progres al ţării, care să se reflecte, în fiecare zi, într-o viaţă mai bună pentru români", conchide Iohannis.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. DISPERATULE, ODIOSULE, TRĂDĂTORULE DE TARA, RUȘINEA ISTORIEI ROMÂNEȘTI vino public și recunoaște ca ai fost pus președinte peste voința de vot a romanilor. Te ai angajat ca pentru ca să fii președinte vei face ce îți stă în putință sa faci numai rău și sa blochezi tara ca că fii bine văzut în ochi DIAVOLILOR din OCCIDENT SLUGA OCCIDENTULUI. Și cind ai văzut ca nu merge cum vrei tu după bunul tău plac ai COMANDAT MASACRUL DE LA COLECTIV pentru IUBITUL TĂU CIOLOS(PENTRU O BUCATA DE CIRNATCUPAR ȘI DOUA OUA) astai valoare. Locul tău este la AUSCHWITZ. DAȚI DEMISIA ȘI lasă-ne în pace TRĂDĂTORULE DE TARA.

    1. alo, halatul, unde-i halatul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb