Actualizare 18:58 Gorghiu: "Intervenţia preşedintelui în Parlament, aşteptată şi bine-venită"
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a calificat luni intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis în Parlament drept una ''aşteptată'' şi ''bine-venită''.
"Intervenţia preşedintelui în Parlament era aşteptată, este o intervenţie la început de sesiune parlamentară bine-venită. Am să vă spun că mesajul care îndeamnă la echilibru în comunicarea publică în acest an electoral, în tot ce înseamnă iniţiativă legislativă care ar putea să presupună derapaj este iarăşi un mesaj pe care cred că oricine îl ascultă cu plăcere. Mai rămâne să vedem ce înţeleg grupurile parlamentare din acest mesaj", a spus Alina Gorghiu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Gorghiu a completat că PNL este adeptul unei politici echilibrate în acest an electoral.
"Avem foarte clară agenda parlamentară care exclude orice fel de iniţiativă populistă, orice demers demagogic. Suntem de asemenea în acord cu priorităţile pe care domnia sa (n.r. preşedintele Klaus Iohannis) şi le-a stabilit şi pe care le cere partidelor politice. Sistemele publice din România de genul educaţie, sănătate, sistemul de pensii, problema demografică din România au fost priorităţi pe care noi lucrăm, probleme la care încercăm să dăm răspunsuri şi mă bucur că se întâmplă să se suprapună aceste priorităţi din agenda preşedintelui cu priorităţile publice şi cele ale PNL", a susţinut Gorghiu.
La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a afirmat că anul acesta ''nu va fi unul de cadouri electorale'', având în vedere că există un Guvern tehnocrat.
"Eu aş aprecia încă un lucru, faptul că domnul preşedinte, urmărind clar interesul României, poziţia ei în Uniunea Europeană, a pus pe picior de egalitate toate cele trei puteri în stat, toate să-şi facă datoria. Şi faptul că avem un Guvern tehnocrat este un argument în plus că anul acesta nu va fi unul de cadouri electorale", a precizat Blaga.
(A.L.)
-------------
Actualizare 18:01 Iohannis: "Unul din obiectivele României la Summitul de la Varşovia e ca NATO să confirme interesul pentru Marea Neagră"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că unul dintre obiectivele României la Summitul NATO de la Varşovia este confirmarea interesului puternic al Alianţei pentru zona Mării Negre.
"Unul dintre obiectivele României în cadrul Summitului NATO de la Varşovia, care va avea loc în vara acestui an, este ca, la finalul reuniunii, NATO să confirme interesul puternic pentru Europa Centrală şi de Est şi în special pentru regiunea Mării Negre, ca zonă de importanţă critică în ansamblul de securitate euro-atlantic", a afirmat Iohannis, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
El a precizat că cele şase noi comandamente ale NATO în Europa de Est, care urmează să devină deplin operaţionale în prima parte a acestui an, constituie un semnal evident al relevanţei acestei regiuni.
"La câteva capitole importante, 2016 trebuie să fie o continuare firească a ceea ce am construit sau consolidat în anul precedent. Dar, în acelaşi timp, avem de gestionat provocări majore. Criza migraţiei, creşterea ameninţării teroriste, riscurile de securitate dinspre Est şi însăşi punerea sub semnul întrebării a proiectului european fac din anul 2016 unul crucial pentru stabilitatea din regiune şi pentru viitorul Europei", a mai declarat şeful statului.
Preşedintele a precizat că anul 2016 întruneşte toate premisele pentru a însemna o creştere calitativă a Parteneriatului Strategic cu SUA, cu precădere în domeniul economic, în paralel cu întărirea componentei politico-militare, context în care a apreciat demersul Statelor Unite de a creşte de patru ori bugetul destinat Iniţiativei pentru Reasigurare Europeană pentru 2017.
"În actualul context complicat, România este şi va rămâne o ancoră de democraţie, predictibilitate şi stabilitate de importanţă strategică la frontiera estică a NATO şi a Uniunii Europene. În această calitate, avem responsabilitatea de a ne întări apărarea naţională, dar şi de a contribui la asigurarea apărării colective în cadrul NATO. Creşterea bugetului destinat apărării până la un procent de 2% din PIB rămâne, deci, esenţială în acest sens. După paşii făcuţi în 2015 şi 2016, am convingerea că acest angajament se va reflecta în pregătirea bugetului pentru 2017", a spus şeful statului.
Iohannis a mai precizat că România este "decisă să participe activ nu doar la identificarea soluţiilor la crizele cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, ci şi la reîntărirea angajamentului şi încrederii în proiectul european".
(S.A.)
---------
Actualizare 16:59 Preşedintele, despre noii şefi ai DNA, ICCJ şi alegerile pentru CSM: "Nu voi fi un simplu spectator"
Klaus Iohannis a declarat că nu va fi un simplu spectator în ceea ce priveşte numirea noilor şefi ai DNA şi ICCJ şi alegerile pentru CSM, exprimându-şi speranţa că în această zonă va fi o competiţie serioasă şi departe de zona politicului.
"Anul acesta nu este unul de competiţie doar pentru mediul politic, ci şi un moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar. Va trebui numit un nou procuror general, expiră mandatele conducerilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, de asemenea, se vor desfăşura alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii.(...) Sper că vom avea şi în această zonă o competiţie serioasă şi o dezbatere aşezată, în care să primeze valoarea, performanţa şi onestitatea. Cred că este important pentru soliditatea democraţiei româneşti şi a statului de drept ca alegerile pentru CSM să fie departe de zona politicului şi să fie păstrate strict în sfera reprezentării profesionale a magistraţilor în propriul for de conducere şi organ disciplinar", a afirmat şeful statului.
Preşedintele a subliniat că va acţiona în această chestiune în virtutea atribuţiilor sale.
"În ceea ce mă priveşte, ca preşedinte, nu voi fi un simplu spectator în acest proces şi nu mă voi limita la un rol formal. Voi acţiona, în virtutea atribuţiilor care îmi revin, pentru a mă asigura că parcursul pe care România a pornit în ceea ce priveşte întărirea statului de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie este ferm continuat şi că sunt respectate cerinţele de profesionalism şi integritate", a mai spus Iohannis.
(S.A.)
---------
Actualizare 16:54
Imunitatea parlamentară nu trebuie să fie folosită pentru blocarea justiţiei, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, declarându-se ''neplăcut surpins'' de faptul că membrii Parlamentului încă nu au înţeles acest lucru.
''Angajamentul meu ca preşedinte rămâne neschimbat şi cât se poate de ferm'', a afirmat şeful statului, referindu-se la statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.
Acesta s-a declarat ''neplăcut surprins'' că în ''anumite speţe'' imunitatea parlamentară a fost folosită pentru blocarea justiţiei. Iohannis a subliniat că aceste decizii ale Parlamentului pe tiparul ''câţiva paşi înainte, unul înapoi'' pun din nou în discuţie credibilitatea Legislativului.
''Sunt neplăcut surprins de faptul că, în anumite speţe, încă nu s-a înţeles că imunitatea parlamentară nu are voie să fie folosită pentru blocarea cererilor justiţiei. Aşa se face că în materie de răspuns la solicitările justiţiei, după câţiva paşi înainte, recunoscuţi de toată lumea şi aşteptaţi de cetăţeni, urmează unul înapoi, care pune din nou în discuţie credibilitatea Parlamentului şi voinţa unor raporturi corecte cu justiţia'', a spus şeful statului în faţa plenului reunit al Legislativului.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:34
"Instabilitatea legislativă, în general, afectează funcţionarea economiei, a societăţii şi ajunge să fie o vulnerabilitate a sistemului democratic. Sunt preocupat de modul în care funcţionează ansamblul acestui stat şi vreau să transmit un mesaj foarte limpede: acest stat nu poate da impresia unei funcţionari haotice, dezordonate, în care fiecare face ce vrea şi fiecare instituţie are agenda proprie", a declarat şeful statului.
Klaus Iohannis a adăugat: "Există o agendă naţională legată de parteneriatele strategice cu SUA, NATO, UE, dar şi politică de dezvoltare şi afirmare naţională. Cred că e nevoie de comunicare, coordonare şi colaborare la nivelul instituţional pentru a urmări obiectivele naţionale".
(A.L.)
------------
Actualizare 16:27
Klaus Iohannis a declarat: "Vă invit să asumăm câteva mize majore, împreună: recâştigarea încrederii în politică, continuarea eforturilor în domenii în care am făcut progrese, va propun să punem câteva pietre de temelie în zona marilor sisteme publice, pe care să putem construi în 2017, indiferent cine vine la putere".
(S.A.)
--------
Preşedintele României, Klaus Iohannis, adresează, începând cu ora 16:00, un mesaj în faţa plenului reunit al Parlamentului.
Discursul preşedintelui vizează teme de politică internă.
La şedinţă, care a început cu o întârziere de zece minute, participă şi premierul Dacian Cioloş şi membri ai Cabinetului său.
Şeful statului a transmis săptămâna trecută o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, în care a cerut să adreseze Parlamentului un mesaj pe 22 februarie, iar conducerea Legislativului a aprobat solicitarea.
1. ....incredere " in politica".
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2016, 16:46)
Cum?
Cu tineri pana in 30 de ani in politica, da.
In parlament sunt cam aceeasi de 25 de ani diferite partide oameni cam aceiasi.
Oprea inca nu e condamnat pe viata.
Paun e imun.
Voiculescu e imediat liber.
Bombonel e liber si cu avere bugetar
Piratu' da sfaturi.
...
Deci cum?