KLAUS IOHANNIS: "NATO va continua să sprijine eforturile României şi ale celorlalte ţări riverane Mării Negre"

Florin Pavel
Politică / 15 august 2016

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 11:55 Klaus Iohannis: "Evoluţiile din Marea Neagră au implicaţii asupra securităţii euro-atlantice"

Marea Neagră este un punct cu greutate strategică, iar evoluţiile din această zonă au implicaţii asupra securităţii euro-atlantice, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, la Constanţa, în deschiderea manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Române.

"Istoria noastră şi a acestei regiuni este legată nu de puţine ori de Marea Neagră. Prin particularităţile sale, ca punte între Europa şi Asia, ca punct în care converg influenţe culturale, interese economice şi mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federaţia Rusă, cu încălcarea dreptului internaţional, a marcat deteriorarea situaţiei de securitate. I s-au adăugat alte provocări şi evoluţii strategice şi militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală şi nu priveşte doar un echilibru regional. Evoluţiile din această zonă au efecte dincolo de graniţele ei, au implicaţii asupra securităţii euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică", a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că în acest context sunt cu atât mai mult decisive poziţia României şi opţiunile sale majore de securitate.

"Atunci când am vorbit în Strategia Naţională de Apărare despre o Românie puternică în Europa şi în lume am avut în vedere inclusiv modul în care se defineşte şi profilează ţara noastră în această regiune complicată şi în noua realitate geopolitică. Ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democraţie şi securitate. Sunt avantaje reale şi trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual", a accentuat Klaus Iohannis.

(G.F.)

--------

Alianţa Nord-Atlantică va continua să sprijine eforturile României şi ale celorlalte ţări riverane Mării Negre, a declarat preşedintele Klaus Iohannis astăzi, la Constanţa, în deschiderea manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Române.

Şeful statului a subliniat că prin noua postură consolidată de descurajare şi apărare a NATO, teritoriul statelor membre este protejat împotriva oricăror ameninţări, inclusiv la adresa liniilor de comunicaţii navale şi a căilor maritime.

"Ca Aliat activ implicat în demersurile şi acţiunile NATO, România va urmări, în continuare, consolidarea securităţii şi apărării pe dimensiunea maritimă. În anul 2017 vom continua exerciţiile şi activităţile de pregătire, la un nivel superior de complexitate, împreună cu Aliaţii şi cu partenerii din regiunea Mării Negre. Este un obiectiv pe care l-am asumat şi care a fost agreat la summitul de la Varşovia. Pentru a-şi îndeplini misiunile, Forţele Navale Române au nevoie cu prioritate de dotări corespunzătoare şi de creşterea nivelului de interoperabilitate", a spus preşedintele, potrivit unor surse din presă.

Klaus Iohannis a amintit că la Summitul NATO de la Varşovia, care a avut loc în luna iulie, s-a afirmat importanţa strategică a Mării Negre pentru Alianţă, similară celei a Mării Baltice şi a Atlanticului de Nord şi, pentru prima dată, a fost adoptat un document privind evaluarea politico-militară cu regularitate a mediului de securitate în regiune.

"La aceste decizii strategice cu relevanţă majoră pentru securitatea României, se adaugă un pachet complex de măsuri de apărare în domeniile terestru, aerian şi maritim, precum şi o serie de opţiuni pe dimensiunile aeriană şi navală pentru o prezenţă NATO în regiunea Mării Negre", a precizat preşedintele Iohannis.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu inteleg, la flota de de nimic de care dispune si la cele unu-doua submarine fara baterii, la ce-i mai trebuie Romaniei Marea Neagra?

    Actualul presedinte, om de uscat, face nu stiu ce eforturi pe'ntru a se tine scai de Marea Neagra, dorind nu stiu ce sprijin NATO, pe cind fostul presedinte, mare admiral, nu mai stia cum sa scape de ea, distrugind magnifica flota a Romaniei, la vremea respectiva a patra din lume! 

    Sa ai a patra flota din lume si sa-ti bati joc de ea, cum si batut joc primul admiral al tarii, asta da!, numai romanilor li se putea intimpla!

    Ce mai vrea sa conduca marele admiral? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb