Preşedintele Klaus Iohannis este nemulţumit de modul în care coaliţia PSD-ALDE şi guvernul Dăncilă au înţeles să alcătuiască bugetul de stat pentru anul în curs. Şeful statului consideră că reducerea bugetelor serviciilor secrete şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale este o măsură inoportună.
Într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, Klaus Iohannis arată: "Propunerea de reducere a bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale constituie un demers iresponsabil, cu atât mai mult cu cât nu există argumente sau justificări. Tocmai asemenea tăieri bugetare reprezintă un atentat la siguranţa cetăţenilor, prin scăderea discreţionară a bugetelor structurilor de securitate, în încercarea disperată a unor personaje toxice de a mai acumula capital politic".
De aceea şeful statului face apel ca Parlamentul să revină la alocările bugetare iniţiale, propuse de Guvern în 10 decembrie 2018 şi avizate de către CSAT în 19 decembrie 2018. Domnia sa consideră că în vreme ce bugetele necesare asigurării securităţii cetăţeanului scad, avem o creştere inacceptabil de mare a alocărilor către partidele parlamentare, al cărei principal beneficiar este, deloc surprinzător, chiar PSD, care ar urma să beneficieze în acest an electoral de aproape 46 milioane de euro de la bugetul statului.
În comunicatul de presă, Klaus Iohannis susţine: "În condiţiile în care în România nu se construiesc autostrăzi, nu se modernizează spitale, nu există toalete şi apă curentă în toate şcolile din ţară, este revoltătoare majorarea uriaşă prevăzută în bugetul anului curent pentru partidele parlamentare. Cu siguranţă că bugetul sănătăţii nu este suficient, dar, dacă se declară atât de preocupat de sănătatea românilor, preşedintele PSD are acum cel mai potrivit prilej să o dovedească: să suplimenteze bugetul sănătăţii din banii alocaţi partidelor. Este un amendament care ar trebui să întrunească voturile majorităţii PSD-ALDE, dacă adevărata intenţie este aceea de a avea un buget pentru sănătatea românilor. Altfel, avem de a face cu o nouă manipulare, în timp ce banii publici sunt direcţionaţi direct către PSD".
Referitor la argumentele lui Liviu Dragnea cu privire la reducerea bugetelor serviciilor secrete, preşedintele Klaus Iohannis arată că "numai un politician meschin şi inconştient ar putea să inoculeze ideea că sănătatea românilor nu poate fi asigurată din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a căror misiune legală fundamentală este tocmai asigurarea securităţii naţionale, protejarea vieţii oamenilor şi a intereselor ţării".
Şeful statului atrage atenţia că ţara noastră are nevoie de un buget credibil, în beneficiul românilor şi nu al unui partid politic, şi nici de măsuri ce pot atrage vulnerabilizarea ţării noastre în actualul context geopolitic marcat de incertitudine şi de intensificarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa statelor NATO.
Klaus Iohannis consideră că proiectul de buget este bazat pe estimări economice nerealiste şi pe alocări politice preferenţiale, pe care PSD are pretenţia să îl treacă rapid printr-un simulacru de dezbateri în Parlament. Domnia sa afirmă că o parte din povara răspunderii guvernamentale este transferată asupra bugetelor administraţiei publice locale, care vor duce greul în acest an, iar modernizarea ţării nu se poate face când administraţia publică locală este ţinută la discreţia deciziei politice de la centru.
Comisiile de buget ale Parlamentului au discutat, ieri, un amendament iniţiat de Liviu Dragnea la bugetul ministerului Educaţiei, amendament care prevede ca 140 de milioane de lei să fie tăiaţi din bugetul Autorităţii Electorale Permanente de la finanţarea partidelor. Suma va fi direcţionată către ministerul Educaţiei.
În ciuda tăierii celor 140 de milioane, subvenţia acordată partidelor parlamentare este în continuare mare. Astfel, în 2019 partidele vor primi 270 de milioane de lei, în timp ce în 2018 au avut 170 milioane lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2019, 08:24)
Atentat la siguranța cetățenilor e să tot bagi bani în instituții care nu se supun unui minim control. Cu toții vedem bandiți securiști care fură și care sunt protejați de cei care controlează justiția prin intermediul protocoalelor.
1.1. Corect! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.02.2019, 08:45)
Serviciile de informatii trebuie sa-si vada strict de atributiile lor, nu sa faca afaceri. Iar daca, totusi, se ajunge la concluzia ca-i bine sa faca afaceri, atunci sa le faca strict in beneficiul statului.
Asta nu inseamna ca trebuie distruse prin lipsa de finantare. Daca, totusi, cineva a ajuns la concluzia ca sunt inutile, ba chiar dauntaoare si trebuie distruse, atunci sa ne spuna, sa stim si noi, nu sa aflam de la... Europa Libera.
Grupul infractional organizat ajuns la conducerea mindrei tari, condus de infractorul Dragnea, lucreaza cu sirg pentru distrugerea tuturor institutiilor anume facute pentru a-i impiedica sa fure liber. Ca asa inteleg ei drepturile si libertatile omului, sa fie lasati sa fure nestingheriti! In acest scop cauta sa reduca bugetele serviciilor de informatii, PICCJ, DNA, DICOT si cauta sa umfle bugetul Ministerului Afacerilor Interne, pentru a avea oameni pregatiti sa gazeze, improaste, bata, inece protestatari nevinovati.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2019, 13:04)
Cei 200 000 de securiști, inclusiv cei din presă, sunt o mare echipă de lucru, cunoscuti în lumea civilizată sub denumirea de mafie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2019, 11:24)
Cand o institutie are un buget cu 84% pensii si salarii, este timpul sa faca o reducere a lor. Pensiile speciale ale securistilor au sarit calul. Ia cresteti varsta lor de pensionare si reduceti pensiile. Urgent.
3. N-a înțeles!
(mesaj trimis de Svejk în data de 13.02.2019, 11:27)
1.Dl. Marinescu, în marea lui admirație pentru d-l Iohannis este foarte convins că orice afirmație a acestuia este serioasă, gravă și de importanță majoră. De data asta s-a păcălit. Președintele României nu putea să se refere cu seriozitate la creșterea cu 100 de milioane de lei a alocațiilor pentru partidele politice ca fiind o problemă gravă a bugetului consolidat. Ar fi nu doar ridicol ci de-a dreptul grotesc să spui despre un buget că este făcut "pe picior" și să te legi de o sumă care reprezintă cca. 0,0003% din respectivul buget! Problemele cu adevărat grave trebuie să se refere la restul de 99,9997%, nu-i așa? Și am putea conveni arbitrar că gravitatea ar trebui să înceapă de la sume de o mărime ce reprezintă măcar vreo 3-5% din buget, adică de vreo 12.000 de ori mai mari! Putem negocia până la zicem măcar 0,1% din PIB (în condițiile în care bugetul consolidat al statului ar putea atinge mărimea de cca. 29-32%) din PIB.
2.Dl Marinescu ar fi putut să-și dea seama de asta din cealalată afirmație glumeață a președintelui Iohannis potrivit căreia reducerea bugetului preconizat în decembrie pentru SRI constituie un atac la adresa securității naționale. De ce este o glumă? Păi pentru că totul depinde de unde taie SRI cheltuielile pe care intenționa să le facă în 2019. Iar asta nu depinde de Guvern care, deși plătește aceste cheltuieli, nu are nicio autoritate asupra felului în care acest buget este cheltuit, nici chiar dacă i-l dă SRI pe categorii de cheltuieli. Dacă din cauza unui buget mai redus SRI reduce cheltuielile de protocol sau cumpără bilete de avion la clasa economic în loc de business, etc. este una, iar dacă reduce finanțarea activităților de asigurare a securității naționale este alta. Iar asta este treaba președintelui României, căci el coordonează activitatea SRI - nu Parlamentul, nu Guvernul. Mă refer la situația de facto.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Marinescu în data de 13.02.2019, 11:42)
Dacă aţi fi citit răspunsul dat de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, vineri, când a prezentat proiectul adoptat de Guvern, la întrebarea referitoare la reducerea bugetului serviciilor, aţi fi comentat în cunoştinţă de cauză. Din comentariul dumneavoastră, reiese că vă plac doar opiniile şi ideile lui el lider maximo Liviu Dragnea şi cele ale lui Darius Vâlcov. Teodorovici a spus că aceea este propunerea lui de buget pentru servicii şi că el tratează în mod egal serviciile, sănătatea, educaţia şi celelalte domenii finanţate de la bugetul de stat. Tedorovici a transmis că,. dacă PSD şi Dragnea doresc să modifice acel buget în Parlament, nu au decât să o facă, dar propunerea lui este aceea de majorare a bugetului serviciilor pe baza necesităţilor financiare stabilite de acestea pentru anul 2019. Ascultaţi cu atenţie toate declaraţiile, nu doar pe cele ale lui Dragnea şi Vâlcov!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2019, 13:03)
:) Până și membrii vechi ai propagandei băsiste s-au cam săturat de lăturile primite de la Securitate. Vine singurătatea!!! :))))))))
3.3. A bate câmpii fără grație (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Svejk în data de 13.02.2019, 13:37)
Ce are sula cu prefectura. Asta-i o zicală de la țară. Și ce legătură are răspunsul dvs. cu textul meu? V-am transmis 2 informații: i) lipsa de semnificație a majorării cu 100 de milioane a alocărilor de la buget pentru partidele politice; ii) cine coordonează cheltuirea bugetului SRI. Ar fi trebuit să răspundeți la ele, nu să fantazați despre opiniile mele. Singura opinie din comentariul meu a fost că președintele a răspuns în glumă. Puteți să vă referiți la ea. Restul este nesemnificativ, iar dvs. mai reușiți și să-l faceți ridicol.
Cât despre "a fi în cunoștință de cauză", aici aveți o problemă. Sunt în cunoștință de cauză. Mai mult decât puteți fantaza.