Laura Codruţa Kovesi, fost procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a scăpat de acuzaţia adusă de Inspecţia Judiciară cu privire la refuzul magistratului de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare care a anchetat evenimentele petrecute în seara alegerilor prezidenţiale din anul 2009.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis, astăzi, după trei amânări, să respingă sesizarea formulată de inspectorii judiciari.
Este vorba despre celebrul dosar "Sufrageria", în care mai mulţi politicieni, miniştri, şefi de servicii secrete şi şefi de instituţii s-au întâlnit în vila fostului vicepremier Gabriel Oprea, imediat după închiderea urnelor la alegerile prezidenţiale din 2009. Pentru a desluşi iţele a ceea ce s-a întâmplat cu prilejul acelei întâlniri, care, în opinia unora, a fost capitală pentru desemnarea lui Traian Băsescu, peste noapte, ca preşedinte al ţării, în dauna candidatului PSD Mircea Geoană, a fost constituită o comisie parlamentară la care au fost chemaţi să depună mărturie toţi participanţii la întrunirea respectivă.
Laura Codruţa Kovesi a refuzat să participe, deşi există chiar o decizie a Curţii Costituţionale care stabileşte, e drept, pentru viitor, conform art. 146 din actul fundamental al ţării, că orice demnitar şi funcţionar public trebuie să se prezinte la audieri, dacă este chemat de o comisie parlamentară.
În urma refuzului, Inspecţia Judiciară a întocmit un dosar şi s-a prezentat cu el la CSM solicitând sancţionarea disciplinară a Laurei Codruţa Kovesi.
Decizia de astăzi a CSM privind respingerea sesizării formulată de Inspecţia Judiciară, poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.