KPMG: Cesiunea de creanţe europene depăşeşte pentru prima oară din 2008 suma de 100 miliarde euro

Adina Lateş
Bănci-Asigurări / 14 martie 2016

Vânzarea portofoliilor de credite de către băncile europene aflate în procesul de reducere a dimensiunii bilanţului a atins anul trecut un nivel record de 104 miliarde euro, mai mult de o treime din totalul tranzacţiilor având loc în Marea Britanie, reiese dintr-un nou studiu realizat de KPMG.

În noua sa publicaţie "European Debt Sales Report", firma de servicii profesionale a constatat, de asemenea, că interesul investitorilor de a achiziţiona portofolii de credite pe continent a rămas la cote ridicate, cu tranzacţii în derulare în valoare de peste 32 miliarde Euro pană în prezent anul acesta. Raportul observă că este probabil că această activitate să continue în acelaşi ritm şi în 2017, pe măsură ce aşa numitele "bănci de active neperformante" (bad banks) continuă să îşi reducă portofoliile de credite, în special în Marea Britanie şi Irlanda.

Potrivit sursei citate, cea mai mare tranzacţie în 2015 a fost vânzarea de către UK Asset Resolution (UKAR) a portofoliului de credite Project Graniţe în valoare de 18 miliarde Euro către Cerberus Capital Management. Aceste credite, achiziţionate de la bancă nationalizată Northern Rock, au reprezentat aproape jumătate din tranzacţiile finalizate în Marea Britanie în valoare de 39 miliarde Euro.

Speranţa Munteanu, Partener, Deal Advisory, KPMG România, vede în ţara noastră o revenire a pieţei de tranzacţii cu portfoliii de credite: "In România, după anul 2013, în care Royal Bank of Scotland (RBS) asistat de către KPMG a vândut un portofoliu de credite neperformante garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, activitatea în piaţă a încetinit. Anul 2015 însă a fost unul în care volumul tranzacţiilor a crescut semnificativ, prin semnarea de tranzacţii cu portofolii de peste 1,6 miliarde Euro spre finalul anului."

În alte ţări, Irlanda a avut un alt an record, cu vanzări de 25 miliarde Euro. "Banca de active neperformante" (Bad bank), Agenţia Natională pentru Gestionarea Activelor (the National Asset Management Agency) (NAMA), a fost unul dintre cei mai activi vanzători şi urmează să îşi finalizeze programul de vânzare a creditelor înainte de încheierea mandatului său în 2020.

Cu toate acestea, concurenţa intensă între cumpărători pentru portofolii de credite în aceste două ţări reorientează interesul investitorilor către alte pieţe, în special către economiile în redresare din Spania (vanzări finalizate de credite în valoare de 15,8 miliarde Euro) şi Italia (vanzări în valoare de 13,3 miliarde Euro) pe măsură ce cumpărătorii şi finanţatorii sunt tot mai interesaţi în activele imobiliare.

Evoluţia a fost mai puţin spectaculoasă în tările central şi est-europene, dar acestea continuă să se maturizeze, având în vedere că pe piaţa creditelor au avut loc 40 de tranzacţii cu toate clasele de active în 2015.

Răzvan Nan, Director Asociat, Deal Advisory, KPMG România, constată o revenire în ţara noastră a investitorilor instituţionali: "In piaţa din România au fost în cursul anului 2015 portofolii de credite neperformante scoase la vânzare de peste 5 miliarde de euro. Pe parcursul anului au existat o serie de tranzacţii semnificative care nu s-au finalizat, acest lucru ducând la un scepticism al marilor investitori în a analiza astfel de active în România. În cele din urmă, finalul anului a dus la o revenire a pieţei prin anunţarea semnării unor tranzacţii importante, în care KPMG a fost implicat ca şi consultant: BCR vinde un portofoliu de 1,2 miliarde Euro de credite neperformante ale clienţilor corporativi şi IMM-urilor către un consorţiu format din Deutsche Bank, APS şi IFC iar UniCredit vinde un portofoliu de 400 milioane de euro către Kredyt Inkaso. De asemenea, alte tranzacţii sunt în curs de finalizare şi semnare în primul trimestru din 2016".

"Guvernul grec şi băncile din Grecia sunt implicate activ în relansarea sectorului lor bancar. KPMG se aşteaptă ca aceste eforturi să impulsioneze piaţa cesiunilor de creanţă în Europa de Sud unde sunt prezente băncile greceşti. Având în vedere nevoia corporaţiilor greceşti de finanţare suplimentară, alături de amendamente legale care simplifică procesul de lichidare, raportul prognozează că băncile greceşti vor căuta să îşi unească forţele cu prestatorii străini pentru a stabiliza bilanţurile corporative. În condiţiile în care ar avea loc o macro-stabilizare şi interesul investitorilor s-ar menţine, băncile greceşti ar putea lansa pe piată portofolii corporative selecţionate de credite neperformante în a doua jumătate a anului 2016", arată comunicatul KPMG.

Între timp, piaţa europeană a titlurilor garantate cu active (ABS) a fost martoră unor emisiuni noi care au atins un nivel maxim post-criză, locul întâi în Marea Britanie fiind ocupat de transferul portofoliilor ipotecare vândute de UKAR şi GE Capital, la care s-a adăugat activitatea tot mai intensă a micilor bănci concurente.

În timp ce piaţa ABS a înregistrat nivele mai mici decât cele din 2008, raportul prognozează o nouă redresare ca urmare a relaxării controalelor reglementate de Basel III, standardizării securitizărilor şi unui mediu cu o rată a dobânzii extrem de redusă.

Creşterea emisiunilor de ABS corespunde rolului tot mai important preluat de "creditorii nebancari" în condiţiile în care băncile se retrag de pe pieţele tradiţionale, fie din punct de vedere geografic fie din perspectiva clasei de active. Cea mai clară dovadă a acestei evoluţii este piaţa ipotecilor rezidenţiale din Marea Britanie, unde TPG/Blackstone şi Cerberus au urmărit dezvoltarea unor portofolii de credite performante şi platforme prin intermediul cărora să acorde credite ipotecare pentru clienţii marilor bănci tradiţionale. Această tendintă nu este insă specifică Marii Britanii.

Andrew Jenke, Lead Partner pentru EMA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) Portfolio Solutions Group din cadrul KPMG, a comentat: "Acesta este un control al "stării de sănătate" a băncilor europene care are rezultate încurajatoare într-o perioadă în care lichiditătile pe pieţele secundare sunt cruciale. Putem vedea chiar semne că diferenţa dintre cele două jumătăti, nordul şi sudul, începe să se atenueze. Pieţele din Italia şi Spania şi-au revenit în 2015 şi există, de asemenea, motive de optimism pentru pieţele greceşti şi cele din Europa Centrală şi de Est în care capitalul străin, în special capitaluri private, ajută tot mai mult băncile să îşi reducă expunerea pe aceste pieţe."

În timp ce perspectivele pentru băncile europene interesate în reducerea dimensiunii bilanţului răman pozitive, volatilitatea pieţelor financiare are potenţialul de a ridica ingrijorări în rândul investitorilor. Jenke a concluzionat: "Exact când "băncile de active neperformante" îşi reduc creditele neperformante rămase de la ultima criză financiară globală, vedem cum traderii din City-ul londonez răspandesc panică anunţând un nou crash financiar. Şi în timp ce ne asteptăm ca piaţa europeană a datoriilor să se bucure de un alt an bun, există multe riscuri care ar putea incă să pună în pericol relansarea pieţei."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb