Preşedinţii Rusiei, Turciei şi Iranului se vor reuni pe 19 iulie, la Teheran, pentru un summit privind Siria şi discuţii bilaterale, a anunţat astăzi Kremlinul, potrivit AFP şi Reuters, notează Agerpres.
Aceasta va fi a doua deplasare a lui Vladimir Putin în străinătate de la lansarea ofensivei sale în Ucraina, la 24 februarie.
Vizita preşedintelui Putin la Teheran pe 19 iulie "este în curs de pregătire", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Vladimir Putin şi omologii săi turc, Recep Tayyip Erdogan, şi iranian, Ebrahim Raisi, vor participa la o "reuniune a şefilor statelor care garantează procesul de pace" în Siria, a declarat Peskov.
"În afară de această reuniune tripartită, el va avea şi o întâlnire bilaterală cu Erdogan" în aceeaşi zi, a indicat Peskov, fără să ofere alte precizări, în timp ce negocieri care implică Turcia sunt în curs pentru a permite cerealelor ucrainene să fie exportate prin Marea Neagră.
Rusia, Turcia şi Iran sunt trei actori majori în conflictul care face ravagii în Siria din 2011. Ei au lansat în 2017 aşa-numitul proces Astana, care viza oficial aducerea păcii în această ţară.
Anunţul acestui summit de săptămâna viitoare intervine la o zi după un acord al ONU privind prelungirea cu şase luni a unui mecanism de ajutor transfrontalier pentru Siria, a cărui reînnoire fusese blocată iniţial de Moscova.
Reuniunea de la Teheran va avea loc în contextul în care Erdogan, care încearcă să-şi mobilizeze baza electorală înaintea scrutinului prezidenţial de anul viitor ce se anunţă unul dificil, ameninţă de mai multe săptămâni cu lansarea unei noi operaţiuni militare împotriva combatanţilor prokurzi din nordul Siriei.
Pe lângă Siria, întâlnirea bilaterală dintre Putin şi Erdogan ar urma să fie dominată de discuţiile asupra ofensivei ruse în Ucraina.
Turcia, care depune eforturi să întreţină bune relaţii atât cu Kievul, cât şi cu Moscova şi acţionează de pe o poziţie de mediator, şi-a propus de mai multe ori ajutorul privind exportul, prin coridoare maritime sigure, de cereale ucrainene, blocat din cauza conflictului.
Această propunere a primit doar un sprijin limitat atât din partea Rusiei, cât şi a Ucrainei.