Peste 90% din persoanele cu datorii vor să îşi plătească sumele restante, suma medie a restanţei fiind de peste 5.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research şi comandat de Kruk Internaţional companiei poloneze de recuperare creanţe. Potrivit studiului, citat de Agerpres, marea majoritate a celor care au datorii vor să le plătească, chiar dacă nu au momentan sursele pentru asta, iar faptul că au datorii provoacă sentimentul de ruşine. "Majoritatea celor care acumulează datorii renunţă la cheltuielile neesenţiale, iar odată cu acumularea unei restanţe comportamentul este de multe ori afectate, mai ales că aceste persoane simt o ruşine. Ceea ce este important este că aproape toţi doresc să achite sumele restante", a spus sociologul Mircea Kivu, care a a explicat rezultatele studiului.
Comportamentul restanţierilor este influenţat în marea majoritate a cazurilor de grija de a scăpa din această situaţie, motiv pentru care aceştia caută fie o finanţare suplimentară, fie venituri suplimentare.
"Aceştia contactează banca de cele mai multe ori şi, în cazurile în care discută cu o companie colectoare de creanţe, se observă că dacă aveau teamă înainte de contact după colectorul de creanţe devine o alternativă preferabilă băncii", a spus Mircea Kivu.
"90% dintre cei care au datorii vor să le plătească, asta este cel mai important, iar dacă firma de colectare debite are o relaţie specială cu aceştia au de câştigate ambele părţi", a spus Isabela Iacob, director pentru România al Kruk International. Compania deţine 32 de procente din piaţa colectării de creanţe din România, la nivelul anului 2010, în anul precedent procesând peste 500.000 de contracte, cu o valoare totală de 2 miliarde lei, şi a achiziţionat peste 65% din portofoliul total de creanţe disponibil pe piaţa locală.
Valoarea creanţelor transferate în perioada iulie 2010 - iunie 2011 către Kruk Internaţional este de 2,4 miliarde lei. Valoarea medie a creanţelor transferate de bănci către Kruk Internaţional în perioada iulie 2010 iunie 2011 este de 5.075 lei, cea mai mare valoare a creanţelor fiind în Bucureşti, cu o medie de peste 7.000 de lei, iar cea mai mare creanţă a companiei Kruk este de 400.000 de lei. Directorul pentru România al Kruk Internaţional, Isabela Iacob, a subliniat că anul acesta piaţa colectării se va menţine la acelaşi nivel ca anul trecut, datorii de circa 2 miliarde de euro urmând să fie transferate de către bănci clienţilor. În 2010, piaţa colectării creanţelor a crescut, astfel, cu 65% faţă de anul 2009, însă tendinţele pentru 2011 sunt de scădere, apreciază o analiză a Coface, concurent al Kruk Internaţional.
Creanţa medie a fost, în 2010, de 311 euro, în creştere cu 8% faţă de 2009, dar în ceea ce priveşte recuperarea, nivelul creanţei a ajuns la 118 euro. În primul trimestru al anului 2011, creanţa medie a scăzut la 307 euro, iar nivelul celei recuperate a crescut la 122 de euro. Pe segmentul de creanţe ale persoanelor fizie cumpărate, în primul trimestru al anului 2011, cifrele arată o scădere de 36% a valorii creanţelor şi de 70% a numărului de cazuri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de POP OTILIA în data de 24.09.2011, 09:16)
AS DORI O SIMULARE PERNTRU ACORDARE REFINANTARE PENTRU CENTRALIZARE DATORII STRES PENTRU MINE /O/
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2012, 01:08)
ce reclama va mai face,ti,,,!!!!
2.1. HA, HA, HA (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de mihai petre în data de 13.06.2013, 22:04)
RECLAMA? Putin spus. Astia fac excrokerii pe fata.Isi fac reclama gunoaiele de polonezi si incearca sa pacaleasca fraeri de romani. Asa ca eu zic:
ROMANI NU FITI FRAERI