Dacă Grecia va primi un ajutor financiar din partea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, atunci această ţară ar trebui să-şi piardă dreptul de vot în cadrul blocului, susţine Kurt Lauk, consilier pe probleme de afaceri al cancelarului german Angela Merkel, citat de agenţia Bloomberg.
Kurt Lauk, şeful Consiliului Economic al Uniunii Creştin Democrate, declară: "Dacă o ţară este în poziţia de a primi, cred că ar trebui să introducem o regulă prin care să i se interzică să voteze - în Consiliu şi în orice altă situaţie".
În opinia lui Lauk, Grecia este un exemplu de ţară care a ignorat apelurile privind sporirea competitivităţii atât timp cât condiţiile au fost prielnice. Kurt Lauk a precizat: "Mai multe alte ţări au fugit de responsabilitatea de a face ajustările structurale de care era nevoie pentru a întări poziţia euro şi pentru a performa pe termen lung. Guvernul grec este unul dintre principalii vinovaţi".
Grecia este nevoită să vândă datorii în sumă de 53 de miliarde de euro anul acesta, echivalentul a aproximativ 20% din PIB-ul său.
Guvernul de la Atena, condus de premierul George Papandreou, a promis să reducă deficitul bugetar la limita de 3% permisă de UE, până în 2012, prin diminuarea cheltuielilor, îngheţarea salariilor, creşterea taxelor, eliminarea evaziunii fiscale.
Anul trecut, deficitul bugetar al Greciei a fost de 12,7% din PIB, cel mai ridicat din Uniunea Europeană.
Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, l-a sfătuit pe premierul elen, George Papandreou, să solicite ajutorul Fondului Monetar Internaţional şi al Băncii Mondiale. "Tocmai am avut o întrevedere cu premierul elen şi i-am recomandat să apeleze la ajutorul FMI şi al Băncii Mondiale pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă statul grec", a declarat Medvedev, înaintea unei întâlniri cu preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.