Nimic nu este bătut în cuie privind emisiunea de titluri de stat pentru populaţie, prin Bursa de Valori Bucureşti, deşi Lucian Anghel, preşedintele BVB spunea că discuţiile pe care le poartă cu Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt pe ultima sută de metri.
Cu toate că au existat semnale din partea MFP că statul ar putea să se împrumute direct de la cetăţeni, în toamnă, la zece ani după ce a stopat această formă de finanţare, se pare că lucrurile sunt încă la nivel de intenţie, datele oficiale nefiind încă stabilite.
"Emisiunea de obligaţiuni se află la stadiul de intenţie, neexistând date oficiale cu privire la ea", ne-a spus Enache Jiru, secretar de sta în Ministerul Finanţelor.
Domnia sa ne-a mai precizat: "Emisiunea de obligaţiuni pentru populaţie face parte din strategia noastră (n.r. a Ministerului Finanţelor Publice), prin care dorim lărgirea pieţelor. Înca nu s-a fixat o dată sigură (n.r. pentru emisunea titlurilor), însă este posibil anul acesta".
Enache Jiru a adăugat că încă nu au fost puse la punct toate datele tehnice cu privire la obligaţiuni, MFP fiind însă în discuţii cu BVB.
"Noi suntem pregătiţi oricând", ne-a spus domnul Jiru.
Bursa de Valori Bucureşti a decis, recent, să nu perceapă comisioane pentru operaţiunile derulate pe piaţa primară a titlurilor de stat, astfel încât nici vânzătorul (MFP), nici cumpărătorul nu vor plăti costuri de tranzacţionare, potrivit unui comunicat al BVB.
Recent, în piaţă au existat zvonuri conform cărora obligaţiunile vor avea o valoare 1000 lei fiecare, iar câştigurile de pe urma obligaţiunilor vor fi scutite de impozitul pe venit, de 16%, pentru ca interesul cetăţenilor de a achiziţiona bond-urile să sporească.
Neimpozitarea câştigurilor din urma împrumutului pe care populaţia l-ar acorda statului ar oferi, astfel, un avantaj competitiv titlurilor de stat, în detrimentul altor instrumente financiare, precum depozitele bancare, avantaj dorit şi de către Lucian Anghel, preşedintele Bursei, care a declarat de curând că doreşte dezvolarea pieţei titlurilor de stat ca o alternativă viabilă de economisire la depozitele bancare.
Analişti din piaţă au fost de părere că "exonerarea de impozit ar trebui aplicată tuturor instrumentelor financiare, nu numai titlurilor de stat".
Ministerul Finanţelor a suspendat emisiunile de certificate de trezorerie pentru populaţie în ianuarie 2005. De atunci, statul organizează periodic emisiuni cu titluri de stat, dar acestea nu mai sunt vândute direct către populaţie, ci către bănci. În urmă cu zece ani, populaţia putea să cumpere certificate de trezorerie cu maturităţi de 90 de zile pentru o dobândă de 13,5% pe an sau de 180 de zile pentru o dobândă de 14,5%. În 2005, rata dobânzii pentru depozitele la termen era de circa 12,5% pe an (fiind stabilită prin însumarea unei cote fixe cu rata inflaţiei), astfel că plasarea economiilor în titluri de stat era o variantă mai profitabilă decât depozitele bancare.
În prezent, statul vinde obligaţiuni pe piaţa interbancară care au o valoare nominală de 10.000 de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2014, 01:43)
Corect."Organismele Internationale" si "Interne", nu doresc transparenta. Listarea obligatiunilor ar reduce in mod dramatic "marja" de castig, a "initiatilor",
cu acces la datele BNR.Acestea se pot diminua, mai mult decat permite traiul la Monaco.
2. e corect ce spune BVB
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2014, 09:26)
din moment ce domnul Jiru spune ca "Noi suntem pregătiţi oricând", in seamna ca spusele lui Anghel de la BVB sunt corecte si urmeaza sa avem si emisiune de titluri de stat